Sajtóközlemények

A Matáv 45 milliárd forint összegű kötvényprogramot indít és 10 milliárd forint összegű kötvénykibocsátást valósít meg

Budapest, 2000. június 27.

A MATÁV megbízást adott az ABN-Amro (Magyar) Bank Rt., a CA-IB Értékpapír Rt., a CIB Értékpapír Rt., a Deutsche Bank Rt., az MKB Értékpapír és Befektetési Rt., valamint az OTP Értékpapír Rt. részére 45 milliárd forint összegű kötvénykibocsátási programjának és annak keretében az első, 10 milliárd forint összegű kötvénykibocsátásnak a megszervezésére.

A MATÁV gazdasági vezérigazgató-helyettese, John Brady a kötvényprogram indítása alkalmából 2000. június 27-én rendezett befektetői tájékoztatón elmondta: "A kötvénykibocsátás a vállalat régóta követett finanszírozási stratégiájának megvalósításában egy újabb mérföldkő; a forrásbevonás a deviza adósságállomány forinttal történő refinanszírozását és ezen keresztül az adósságállomány forintarányának további növelését teszi számunkra lehetővé."

Az első nyilvános hazai vállalati kötvényprogram dokumentációját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2000. június 26-i határozatában hagyta jóvá.

A program a Matáv számára lehetőséget nyújt 365 nap és 10 év közötti futamidejű, fix vagy változó kamatozású, illetve diszkontkötvények fizikai vagy dematerializált formában, jegyzési eljárás vagy aukció keretében történő kibocsátására. A Berecz & Andrékó Linklaters, a Dr. Horváth Gábor Ügyvédi Iroda, valamint a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie jogi tanácsadók közreműködésével készített kétnyelvű (magyar és angol), európai sztenderdeknek megfelelő dokumentáció a hazai és külföldi befektetők számára is lehetőséget biztosít a kötvények részletes feltételeinek megismerésére.

Az első kibocsátás során a hat vezető forgalmazón keresztül aukciós eljárás keretében, 10 milliárd forint összegben kerülnek kibocsátásra a 3 éves futamidejű, fix kamatozású kötvények, amelyek feltételeit a kibocsátó az új (2003/K), megegyező lejáratú államkötvényhez igazodva rögzítette annak érdekében, hogy az állampapírral közvetlenül összehasonlítható, annál azonban magasabb hozamú alternatív befektetési lehetőséget kínáljon a befektetőknek. A MATÁV 2003/B kötvények 2000. július 7-én tartandó aukciójára beadható minimum ár a 2000. július 6-án megjelenő 3 éves állampapír referenciahozam és 0,6%-os felár figyelembe vételével kerül meghatározásra.

A kibocsátást követően a Matáv a szervezőkön keresztül kérelmezni fogja a kötvények Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetését. A MATÁV 2003/B kötvény lesz az első dematerializált formában kibocsátott és a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett vállalati kötvény. A másodpiaci forgalom támogatásának céljával a vezető forgalmazók a kötvény teljes futamideje alatt az állampapírokkal megegyező időpontokban árjegyzést biztosítanak, a tőzsdei bevezetést megelőzően a Reuters, azt követően a tőzsde MMTS képernyőjén.

Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója a találkozó alkalmából a vállalat üzleti tevékenységében, a hazai távközlés helyzetében az utóbbi időben bekövetkezett változásokról, míg a vezető forgalmazók képviseletében felszólaló Zdeborsky György, a CIB Bank Rt. elnök-vezérigazgatója a gazdaság növekedése, a megtakarítások gyarapodása és az államháztartás finanszírozási igényének relatív csökkenése összefüggésében a hazai kötvénypiac bővülésének lehetőségéről tartott előadást.