Sajtóközlemények

Hívószámkijelzés: láthatjuk, hogy milyen telefonszámról keresnek minket

Budapest, 2000. június 30.

A MATÁV július 1-jétől szolgáltatási területén - az ország 56 primer körzetéből 36-ban - bevezeti a hívószámkijelzést, amelyet a korszerű digitális központok és az új technológia tesz lehetővé. Az új szolgáltatást igénybevevők - ha arra alkalmas kijelzős telefonkészüléket vagy kiegészítő berendezést vásárolnak - láthatják az őket hívó fél telefonszámát. A hívószámkijelzés az ügyfelek kényelmét szolgálja. Ők dönthetik el, hogy kivel és mikor akarnak beszélni. Azonosíthatják a hívót akkor is, ha az nem hagyott üzenetet. Kiszűrhetik a nem kívánatos hívásokat.

A szolgáltatás lényege, hogy a hívott fél arra alkalmas készülékén megjelenik a hívó telefonszáma, ha azt a hívó nem tiltotta le. A szolgáltatást kezdetben a Matáv előfizetők 70 százaléka, a 3 GSM-rendszerű mobilcég ügyfelei és országosan az ISDN előfizetők vehetik igénybe, de a kört fokozatosan kibővítik a 0660-as rádiótelefonokra és a többi vezetékes előfizetőre is. A bejövő hívások kijelzéséhez havi bruttó 200 forintért lehet előfizetni a szolgáltatásra. Azért nem kell fizetni, hogy kijelezzük számunkat a másik készülékén. Díjat fizetni azért kell, hogy magunk lássuk, ki hívott fel.

A szolgáltatás bevezetésével egy időben a Matáv központilag engedélyezi a telefonszámok kijelezhetőségét. A hívó fél száma akkor is megjelenik, ha azt az ügyfél kérésére rejtett ("titkos") számként kezeli a Matáv a telefonkönyvben vagy a tudakozóban.

Az elmúlt fél évben minden ügyfelünk űrlapot kapott és írásban nyilatkozhatott arról, hogy engedélyezi-e telefonszáma kijelzését vagy sem. Húsz százalékuk tiltotta meg saját száma kijelzését. Aki nem tiltotta le, annak a telefonszáma megjelenik az arra alkalmas készüléken.

Az előfizetőknek továbbra is lehetőségük van arra, hogy esetileg, minden telefonálás előtt (a *31*-es kódsorozatot billentyűzve, a tárcsás készüléken a 131-et tárcsázva) letiltsák telefonszámuk kijelzését. Ebben az esetben a tiltás csak az adott hívásra vonatkozik. Az ügyfelek bármikor általános érvénnyel is letilthatják telefonszámuk kijelzését, ha felhívják a Matáv Telefonos Ügyfélszolgálatát az 1212-es telefonszámon.

A hívószámok kijelzésének engedélyezése a mobilszolgáltatóknál és az európai vezetékes szolgáltatóknál is általánosan elfogadott. A hívószám kijelezhetőségének engedélyezése hozzájárul telefonálási kultúránk fejlődéséhez.