A Matáv 2000. első negyedéves eredményei

Budapest, 2000. május 12.

A MATÁV (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma további előrelépésről számolt be, közzétéve 2000. évi első negyedéves pénzügyi eredményeit.

A főbb eredmények a következők:

• A bevételek 19,2%-kal, 105,1 milliárd forintra nőttek, szemben az 1999. első negyedévi 88,2 milliárd forinttal. A bevételnövekedés elsősorban a Matáv díjkiegyenlítési törekvéseinek következtében 42,6%-kal megnövekedett előfizetési díjbevételekből, illetve a mobil távközlési bevételek 32,1%-os emelkedéséből származott, mely a mobil előfizetői szám erőteljes növekedésének köszönhető.
  • Az adózott eredmény 17,8%-kal, 20,1 milliárd forintra nőtt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 17,1 milliárd forinttal.
  • Az egy részvényre jutó eredmény szintén 17,8%-kal emelkedett, részvényenként 19,4 forintra.
  • 2000 első negyedévében az eredményráták értéke némileg csökkent, mivel a Matáv újabb erőteljes értékesítési és marketing akciókat indított a mobilforgalom és az ügyfélkör bővítése, valamint az ISDN értékesítés, különösen az egyéni ISDN csatlakozások növelése érdekében. A csökkenés részben a február 1-jével érvénybe lépett új összekapcsolási díjaknak is tulajdonítható.

A mobil távközlési szolgáltatásokból származó bevételek 32,1%-kal, 23,0 milliárd forintra nőttek 1999 első negyedévéhez képest. A fejlődés fő hajtóereje a GSM előfizetők számának gyorsuló ütemű, a negyedév végére már az 1 milliós értéket is meghaladó emelkedése volt. A Westel a GSM piacon elért 56%-os részesedésével megtartotta vezető pozícióját a magyarországi mobilszektorban. Mint a piac vezető minőségi szolgáltatója, a Westel a negyedév folyamán ismételten több, a magyar piacon újdonságnak számító szolgáltatással jelent meg, mint például a WAP és az on-line ügyfélszolgálat. A Westel ugyanakkor nem csak technológiai elsőbbségre törekszik, hanem tovább kívánja növelni az általa elért ügyfelek számát a különböző piaci szegmensekre szabott új díjcsomagok révén, beleértve a havi előfizetési díjak 10%-os átlagos csökkentését.

A vezetékes szolgáltatásokban a Matáv jelentős eredményeket ért el a tarifakiegyenlítés folyamatában. A 2000. február 1-je óta érvényben lévő új tarifák a havi előfizetési díjak 50%-os emelését és a másodperc alapú forgalmi díjak csökkenését tükrözik. A percdíjak csökkentéséből származó kedvező hatások bekövetkeztét késlelteti az a tény, hogy az új tarifák a negyedév második hónapjában léptek csupán életbe. Ez a költségalapú árképzés irányába tett lépés elősegíti, hogy felkészülten várjuk a teljes piaci liberalizáció bekövetkezését.

2000 első negyedévének végén szolgáltatási területünkön a vezetékes vonalellátottság 38,7% volt. Az ISDN csatornák száma megközelítette a 143 700-at, ami csaknem 90%-os növekedés 1999 első negyedévéhez viszonyítva, az 1999. év végi állapothoz képest pedig 26%-os emelkedést jelent. Jó úton vagyunk egyik ez évi fő célkitűzésünk megvalósítása, az ISDN tömegtermékként való elterjesztése felé, ami megteremti a megfelelő alapot az ADSL 2000 második felében történő bevezetéséhez is. Az ISDN csatlakozások számának a negyedév során tapasztalható erőteljes növekedését részben ellensúlyozta az üzleti és lakossági analóg vonalak számának enyhe csökkenése, ami tükrözi a digitális vonalakra történő átállást, a csökkenő mobildíjak időszakában bekövetkezett jelentős havidíj-emelkedést, valamint az analóg vonalak létesítésével kapcsolatos kedvezmények visszaszorulását.

A MATÁVNet, a magyarországi modemes internet piacon 46%-os részesedéssel rendelkező internet-szolgáltatónk ismét sikeres negyedévet zárt. A modemes előfizetők száma 61 293-ra emelkedett, ami 1999 első három hónapjához képest 76,8%-os növekedést jelent. Ezt a eredményt határozott marketing erőfeszítéseinknek, illetve rugalmas internet kínálatunknak köszönhetően értük el.

A személyi jellegű költségek az elmúlt év hasonló időszakához képest 5,4%-kal növekedve 13,9 milliárd forintot értek el. A mérsékelt növekedés az 1999. április 1-jével életbe lépett béremelésekre, illetve a magasabb képzettséggel rendelkező alkalmazottak arányának növekedésére vezethető vissza, amit részben ellensúlyozott az alkalmazottak számának és a jóléti költségeknek a csökkenése. A hatékonyságot tovább növelve az elmúlt 12 hónapban 8,6%-kal 15 100-ra csökkentettük az állományi létszámot. Ezáltal az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalak száma 246-ra nőtt az 1999. március végi 204-ről.

A MATÁV Rt. legfontosabb részvényesei a 2000. március 31-i állapot alapján: Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (az Arany Részvény birtokosa); MagyarCom, az SBC/Ameritech International, Inc. és a Deutsche Telekom AG konzorciuma (59,53%); míg a részvények 40,47%-a nyilvános forgalomban van.

A MATÁV első negyedéves részletes gyorsjelentése a Matáv web-oldalán is olvasható: