Sajtóközlemények

Vezető vállalatok létrehozzák Magyarország első elektronikus piacát

Budapest, 2000. május 19.

A MATÁV vezetésével létrehozott konzorcium képviselői ma bejelentették szándékukat az első magyarországi vállalatközi elektronikus piac (business-to-business electronic marketplace) létrehozásáról. Az ország legnagyobb bankja, az OTP Bank Rt. mellett a konzorciumban az elképzelések szerint részt fog venni két vezető nemzetközi cégcsoport, az Andersen Consulting és a Compaq Computer Corp. hazai leányvállalata is, amelyek vállalnák a piac működtetéséhez szükséges pénzügyi, üzleti és informatikai szolgáltatások nyújtását. Az alapítók az elképzelések szerint több milliárd forintos beruházással hoznák létre az új elektronikus piacot, amelynek működéséből már az idén profitálhatnak a magyar gazdaság szereplői.

Az elektronikus piacok az internet-alapú (IP) technológiának köszönhetően gyors és költséghatékony lehetőséget biztosítanak a vállalatoknak bármely áru beszerzésére a kívánt időpontban és a legkedvezőbb áron. Ezzel akár 10% feletti mértékben is csökkenthetők a vállalatok beszerzési árai. A világ vezető vállalatai a jövőben elektronikus piacokon keresztül fognak üzletet kötni beszállítóikkal és vevőikkel. A magyar vállalatok a legkorszerűbb nemzetközi trendhez igazodva tovább csökkenthetik költségeiket, s ezáltal javíthatják versenyképességüket.

Az alapítók várakozásai szerint az elektronikus piac a hazai internetes kereskedelem (e-business) fejlődésének mérföldköve lesz, és rövid idő alatt megtöbbszörözheti az elektronikus kereskedelmi forgalmat. A tervek szerint az indulás után néhány hónap alatt több száz vállalat kapcsolódhat be a kereskedésbe. Ez a piac kinyitja a magyar gazdaságot a külföldi elektronikus piacok felé, azokon keresztül is elérhetővé téve a magyar cégek termékeit. Az új elektronikus piac minden hazai vállalkozás számára nyitott: sem iparágak, sem termékek szerint nem korlátozza tevékenységét.

Az elektronikus piac kezdetben a következő szolgáltatások indítását tervezi: beszállítók bekapcsolása, katalógusmenedzsment (termékkatalógusok felépítése és karbantartása), tranzakció-közvetítés, tranzakció-követés, fizetés, értéknövelt szolgáltatások (házhozszállítás, lízing stb.) tendereztetés, globális kapcsolat, beszerzési alkalmazás (szoftver), valamint internetes portál-infrastruktúra nyújtása. A szolgáltatások köre a későbbiekben folyamatosan bővül.

A magyar országos elektronikus piac létrehozói az összes közép- és kelet-európai ország mellett például Ausztriát is megelőzik kezdeményezésükkel. A konzorcium alapítói az amerikai Commerce One cég technológiáját alkalmazzák a piac működtetéséhez, amely a világ számos országában, köztük az Egyesült Államokban már bevált. A Commerce One a világ egyik vezető szoftvergyártója a vállalatközi (business-to-business) elektronikus piaci megoldások területén.

A konzorciumba az alapítók még be kívánnak vonni egy vezető logisztikai szolgáltatót. Az elektronikus piac elnevezését és web-címét a közeljövőben jelentik be, ezzel egyidejűleg az interneten elérhetővé válnak a piac ajánlatai a vállalatok részére.

A MATÁV-ról:
A MATÁV Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, és országos koncesszióval rendelkezik a belföldi és a nemzetközi távhívások területén. A MATÁV a távbeszélő, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles skálájátnyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója.
A 2000. március 31-ei állapot szerint legfontosabb részvényesei: Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (az Arany Részvény birtokosa); MagyarCom, az Ameritech International, Inc. és a Deutsche Telekom AG konzorciuma (59,53%); míg a részvények 40,47%-a nyilvános forgalomban van. További részletes infomációk a Matáv web-oldalán olvashatók: http://www.matav.hu.

Az Andersen Consultingról:
Az Andersen Consulting 8,3 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító nemzetközi vezetési és információ technológiai tanácsadó cég, melynek küldetése, hogy segítse megalkotni ügyfelei jövőjét. A legkülönbözőbb iparágakban működő ügyfeleit segíti az emberi erőforrások, a folyamatok és a felhasznált technológiák összehangolásában a stratégiák megvalósítása érdekében. A cég a világ 48 országában működtet önálló irodákat, amelyek összesen több, mint 65 ezer szakembert foglalkoztatnak. Magyarországon 1991 óta tevékenykedik, ahol jelenleg 130 tanácsadónk dolgozik. Az Andersen Consulting honlapjának címe: http://www.ac.com.

A Compaqról:
A Compaq Computer Corporation a Fortune magazin rangsora szerint a világ 100 legnagyobb vállalatának egyike és a világ legnagyobb számítógéprendszer-szállítója. Tevékenysége kiterjed hardverek, szoftverek, megoldások és szolgáltatások, ezen belül az iparágban vezető vállalati számítástechnikai megoldások, hibatűrő üzleti megoldások, kommunikációs termékek, üzleti célú asztali és hordozható termékek, valamint otthoni felhasználású személyi számítógépek tervezésére, fejlesztésére, gyártására és forgalmazására.
A Compaq termékeit és szolgáltatásait több mint 200 országban értékesítik a hivatalos értékesítési partnerek hálózatán keresztül közvetlenül a vállalkozásoknak, valamint a Compaq e-commerce web-oldalán (http://www.compaq.com) keresztül közvetlenül a vállalkozásoknak és egyéb felhasználóknak. A Compaq elsősorban vállalkozások, otthoni felhasználók, állami szervek és oktatási intézmények számára értékesítési termékeit és szolgáltatásait. A Compaq-kal, annak termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatos felhasználói támogatás és információk a www.compaq.hu web-oldalon érhetők el.

Az OTP Bankról:
Az OTP Bank a kétszintű bankrendszer 1987-es létrejötte óta stabilan őrzi piacvezető szerepét. Több mint 1860 milliárd forintos mérlegfőösszegével a jelenlegi több mint negyvenszereplős magyarországi bankszektor összes eszközének csaknem egynegyedét tudhatja magáénak.
Az elektronikus banki szolgáltatások fejlesztése terén az OTP Bank továbbra is élenjáró, miközben a globális trendeknek megfelelően még inkább értékesítésközpontúvá alakítja szervezetét, fiókhálózatát, telefonos és internetes pénzügyi szolgáltatásait. A piacvezető szerep megőrzését szolgáló fejlesztések megvalósítása a jövedelmezőségi és hatékonysági mutatók folyamatos javítása mellett történik.
Az OTP Bank 1998 óta mutatja be termékeit és szolgáltatásait az Interneten (www.otpbank.hu).