Sajtóközlemények

A Matáv és az EDS példaértékű kihelyezési szerződést írt alá a Matáv informatikai rendszereinek üzemeltetésére

Budapest, 2000. május 23.

A MATÁV és az EDS aláírta azt az informatikai kihelyezési megállapodást, melynek értelmében a belső informatikai szolgáltatásokat a Matáv számára az EDS látja el. A szerződés egyedülálló a közép-kelet-európai informatikai és távközlési piacon egyaránt, értéke a hétéves időtartam alatt meghaladja a 120 millió amerikai dollárt. A stratégiai lépés elősegíti a Matáv üzleti céljainak megvalósítását, mivel ezután még jobban összpontosíthat távközlési tevékenységére, az EDS pedig biztosítja számára a szükséges szolgáltatási minőséget. Az EDS-hez átkerülő csaknem háromszáz informatikus új szakmai pályafutás és kihívás elé néz a világ vezető informatikai szolgáltatóvállalatának kötelékében.

A MATÁV az informatikai piac számos prominens szolgáltatója közül választotta az EDS-t informatikai rendszereinek üzemeltetésére. Ezentúl az EDS nyújtja a Matáv számára az olyan belső informatikai szolgáltatásokat, mint a help desk, a szerverek, az irodai és a középkategóriájú számítógépek üzemeltetése, a helyszíni műszaki támogatás és technológiák biztosítása. A fontos üzleti döntés segíteni hivatott a Matáv felkészülését a hazai távközlési piac liberalizációjára. Az EDS szándéka, hogy szolgáltatásával hozzájáruljon a Matáv folyamatos növekedéséhez és piacvezető szerepe megőrzéséhez.

"A MATÁV 1998 óta törekszik arra, hogy a nem stratégiai jellegű informatikai üzemeltetési tevékenységek külső partnerekhez kerüljenek. Ez a kihelyezés része annak a modernizációs folyamatnak, amely a logisztikai területen belül az ingatlan-üzemeltetési feladatok kihelyezésével kezdődött meg. A MATÁV az EDS-sel olyan partneri kapcsolatot kíván kialakítani, amelyben mindkét fél eléri üzleti céljait." - mondta Straub Elek a Matáv elnök-vezérigazgatója.

"A megállapodás aláírásával a Matáv és az EDS példával jár elöl az informatikai kihelyezések piacán a közép-kelet-európai országok nagyvállalatai számára. Az EDS iparág-specifikus tapasztalatot ad át, hiszen 27 ország távközlési piacán több mint 450 ügyfél első számú informatikai szolgáltatója." - nyilatkozta John A. Meyer, az EDS európai és afrikai régiójának vezetője.

A MATÁV Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, és országos koncesszióval rendelkezik a belföldi és a nemzetközi távhívások területén. A társaság jelenleg közel 2,9 millió fővonalat üzemeltet. A MATÁV a távbeszélő-, adatátviteli és értéknövelt szolgáltatások széles körét nyújtja, és leányvállalatai révén Magyarország legnagyobb mobil távközlési szolgáltatója. 1997 novemberében került sor a Matáv-részvények hazai és nemzetközi tőzsdei bevezetésére. A MATÁV 1999-es forgalma elérte az 1.5 milliárd dollárt. A MATÁV részvényeit a budapesti és a New-York-i értéktőzsdén jegyzik.

Az EDS az elektronikus üzlet és az informatikai szolgáltatópiac vezető vállalata, amely több mint 35 éve áll vállalati és kormányzati ügyfelei szolgálatában. A vállalat vezetői tanácsadói szolgáltatásokat, elektronikus üzleti megoldásokat, üzleti folyamat-irányítást, valamint informatikai rendszereket és technológiákat nyújt 9000 ügyfele számára a világ közel 50 országában. Az EDS a különböző iparágakban szerzett széles körű ismereteinek köszönhetően sikerrel oldja meg a távközlés, az energia és a vegyipar, a pénzügy, a kormányzat, az egészségügy, a nagy- és kiskereskedelem, a közlekedés és a szállítás informatikai feladatait. A vállalat 1999-es forgalma elérte a 18,5 milliárd dollárt. Az EDS részvényeit a New-York-i (NYSE:EDS) és londoni tőzsdén jegyzik.