Sajtóközlemények

Innovációs díj a Matáv-nak

Budapest, 2000. március 31.

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium 1999. évi Innovációs díjában megosztva részesült a Matáv két pályázata: a "MATÁVŐR országos vagyonvédelmi rendszer" (a megvalósítók a Matáv mellett a Hungarocom Híradástechnikai Kft. és az ElektroTop Fejlesztő, Termelő és Kereskedelmi Kft.) és az "Országos, többszintű, integrált térinformatikai rendszer a térképkezelési, műszaki tervezési és nyilvántartási feladatok támogatására" címmel. A VIII. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat bírálóbizottsága 50 pályázat közül sorolta a legjobb tíz közé a két újítást. Az Innovációs díjat Straub Elek elnök-vezérigazgató vette át a mai napon a Gellért Szállóban rendezett díjkiosztó ünnepségen.

Az elmúlt évtizedben egyre inkább előtérbe kerül az ingó és ingatlan vagyon védelme. A díjnyertes rendszer újszerűsége, hogy a vagyonvédelmi jelzőhálózat az egész országot lefedi. A kifejlesztett és megvalósított, Európában is egyedülálló rendszer kétféle műszaki megoldással (sávon belüli, illetve sáv feletti átvitellel) juttatja el a jelzéseket a diszpécser központba úgy, hogy a fogadó oldalon a két rendszer egységes. A rendszer rugalmasan bővíthető, továbbfejleszthető (mérőóra leolvasás, képtovábbítás, intelligens otthon). Az ügyfelek elégedettek a fejlesztéssel, amely teljes egészében hazai fejlesztés eredménye.

A közműfejlesztések tervezésének alapja a minden időben pontos, egységes nyilvántartáson alapuló közműtérkép-rendszer. Ily módon elkerülhető, hogy az egyes szolgáltatók egymást zavarják, veszélyeztessék és károsítsák. A kialakított, belső intranetes hálóba kapcsolt, a térképi alapadatokat, a hozzá kapcsolódó leíró adatbázist és a távközlési objektumok kapcsolatait tartalmazó díjnyertes rendszer lehetővé teszi e célok megvalósítását.

A MATÁV 1996 novembere óta tagja a közel 300 tagot számláló Magyar Innovációs Szövetségnek, és 1997 óta vesz részt az Innovációs Nagydíj pályázaton. 1997-ben és 1998-ban a KHVM Innovációs különdíját nyerte el a társaság az alábbi pályázatokkal:

  • A telefonhálózat minőségi és gazdasági mutatóinak javítása (Szentannai Péter, 1997)
  • Modern távközlési szolgáltatások a Matáv új adatátviteli hálózatában (Dr. Abos Imre,1998)