Sajtóközlemények

A MOODY's elkészítette a Matáv hitelminősítését

Budapest, 2000. november 14.

A Moody's Investor Services hitelminősítő intézet a Matáv hosszú lejáratú, biztosíték nélküli, nem alárendelt deviza- és forinthiteleit Baa1 minősítéssel látta el. A MATÁV által szerzett besorolást Magyarország hitelminősítése nem korlátozza felülről. A minősítés kilátása stabil.

A Moody's döntését a következőkkel támasztotta alá:

Az elbírálásban kulcsszerepet játszott, hogy a Matáv várhatóan továbbra is Magyarország vezető telekommunikációs vállalata lesz mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli távközlési szolgáltatások területén. Megítélésükben azzal a feltételezéssel éltek, hogy a Matáv vezetékes beszédcélú szolgáltatásokra vonatkozó kizárólagos szolgáltatási jogosultsága 2002-ig fennmarad, és a vállalat ez alatt az idő alatt további hatékonyság növekedést és tarifa kiegyenlítést valósít meg.

A minősítés néhány további meghatározó tényezővel számol, így azzal, hogy a Deutsche Telekom mind technológiai, mind pénzügyi területen támogatja a vállalat működését, a Matáv továbbra is teljesíti a koncesszió feltételrendszerét, valamint hogy a szabályozási környezet a jövőben is kedvezően alakul. A Moody's feltételezései között szerepelt továbbá, hogy a Matáv az eredeti feltételek mellett (885 millió USD vételár, 2001. szeptember 30.) gyakorolni fogja a Westel leányvállalatok 49%-os részesedésére vonatkozó vételi opcióját. Az esetleges jövőbeni nemzetközi befektetésekhez kapcsolódó kockázatokat - beleértve Bulgária és Macedónia országkockázatát - a megadott minősítés szintén figyelembe veszi.

A Moody's várakozásai szerint a jövőbeli erőfeszítések a hálózat minőségének javítására, a telefonellátottság fejlesztésére fognak koncentrálni, az intenzívebb marketingtevékenység pedig segíteni fogja a Matáv-ot abban, hogy a forgalmi díjak csökkenését a forgalom növekedésével kompenzálja.