Díjat kapott a Matáv mecénási tevékenységéért

Budapest, 2000. október 5.

Október 5-én adta át Hidy Péter, a Kultúraközvetítők Társaságának elnöke Straub Elek elnök-vezérigazgatónak a 2000. évi Fehér Rózsa díjat. A MATÁV a kultúraközvetítés feltételeinek magas színvonalú megteremtéséért, kiemelkedő mecénási tevékenységéért kapta az elismerést. A MATÁV a hazai kulturális élet legnagyobb támogatójaként évente több százmillió forintot fordít a kultúra - kiemelten a komolyzene, a színház és a képzőművészet - támogatására.

A Kultúraközvetítők Társasága 1990-ben alakult meg azzal a céllal, hogy erkölcsi és eszmei támogatása révén emelje a hazai kultúra színvonalát. A Társaság regisztrálja és elemzi a legjobb kulturális teljesítményeket, s ezeket tagjai számára követelményként állítja. A kultúraközvetítéssel hivatásszerűen foglalkozók az értékek védelmét tekintik feladatuknak. Védendő értéknek a minőséget, a műveltséget és a nyitottságot tartják. A Társaság feladata, hogy részt vegyen a kommunikáció, az értékközvetítés szabadságának megteremtésében, illetve megőrzésében. Tagjai könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok, művelődésszervezők, népművelők, szerkesztők, tanárok.

A Társaság minden évben Fehér Rózsa díjat adományoz a kultúraközvetítés legjobbjainak. Közgyűlésük a 2000. évi Fehér Rózsa díjat Bolgár György újságírónak, Gazda István tudománytörténésznek és a pécsi "Campus" egyetemi lap szerkesztőségének ítélte oda.

A Fehér Rózsa - idén először kiadott - támogatói díját a Matáv kapta a kultúraközvetítés feltételeinek magas színvonalú megteremtéséért és kiemelkedő mecénási tevékenységéért. A díjat Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója vette át Hidy Pétertől, a Kultúraközvetítők Társasága elnökétől.

A MATÁV a hazai kulturális élet legnagyobb támogatójaként évente több százmillió forintot fordít a kultúra - kiemelten a komolyzene, a színház és a képzőművészet - támogatására. Kultúratámogatói tevékenysége újabb példájaként nyílt meg a mai napon, Tóth Ernő festőművész kiállításával a Matáv Galéria a székház aulájában. A MATÁV Galériában évente 5 kiállításon tekinthetőek majd meg a kortárs képzőművészek alkotásai.