Sajtóközlemények

Matáv Innovációs Központ az Infoparkban

Budapest, 2000. szeptember 19.

A mai napon Stumpf István kancelláriaminiszter és Straub Elek elnök-vezérigazgató ünnepélyes keretek között átadta a Matáv Innovációs Központját az Infoparkban. Az 1999 januárjában kezdődött építkezés Magyarország egyik legjelentősebb innovációs célú beruházása. A több, mint 5 milliárd forintos beruházás fővállalkozója az IVG-DTI Ingatlanfejlesztési Kft. volt.

Az Infopark, Magyarország és a kelet-európai régió első nagyszabású tudományos parkja, a szomszédos két egyetem szellemi bázisára építve, különleges high-tech központként kíván működni. Az ide betelepülő cégek a távközlési és informatikai vállalatok koncentrált jelenlétéből származó előnyöket is kihasználhatják.

A ma átadott 24 268 m2-es MATÁV Innovációs Központ épületgépészeti kialakítása megfelel a magas követelményeket előíró nemzetközi szabványoknak. Különös figyelmet fordítottak a hőtechnológia és az építéstechnológia legújabb felfedezéseire, valamint a jövőbe mutató konstrukciós módszerekre. A beruházók parkszerű, természetes környezetet alakítottak ki, hogy a Matáv mintegy 800 munkatársa emberbarát környezetben végezhesse munkáját. Az épület különlegessége, hogy itt található Magyarország legkorszerűbb, akusztikai méréseket szolgáló süketszobája és egy modern látványkönyvtár is. Egyebek mellett itt kap helyet a Matáv Informatikai Igazgatósága, a Termékmenedzsment és a Marketing Rendszermenedzsment Igazgatóság, valamint a PKI Távközlésfejlesztési Intézet, amely a Matáv kutató-fejlesztő bázisát jelenti.

A MATÁV évente növekvő összeget fordít a kutatás-fejlesztési tevékenységre és az e tevékenység keretében végrehajtott beruházásokra. A finanszírozási források elsősorban a vállalat saját költségvetéséből, kis mértékben nemzetközi kutatás-fejlesztési megbízásokból erednek. A MATÁV kutatás-fejlesztési tevékenysége a műszaki trendek elemzésétől kezdve a megbízhatósági vizsgálatokon, a technológiai specifikációk kidolgozásán és a rendszertervezésen át az első megvalósításig terjed. A K+F tevékenység körébe tartozik a hálózati eszközök és megoldások tömeges bevezetéséhez, tervezéséhez szükséges műszaki irányelvek elkészítése, a támogató rendszerek kialakítása, a technológiai innovációhoz kapcsolódó eszközök, szoftverek, külső technológia beszerzése, valamint az oktatási tevékenység is.