Sajtóközlemények

T-Systems Regionális Innovációs Központ Budapesten

Budapest, 2002. február 19.

A T-Systems és a Matáv a közeljövőben megalapítják a T-Systems Regional Innnovation Center (RIC) elnevezésű fejlesztő központot Budapesten. A cél egy, az információtechnológiát és a távközlési technológiákat felhasználó innovatív, konvergens megoldásokat kutató és fejlesztő, valamint a helyi – regionális – gazdaság fejlődését elősegítő kompetencia-központ létrehozása. A regionális fejlesztő központ létrehozatalára a Deutsche Telekom – a T-Systems anyavállalata – és a Matáv döntése alapján kerül sor.

A T-Systems International – a Deutsche Telekom informatikai üzletága – 80 százalékkal járul hozzá a központ létrehozásához, míg a fennmaradó 20 százalékot a Matáv, Magyarország vezető távközlési szolgáltatója biztosítja. Tisztán kutatási és fejlesztési funkciója mellett a központ az új technológiai megoldások tárházaként is működik majd, amelynek célja a térség versenyképességének javítása és ezáltal a befektetők számára vonzóbbá tétele lesz. A RIC egyedülálló karrierlehetőséget kínál a fiatal magyar mérnökök számára.

A T-Systems nemzetközi tevékenységéért felelős Dr. Klaus Hofmann – a cég igazgatótanácsának tagja – szerint a Regional Innovation Center kiemelt jeletőséggel bír a T-Systems számára: „Elsődlegesen ASP (Application Service Providing) megoldásokat fejlesztő központ-ként működik majd, és fontos szerepet tölt be a T.I.M.E.S.-hoz (Telecommunications, Information Technology, Multimedia, Entertainment, Security Services – telekommunikáció, információ-technológia, multimédia, szórakoztatóipar, biztonság technika) közel álló szolgáltatások piacán.

Dr. Hofmann a következőket tette hozzá: „A T-Systems mint a szóban forgó piacokon meghatározó tevékenységet kifejtő vállalat számára különösen fontos a magyarországi oktatási rendszer magas színvonalának és a RIC, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem, valamint további magyar egyetemek közötti szoros együttműködéseknek a kihasználása, melyek a jövőben új gondolatokkal és képzett mérnökökkel támogatják a Központot.

A Központ három fő célkitűzése: újító, konvergens megoldások K+F egységeként működni, speciálisan a kelet-európai piacokra szánt megoldásokat fejleszteni és nem utolsósorban a magyar piacot kiszolgálni. Dr. Vinkovits László, a T-Systems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szerint: „A RIC teljes mértékben kiegészíti a T-Systems Magyarország jelenlegi szolgáltatási kínálatát. E know-how alapján a T-Systems nemcsak Magyarország, de a régió piacainak vezető megoldásszállítójává válik.”

„A magyar piac hatalmas potenciálja és a magyar egyetemek által adott tehetségek segítségével a RIC fontos fejlesztési támogatást biztosít a Matáv és a T-Systems számára az információtechnológia és a telekommunikáció ötvözésében” – jegyezte meg Horst Hermann, a Matáv stratégiai és nemzetközi vezérigazgató-helyettese, majd hozzátette: „Ennek eredményeként mindkét szolgáltató magasabb színvonalon szolgálhatja ki a magyar ügyfelek igényeit.”

A T-Systems bemutatása

A T-Systems Európa második legnagyobb rendszerháza, mintegy 40 ezer alkalmazottat foglalkoztat és éves bevétele kb. 11 milliárd euro. A Deutsche Telekom a mobil telefónia, az internet alapú kommunikáció és a hálózat-hozzáférés mellett a megoldásszállítást jelölte meg egyik stratégiai növekedési területeként. A T-Systems az első olyan vállalat, amely egyesíti az információtechnológia és a telekommunikáció globális lehetőségeit. A T-Systems az informatikában a korábbi debis IT Services – a Deutsche Telekom AG (50,1 %) és a DaimlerChrysler Services AG (49,9 %) vegyes vállalata – tapasztalataiból merít, míg a távközlés területén a Deutsche Telekom adja a hátteret. A T-Systems hivatalosan 2001 februárjában jelent meg a német piacon és jelenleg több mint 20 országban működtet képviseleteket.

A vállalatra és szolgáltatási kínálatára vonatkozó további információk: www.t-systems.de és www.t-systems.com