Sajtóközlemények

T-Mobile-ra változik a Westel

Budapest, 2004. március 22. 17:00

A Matáv Igazgatósága ma döntött arról, hogy a Westel felveszi a T-Mobile nevet. A társaság hivatalos neve 2004. május elejétől T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. lesz.

A Westel és a T-Mobile évek óta szoros együttműködésben dolgoznak. A beszerzés és termékfejlesztés terén történő együttműködés lehetővé teszi a Westel számára, hogy ügyfeleinek szélesebb körű szolgáltatásokat és készülékeket kínáljon, versenyképesebb áron. A névváltoztatás a következő lépés a Westel szolgáltatásainak T-Mobile Csoportba való integrálásában. A T-Mobile Csoport az egyik legnagyobb nemzetközi mobil szolgáltató csoport és az egyetlen, amely egybefüggő transzatlanti szolgáltatást kínál ügyfeleinek, azaz a T-Mobile márkanév a tengerentúlon is jelen van.

Egy olyan nemzetközi csoporthoz való csatlakozás, mint a T-Mobile, nemcsak a társaság értékét növeli, de az ügyfelek számára is előnyökkel jár. A T-Mobile Magyarország ügyfelei a T-Mobile márkanév alatt további új, innovatív termékekhez és szolgáltatásokhoz juthatnak majd hozzá. A névváltás további előnye, hogy az előfizetők a többi T-Mobile szolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat is el tudják érni. Michael Günther, a T-Mobile vegyesvállalatok irányításáért felelős vezető, a Matáv igazgatósági tagja szerint: "A T-Mobile márkanév használata jó lehetőség a Westel számára, hogy kihasználja egy erőteljes, nemzetközi márkanév előnyeit."

Sugár András, a Westel vezérigazgatója hangsúlyozta: "Ezzel a partneri kapcsolattal és új márkanevével Magyarország piacvezető mobilszolgáltatója még inkább erősítheti nemzetközi versenyképességét. Vállalatunk a jövőben is ügyfeleink igényeit szem előtt tartva fejleszti minőségi, mindenhol és mindenkor elérhető szolgáltatásait. A legfontosabb számunkra ügyfeleink elégedettségének további növelése, innovatív és inspiratív megoldásokkal és multimédiás alkalmazásokkal."

A névváltás nem jelent és nem is indokol változtatást a Westel tulajdonosi struktúrájában. A T-Mobile Magyarország egyedüli tulajdonosa továbbra is a Matáv marad. Josef Brauner, a T-Com vezérigazgatója ezt megerősítve úgy nyilatkozott: "A márkanév cseréje sem a Matáv Csoport tulajdonosi szerkezetében, sem a vezetésében nem okoz változást." Hozzátette: "A névváltoztatás időzítése fontos volt, Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása ideális időpont a Westel számára, hogy nemzetközivé váljon."

Pénzügyi hatás

A Deutsche Telekom Csoport közvetlenül részt vesz a névváltás folyamatában, segítséget nyújtva például a marketingkommunikáció, a vállalati arculat és design kidolgozása, a hálózatmodernizálás, valamint a értékesítés területén.

A névváltás pozitív hatással lesz a Westel pénzügyi mutatóira. Várhatóan javul majd az ügyfélbázis összetétele és csökken a lemorzsolódás. A magasabb ARPU és roaming bevételek, valamint az alacsonyabb ügyfél megszerzési költségek magasabb EBITDA-t eredményeznek.

A névcsere további pénzügyi hatása az IFRS szerint elkészített eredmény-kimutatásra: a Westel márkanév teljes nettó könyv szerinti értéke leírásra kerül 2004 során. Ennek a döntő részét az első negyedévben számoljuk el, melynek a vonatkozó (ún. EBITDA alatti) eredményhatása 3,7 milliárd forint lesz 2004 első negyedévében. Ennek eredményeképpen módosítjuk a 2004. évi értékcsökkenésre és amortizációra vonatkozó iránymutatásunkat, mely így előreláthatólag 136-139 milliárd forint között lesz.

A T-Mobile-ról

A T-Mobile International a világ egyik vezető vállalata a mobil kommunikáció területén. A Deutsche Telekom négy stratégiai divíziójának egyikeként a T-Mobile Európa és az Egyesült Államok legdinamikusabban fejlődő piacaira koncentrál. 2003. év végéig több mint 90 millió ügyfél vett igénybe mobil kommunikációs szolgáltatásokat a T-Mobile vagy a Deutsche Telekom többségi vagy kisebbségi tulajdonába tartozó vállalatokon keresztül. Mindezt egy a világ legsikeresebb digitális vezeték nélküli szabványán, a GSM-en alapuló közös technológiai platformon keresztül. A T-Mobile emellett az egyetlen egybefüggő transzatlanti szolgáltatást nyújtó mobil kommunikációs szolgáltató.