Sajtóközlemények

A Magyar Telekomé az elsőség a tőzsdei átláthatósági ranglistán

Budapest, 2007. szeptember 19. 12:00

A vezető magyar tőzsdei és befektetői szaksajtó, a Portfolio.hu 2007-ben is elkészítette a tőzsdei társaságok tájékoztatását, hitelességét és transzparenciáját vizsgáló éves felmérését. A felkért tőzsdei és befektetési szakemberek által végzett értékelés összesített eredményei alapján a vizsgált, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 19 vállalat közül a Magyar Telekom került az magyarországi tőzsdei átláthatósági ranglista első helyére.

Az idei felmérésben 25 jelentős hazai és nemzetközi pénzintézet - bankok, befektetési bankok és brókercégek- befektetési elemzői és befektetési alapkezelői vettek részt. A szakemberek összesen hat kategóriában minősítették az egyes tőzsdei társaságokat. A hat kategória összesített eredményei alapján a Magyar Telekom szerezte meg az abszolút első helyezést.

Az egyes értékelt kategóriákon belül a Magyar Telekom háromszor ért el első helyet, a többi háromban pedig a második helyet szerezte meg.
A "társaság egészének transzparenciája" kategóriában Magyar Telekom holtversenyben (az Állami Nyomdával együtt) állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső helyére.
Első helyre került a Magyar Telekom a gyorsjelentéseinek kiváló minősége alapján is.
További elsőséget értünk el abban is, hogy a legjobb befektetői kapcsolattartókkal a Magyar Telekom rendelkezik az elemzői minősítések szerint.

A transzparencia-felmérések kezdetétől számítva a Magyar Telekom ezúttal már - 2000, 2002 és 2003 után 2007-ben is - negyedszer lett listavezető az összesítésben, miközben 2001-ben, 2004-ben és 2005-ben második helyezést ért el. A vezető magyar tőzsdei vállalatok ("blue chipek") közül a legnagyobb fejlődést az idén a Magyar Telekom mutatta, amely 2006-hoz képest 6 helyezést javítva érte el a dobogó legtetejét.

A felmérés összefoglaló értékelése szerint "Az elmúlt éveket tekintve a Magyar Telekom kiváló megítélése nem meglepő, a tavalyi évben látott, a cégnél az elhúzódó jogi vizsgálat által okozott jelentős visszaesés csak átmenetinek bizonyult."