Sajtóközlemények

Környezetvédelmi díjat nyert a Telekom

Budapest, 2011. június 17. 15:30

A Magyar Telekom második helyezést ért el a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által 2011-ben kiírt "Üzleti Élet a Környezetért" környezetvédelmi pályázaton. A vállalat a díjra a klímastratégiájával pályázott, amelynek keretében 2005 és 2008 között 6%-kal, 2008 és 2010 között 6,65%-kal sikerült csökkenteni a szén-dioxid (CO2)-kibocsátását csoportszinten. A Telekom legújabb - immáron ötéves - klímastratégiájában meghatározott cél pedig a CO2-kibocsátás 20%-os csökkentése 2015-ig. A Telekom pályázata a saját vállaláson túl azokat az eszközöket is ismertette, amelyekkel a Telekom az ügyfeleit segíti, hogy környezettudatosabban élhessenek.

Somorjai Éva, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese elmondta: "Tudatában vagyunk annak, hogy Magyarország egyik legnagyobb vállalataként az általunk gyakorolt hatások, illetve jelen esetben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése társadalmi, környezeti és gazdasági szinten is komoly eredményt jelent a régióban. Nagyon örülünk, hogy ambiciózus klímastratégiánkat és az ezen a téren elért eredményeinket vállalaton kívül is elismerik, értékelik. A 2010 decemberében elindított hello holnap! kezdeményezésünk keretében továbbra is azon dolgozunk, hogy a fenntartható fejlődés ne csak nekünk, hanem minél több embernek és szervezetnek legyen a szívügye, hiszen az élhető jövő mindannyiunk közös felelőssége."

A 2011-es díjakat a HBLF díjátadó ünnepsége keretében Czakó Borbála, a HBLF elnöke és Dr. Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára, a zsűri egyik tagja adta át. A Magyar Telekomot a második helyen díjazták. A vállalat a "Menedzsment" kategóriában pályázott, ahol olyan szervezetek indulhattak, amelyek kiemelkedő küldetésük és jövőképük révén folyamatosan javítani tudnak eredményeiken a fenntartható fejlődés szempontjai szerint. A Telekom a csoportszintű klímastratégiájával pályázott, amely kiemelt prioritás a vállalat fenntarthatósági stratégiáján belül. A klímastratégiával 2005 és 2008 között 6%-kal, 2008 és 2010 között 6,65%-kal sikerült csökkenteni a CO2-kibocsátást csoportszinten. A legújabb - immáron ötéves - stratégiában a cél 2015-ig a CO2-kibocsátás 20%-os csökkentése, a 2004-es bázisévhez viszonyítva. A Magyar Telekom emellett kifejezte csatlakozási szándékát azon európai cégekhez, akik az EU-t arra szeretnék ösztönözni, hogy a 2020-ig vállalt 20%-os szén-dioxid-csökkentési célját 30%-ra módosítsa. A benyújtott pályázatban nem csak a saját CO2-kibocsátása csökkentésére irányuló terveit ismertette a Telekom, hanem azokat a lehetőségeket is, amelyek révén ügyfelei is hozzájárulhatnak a környezeti terhelés mérsékléséhez. Ilyenek egyrészt azok a zöld termékek és szolgáltatások, amelyeket használva az ügyfelek csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, másrészt a Telekom azon tudatformáló kezdeményezései, amelyek segítik az ügyfeleket, hogy környezettudatosabban élhessenek. A nyertes pályázatok közül kerülnek kiválasztásra azok a projektek, melyek az Európai Unió Környezetvédelmi Bizottságának kétévente megrendezett díjáért (European Business Awards for the Environment) versenyezhetnek majd 2012-ben.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 2000-ben alapította meg az "Üzleti Élet a Környezetért" díjat, hogy a hazai szervezetek környezetvédelemért és fenntartható fejlődésért tett erőfeszítéseit díjazza, és ezzel is elősegítse a környezettudatos vállalatirányítás elterjedését, és népszerűsítse a fenntartható fejlődés gondolatát. A pályázat feltétele volt, hogy a pályázó cég írott környezeti stratégiával, politikával rendelkezzen, 2010-11-ben konkrét projektet valósítson meg, valamint az, hogy a környezetvédelem terén már elért eredményeket tudjon felmutatni.