Sajtóközlemények

Partnerség a Digitális Magyarországért – Partnerséget kötött a Kormány és a Magyar Telekom

Budapest, 2014. február 21. 13:55

  • Partnerségi együttműködésről szóló megállapodást írt alá Magyarország Kormánya és a Magyar Telekom
  • A Kormány és a piacvezető telekommunikációs vállalatcsoport hosszú távon együttműködik az ország digitális fejlesztése érdekében

Cél a nagysebességű szélessávú internet elérhetősége mindenki számára, a digitális írástudás terjesztése, a vállalkozások versenyképességének növelése.

Partnerségi e gyüttműködési megállapodást kötött Magyarország digitális fejlesztése érdekében a Kormány és a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó Magyar Telekom. Orbán Viktor miniszterelnök, Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója és Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója mondott beszédet a ma Budapesten rendezett hivatalos ünnepségen.

A dokumentumban foglaltak szerint a Magyar Telekom szándéka az, hogy beruházásaival elősegítse a nagysebességű szélessávú internet mielőbbi hazai elérhetőségét. Az új technológiák és infokommunikációs megoldások intenzív használata hozzájárul az emberek életminőségének, a vállalkozások hatékonyságának és a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének javításához. A vállalat célja továbbá a digitális írástudás és a biztonságosabb internethasználat széleskörű elterjesztése.

Timotheus Höttges az esemény kapcsán hangsúlyozta: „Üdvözlöm a virágzó Digitális Magyarországért kötött stratégiai partnerség céljait. Összefogunk a Kormánnyal annak érdekében, hogy 2018-ra minden háztartásba eljusson a nagysebességű szélessávú internet. Ennek eredményeként Magyarország idő előtt teljesítheti az Európai Unió Digitális Menetrendjében 2020-ra kitűzött célokat és a mintaként szolgálhat a többi tagállam számára.”

Christopher Mattheisen elmondta: „A Telekom Magyarország hosszú távon elkötelezett stratégiai partnere. Vállalatunk különleges értéket teremt mind a versenyszférában, mind a közigazgatásban, korszerű megoldásai egyszerűbbé és könnyebbé teszik mindennapjainkat. Ott vagyunk az egészségügy, az oktatás, a közlekedés területén, de velünk sikeresek a hazai kis- és középvállalatok, valamint meghatározó termelő és exportvállalataink is.  Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Telekom elsőként hozta el a magyar embereknek a telekommunikáció legfejlettebb szolgáltatásait és az infokommunikáció újításait. Példaként említhetem, hogy a Magyar Telekom segítségével a magyarok küldhettek a világon elsőként MMS üzenetet, jelenleg pedig Európában az elsők között használhatják a szupergyors 4G hálózatot. Magyarország első és egyetlen integrált szolgáltatójaként mi nyújtjuk a helytől és időtől független internetezés, tévézés, telefonálás lehetőségét emberek millióinak. Az úttörő innovációinkon túlmenően meghatározó munkaadók is vagyunk, hiszen a Csoport több mint 12 ezer magasan képzett munkatársat foglalkoztat Magyarországon, beszállítóinál – köztük mintegy 3000 magyar kis- és középvállalatnál – pedig további több mint 100 ezer munkavállaló dolgozik.”

A Magyar Telekom elkötelezett az innováció iránt, és folyamatosan fejleszti új, csúcstechnológiás szolgáltatásait. A nagysebességű szélessávú internethálózat teljeskörű kiépítése mellett a tervek között szerepel számos olyan fejlesztés, amely 2018-ra a világ élvonalába emelheti a hazai digitális infrastruktúrát és az arra épülő szolgáltatásokat.A Magyar Telekom Csoport tagjaként a nagyvállalati és államigazgatási ügyfeleket kiszolgáló T-Systems Magyarország aktívan hozzájárul a digitális gazdaság megerősítéséhez és a nemzetgazdaság versenyképességét növelni tudó infokommunikációs célokra fordított uniós források legmagasabb szintű hasznosulásához.

A terveknek része az otthonok és települések biztonságának javítása intelligens, felhasználóbarát megoldásokkal; a lakosság és vállalkozások energiaszükségletének egyszerű kontrollját lehetővé tevő eszközök biztosítása; kényelmes és biztonságos mobilfizetési megoldások bevezetése; közigazgatás folyamatainak egyszerűbbé, átláthatóbbá és gyorsabbá tétele a legmodernebb internet alapú megoldásokkal. Mindezek mellett a Magyar Telekom jelentős mértékben támogatja a digitalizáció folyamatának felgyorsulását a nagy, illetve a kis- és középvállalatoknál a legújabb infokommunikációs technológiák segítségével az IT-infrastruktúrától egészen az alkalmazásoldali megoldásokig.

A nagysebességű szélessávú internethez való hozzáférés fontos, de önmagában korántsem elégséges feltétele a digitális esélyegyenlőség megteremtésének, amely a partnerségi megállapodás egyik általános célja. A hazai internetezők javarészt ma még alapvető szolgáltatásokat használnak leginkább, sokan tartózkodnak az online vásárlástól, az elektronikus tranzakcióktól és más korszerű, de kevéssé ismert szolgáltatásoktól. A Magyar Telekom kulcsfontosságúnak tartja a fogyasztói tudatosság erősítését, és együttműködik partnereivel annak érdekében, hogy a korszerű szolgáltatásokat használók aránya Magyarországon elérje, majd meghaladja az uniós átlagot. Ezen túlmenően a Magyar Telekom úttörő szerepet játszik a digitális írástudás előmozdításában, többek között a digitális irodalom széles köréhez való hozzáférés biztosításával az e-könyvek révén.