Sajtóközlemények

Kerékpáros-barát munkahely lett a Telekom

Budapest, 2014. január 23. 11:00

2 tonna széndioxid-kibocsátást váltottak ki a munkaidőben kerekező Telekomosok. A vállalat TeleBike rendszerét „Kerékpárosbarát Munkahely” díjjal ismerte el a tárca.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hirdette meg a „Kerékpárosbarát Munkahely 2013” pályázatot, melyen innovatív, közösségi kerékpárkölcsönző rendszerével, a TeleBike-kal díjat nyert a Telekom. A vállalat hatékonyan ösztönzi és kommunikálja is a programot, amelynek köszönhetően tavaly május és november között 6000 utat tettek meg az irodaházak között a Telekomos dolgozók kerékpáron, és ezzel hozzájárultak a fővárosi levegő szennyezettségének csökkentéséhez is.

A közlekedésért felelős tárca pályázatán munkáltatók - kis- és nagyvállalatok és önkormányzatok - hetedik alkalommal pályázhattak a „Kerékpárosbarát Munkahely” címért, mellyel a legpéldamutatóbb kezdeményezéseket tüntették ki. Ilyen programnak ítélték 2013-ban a Telekom egyedülálló, környezettudatos kerékpárkölcsönző rendszerét, a TeleBike-ot is. A díjat Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója vehette át Dr. Völner Páltól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárától a január 22-én megrendezett ünnepélyes díjátadón.

A felmérések szerint Magyarországon évről-évre gyarapodik a kerékpárral közlekedők száma, ezt a tendenciát kívánta támogatni a tárca is. A 2013 szeptemberéig beérkezett munkák elbírálása során figyelembe vették a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapotát, a kerékpározás ösztönzését és kommunikációját a vállalaton belül, illetve a vezetők példamutatását és odafigyelését a kerékpárral közlekedő kollégáikra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kitüntetett TeleBike, a Telekom önkiszolgáló, közösségi kerékpárkölcsönző rendszere egyelőre egyedülálló Magyarországon, amely keretében ingyenesen, rövid időre kölcsönözhetnek városi biciklit a munkavállalók. A vállalat négy budapesti telephelye között igénybe vehető kerékpárok lehetővé teszik, hogy munkaidőben gyorsan és környezeti terhelés nélkül jussanak el a dolgozók egyik megbeszélésükről a másikra. Az egyszerűen, PIN kóddal vagy ügyfélkártyával elvihető kerékpárok nagy népszerűségre tettek szert a vállalaton belül is: 2013. május és november között 1175 regisztrált használó több mint 6000 alkalommal vette igénybe a TeleBike nyújtotta lehetőséget, s a biciklikben elhelyezett – azok védelméért is felelős – GPS adatai szerint majdnem 11.000 kilométert kerekeztek összesen a munkavállalók. A kezdeményezés illik a vállalat fenntarthatósági stratégiájába is, hiszen a gyaloglás mellett a leginkább környezetkímélő közlekedési mód a kerékpározás. Ezt bizonyítja, hogy a TeleBike-kal közlekedő dolgozók a rendszer felállása óta több mint 2000 kg széndioxid kibocsátást váltottak ki környezettudatos közlekedésükkel.

A biciklirendszert a Telekom a Csepel Zrt-vel szoros együttműködésben valósította meg, akik a 40 biciklivel működő flotta biztosítása mellett azok szállítását és rendszeres karbantartását is végzik. Az ötletgazda Telekom a regisztrációs rendszer és a kerékpárok biztonságát nyújtó megoldások kifejlesztése mellett a telepítés innovatív, környezetkímélő jellegére is ügyelt: a kölcsönzést lehetővé tevő termináljait például napelemekkel működteti.

A vállalat dolgozói 2014 tavaszától ismét igénybe vehetik a TeleBike szolgáltatását, amelyet két új állomással és további kerékpárokkal tervez kibővíteni a Telekom.