Sajtóközlemények

A Digitális Magyarország Nyíregyházán indul

Budapest, 2014. november 12. 10:30

  • A Telekom fejlesztéseinek köszönhetően a Digitális Magyarország megvalósításának első állomása Nyíregyháza
  • A fejlesztési program pillérei: a digitális infrastruktúra, a digitális szolgáltatások és a digitális kompetenciák fejlesztése
  • A program az érintett szereplők összefogásával valósulhat meg

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a ma Budapesten, a T-Systems Symposiumon tartott előadásában bejelentette, hogy a Magyar Telekom átfogó fejlesztéseket indított a kormánnyal kötött partnerségi megállapodásban megfogalmazott Digitális Magyarország megvalósítása érdekében, amelynek első állomása Nyíregyháza.

Elsőként Nyíregyházán válhat valósággá a Digitális Magyarország, ennek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg a város lakói előtt, továbbá javulhat a város hatékonysága és a vállalkozások versenyképessége is. Nyíregyháza ideális helyszín, mivel intenzíven fejlődik, jelen vannak nemzetközileg is elismert vállalatok és azok hazai beszállítói, valamint már több olyan nagyszerű kezdeményezés található meg, amelyek könnyen beilleszthetőek a Digitális Magyarország elképzelésébe, és jó táptalajt biztosítanak az együttműködésre.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója hangsúlyozta:
“A Digitális Magyarország megteremtése olyan fontos ügy, amelynek mindenki csak a nyertese lehet. A megvalósításhoz szükség van valamennyi érintett szereplő – az állam és a távközlési, infokommunikációs piac szereplői, továbbá az önkormányzati, egyéb vállalati és a civil szféra – összefogására. Fejlesztéseink pillérei a mindenkinek elérhető digitális elektronikus szolgáltatások, a működésükhöz szükséges digitális infrastruktúra, valamint a használatukhoz elengedhetetlen digitális kompetenciák fejlesztése. Országos szinten a hálózati infrastruktúrába eddig is százmilliárdokat fektettünk be, az emberek mindennapjait megkönnyítő szolgáltatásokat kínálunk, és régóta élen járunk a digitális edukáció terén is. Azonban most először fordul elő, hogy mindezt együtt nyújtjuk egy adott térségben, városban.”

A szolgáltatók és az önkormányzat partnerségének köszönhetően Nyíregyháza lesz az első város Magyarországon, ahol valóra válik a Digitális Magyarország víziója. Nyíregyháza esetében a cél az, hogy a Telekom fejlesztéseinek eredményeként minden háztartás számára elérhetővé váljon a nagysebességű szélessávú internet 2015 végéig, amit a Telekom több százmillió forintos beruházással segít elő. Ezáltal azokban az otthonokban is elérhetők lesznek a legmodernebb digitális szolgáltatások, ahol ez korábban nem volt lehetséges. Ez nagymértékben segíti a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában és a Digitális Nemzet Fejlesztési Programban rögzített célok teljesülését is. A most indított fejlesztések megvalósítása során egymással párhuzamosan, összehangolva kerül sor a szélessávú digitális infrastruktúra teljes körű kiépítésére, a digitális szolgáltatások elérhetővé tételére, és a használatukhoz szükséges digitális kompetenciák fejlesztésére a lakosság oktatása, képzése révén.

A fejlesztéseknek köszönhetően megnyílik az út ahhoz, hogy Nyíregyháza digitális várossá váljon és a legújabb infokommunikációs megoldásokra alapozva még magasabb minőségű városi szolgáltatások váljanak elérhetővé, valamint még biztonságosabb, a közösségi életet támogató környezet alakuljon ki. A város digitalizálódása révén versenyképes, a magas hozzáadott értéket termelő cégeket fogadni tudó városi közeg is kialakítható. A Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems Magyarország – mint hazánk elsőszámú ICT megoldásszállítója – rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek révén a digitális városi megoldások kialakításában és nyújtásában hosszú távon is szerepet tud vállalni a Digitális Magyarország célkitűzéseihez kapcsolódva.

A Telekom eddig is élen járt a digitális kompetenciák fejlesztésében. Az Okosdigitális (korábbi nevén Mobilsuli) edukációs program keretében a Telekom munkatársai országszerte már több tízezer általános- és középiskolás tanulónak nyújtottak önkéntes program keretében képzéseket, jutottak el szüleikhez, tanáraikhoz. Ezenfelül az elmaradott térségek településein évek óta emberek ezreit segítik a digitális világ megismerésében a Digitális Híd programon keresztül, amely ma már szerves része az Okosdigitális programnak. A nyíregyházi edukációs programok a bejelentéssel egy időben megkezdődtek, amelyekben a Telekom partnerként tekint a helyi vállalatokra is.

A Digitális Magyarországért kötött partnerségi együttműködési megállapodásban is szereplő 2018-as céldátumig a Magyar Telekom további hasonló fejlesztések megvalósítását tervezi az egész országban, hasznosítva a Nyíregyházán elindított program eredményeit és tapasztalatait is. Közös végső célunk, hogy minden magyar háztartásba eljusson a nagysebességű szélessávú internet 2018-ig, azaz két évvel Európai Unió Digitális Menetrendjében 2020-ra kitűzött határidő előtt.