Technikai okok miatt a Facebook azonosítóval történő belépés átmenetileg nem lehetséges!
Kérjük, belépéshez használd hívószámodat, e-mail címedet vagy MT ügyfélazonosítódat.
Technikai okok miatt a Facebook azonosítóval történő belépés átmenetileg nem lehetséges!
Kérjük, belépéshez használd hívószámodat, e-mail címedet vagy MT ügyfélazonosítódat.

Sajtóközlemények

300 megabites mobilinternet a Telekom 4G hálózatán

Budapest, 2015. december 3. 13:30

2015. december 3-án az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás a Telekom hálózatán.

  • A Telekom az országban elsőként Nyíregyházán mától 300 Mbit/sec sebességre kapcsolt
  • Az első tapasztalatok fényében további fejlesztések várhatók
  • A Telekom 4G mobilinternet szolgáltatása elérte az idei évre tervezett 97 százalékos lakossági kültéri lefedettséget, és meghaladta a 800 ezres felhasználói számot.

2015. december 3-án az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás* a Telekom hálózatán. Ez a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet technológia. A technológia, amely ezt a gyorsaságot lehetővé teszi, az LTE-Advanced, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti. A Telekom 4G mobilinternet szolgáltatása jelenleg már az ország lakosságának 97 százaléka számára elérhető.

A Telekom éppen egy éve jelentette be, hogy több budapesti helyszínen tesztelte az akár 300 Mbit/sec sebességű technológiát, ma pedig Nyíregyházán bekapcsolta a villámgyors mobilinternet szolgáltatást. Az LTE-Advanced technológia által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár kétszeres adatsebességet is tapasztalhatnak az erre alkalmas eszközök és díjcsomagok használatával.** A nyíregyházi tapasztalatok és ügyfél-visszajelzések  alapján pedig további hálózati fejlesztések is várhatóak.

A Telekom kínálatából jelenleg 6 gyártó 15 féle okos készülékével**, a szolgáltató Next M és Next XL okostelefonos, továbbá Net&Roll M és Net&Roll L mobilinternetes díjcsomagjaival és azok Aranytárskártyás változataival tudják kihasználni az LTE-Advanced technológia nyújtotta előnyöket a fejlesztésben érintett lakosok.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: “Nagyon örülünk, hogy Magyarországon ismét elsőként kapcsolhattuk be a 300 Mbit/sec sebességű technológiát partnerünkkel, az Ericssonnal közösen. Külön öröm, hogy ezt az előremutató szolgáltatást a Digitális Magyarország program első állomásán, Nyíregyháza lakói számára tesszük elsőként elérhetővé. Meggyőződésünk, hogy a lakosság 97 százaléka számára már elérhető 4G mobil szélessáv és annak következő generációja infrastrukturális oldalon a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. Célunk, hogy beruházásainkkal előmozdítsuk az új technológiák és a legkorszerűbb szolgáltatások minél szélesebb körű elterjedését hazánkban, ezzel is hozzájárulva a Digitális Magyarország célkitűzéseinek megvalósításához.”

„A Digitális Magyarország magában foglal minden uniós és hazai forrásból 2020-ig megvalósuló infokommunikációs fejlesztést, ugyanakkor nyitott arra, hogy a kormányzati szerveken kívül más partnerek, cégek és intézmények is tevékeny résztvevőként csatlakozzanak a programhoz.A Digitális Magyarország program keretében soha nem látott mértékű fejlesztések valósulnak meg a digitális közösség és gazdaság, a digitális állam, valamint a digitális készségek területén is. Ennek köszönhetően 2020-ig növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével nő az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő hazánk versenyképessége is” - tájékoztatott Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: "Nyíregyházának számos előnye származott eddig is abból, hogy a Digitális Magyarország megteremtését célzó program első helyszíne lehet. A Magyar Telekommal igazi partneri kapcsolatot sikerült kiépítenünk, a programban meghatározott széles sávú internet hálózat kiépítésén túl is sikeres és gyümölcsöző az együttműködésünk. Az, hogy az LTE-Advanced technológia a főváros után először Nyíregyházán lesz elérhető Magyarországon, egy nagyszerű gesztus a cég részéről és egy újabb előny a nyíregyháziak számára."

Az LTE-Advanced jelentősége abban rejlik, hogy elsősorban a nagy adatigényű tevékenységek során, mint például zene letöltés, videotartalom fel- illetve letöltés, vagy applikációk használata, az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek el csúcsidőben vagy akár tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is.

2021-re csaknem tízszeresére nő a mobil adatforgalom
Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint 2021 végére csaknem tízszeresére, havi 51 exabyte-ra növekszik a globális mobil adatforgalom. Európában az okostelefonok száma eléri majd a 880 milliót, és a mobiltelefon előfizetések több mint 70 százaléka okostelefon lesz. Nyugat-Európában az egy aktív okostelefonra jutó adatforgalom 2021-re a jelenlegi 2 gigabyte-ról 18 gigabyte-ra emelkedik. Mindez nagyban megnöveli a mobilhálózatokkal szembeni elvárásokat. A jelenlegi többféle szabvány (2G, 3G, 4G) kezelése mellett a rendelkezésre álló frekvenciasávok hatékony felhasználásával, optimális terheléselosztással kell megfelelniük a növekvő piaci igényeknek. A mobil szélessávú technológiák fejlődési irányát a 4G/LTE határozza meg, mivel például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud kiszolgálni. A későbbiekben a videó és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése az LTE Broadcast technológiával valósulhat meg.

Gyorsan nő a legkorszerűbb mobiltechnológiára épülő hálózatok száma
Az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatás a világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be Szöulban és két további városban. A robbanásszerű adatigény emelkedésnek megfelelve világszerte egyre több szolgáltató indít LTE-A szolgáltatást. (Forrás: Ericsson Mobility Report, 2015. november).

A Telekom 2014 áprilisában Krisztina körúti székházában az Ericssonnal Magyarországon elsőként tesztelte az LTE-Advanced technológiát. A Telekom és az Ericsson közös bemutatóján az LTE-Advanced technológiával az adott feltételek mellett elérhető maximális sávszélességet demonstrálták óriás méretű adatcsomagok letöltésével, illetve a helyszínen a levegőbe emelkedő octocopter (drón) és több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K felbontású videotartalom közvetítésével.  A Telekom 2015 folyamán csaknem teljessé, 97%-osra bővítette 4G országos lakossági kültéri lefedettségét, melynek névleges sebessége az ország nagy részén maximum 150 Mbit/sec. Az ügyfelek által a valóságban tapasztalható sebesség természetesen ennél általában alacsonyabb, azt számos tényező befolyásolja (a használt eszköz kapacitása, a díjcsomag, a domborzati viszonyok, a cella terhelése, stb.).

A Telekom 4G szolgáltatását jelenleg már több mint 800 ezer ügyfél használja. A további LTE-Advanced fejlesztések ütemét az ügyféligények alakulása határozza meg. Emellett a Telekom tavasszal felgyorsította új generációs vezetékes hálózatfejlesztését, amely eredményeként év végéig 440 000 további háztartás számára válik elérhetővé a nagysebességű szélessávú internet, így a Telekom szélessávú hálózatának lefedettsége több mint 2,2 millió háztartásra nő.

A Telekom a Digitális Magyarországért és a Digitális Nyíregyházáért
A Digitális Magyarország komplex kormányzati program kiemelt célja, hogy minden magyar háztartás számára elérhetővé váljon a nagysebességű, szélessávú internet 2018-ig, két évvel az EU Digitális Menetrendjében kitűzött határidő előtt. Ennek megvalósítását támogatja a Telekom kapcsolódó programja a digitális infrastruktúra, a digitális szolgáltatások és a digitális készségek fejlesztésével.

A Digitális Magyarország megvalósításának első állomása Nyíregyháza: idén tavasszal a Magyar Telekom a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve átfogó fejlesztéseket indított a megyeszékhelyen. Ennek részeként a Magyar Telekom saját költségén hálózatfejlesztést hajt végre, amely eredményeként mintegy 7.000 további háztartás számára válhat elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internet. Emellett a Telekom Okosdigitális program keretében az ott élők digitális írástudásának fejlesztését is elősegíti.

Az Ericsson Magyarországról
A közel 2000 főt foglalkoztató Ericsson Magyarország tevékenysége 2 pilléren nyugszik. A hazai cég az ország legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver és hardverfejlesztéssel foglalkozó vállalat az országban. Tevékenységében példaértékű az oktatás–alapkutatás–alkalmazott kutatás–ipari megvalósítás láncolata. A K+F tevékenységen felül az Ericsson Magyarország a Magyar Telekom mobilhálózatának szállítója.


Az üzleti területhez tartozó régiós mérnöki szolgáltató központban magasan képzett mérnökök a világ számos országában vesznek részt távközlô rendszerek kiszolgálásában, projektek megvalósításában, különböző rendszerek integrációjában. Továbbá a vállalat menedzselt szolgáltatásokat nyújtó központja helyszíni és telephelyi karbantartó tevékenységet lát el hazai szolgáltatók részére.   

A Magyar Telekomról
A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja, beleértve a vezetékes és mobil telefonos, az adatátviteli és nem hangalapú, valamint az informatikai és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. A Magyar Telekom többségi részesedéssel rendelkezik a Makedonski Telekomban, Macedónia legnagyobb vezetékes és mobilszolgáltatójában, és a Crnogorski Telekomban, Montenegró legnagyobb  távközlési szolgáltatójában. A Magyar Telekom többségi tulajdonosa (59,21%) a Deutsche Telekom AG.
További információk a www.telekom.hu weboldalon találhatók.

* A névleges maximális sebesség elérése függ a megfelelő képességű, az adott technológiát támogató készülék meglététől, és attól, hogy az adott ponton támogatja-e a hálózat azt a sebességet, valamint a rádiós- és forgalmi körülményektől.

**Az LTE-A alapú adatszolgáltatás igénybe vételéhez az alábbiakra van szükség:
- A Telekom által használt sávokat támogató LTE-A-képes eszköz,
- LTE-A-képes havi vagy időszaki díjas díjcsomag,
- LTE-A hálózati lefedettség.

*** LTE-A-képes okos készülékek a Telekom kínálatában:
Apple iPhone 6s
Apple iPhone 6s Plus
HTC A9
HTC One M9
LG H815 "G4"
Microsoft Lumia 950
Samsung SM-G903F "Galaxy S5 Neo"
Samsung SM-G928F "Galaxy S6 Edge +"
SamsungSM-T815 "Galaxy Tab S2 9.7"
Samsung SM-G920F "Galaxy S6"
Samsung SM-G925F "Galaxy S6 Edge"
Samsung SM-G850F "Galaxy Alpha"
Samsung SM-N910F "Galaxy Note 4"
Sony E5820 "Xperia Z5 compact"
Sony E6653 "Xperia Z5"