Sajtóközlemények

„Best in Test”: Élen a Telekom mobilinternet-hálózata

Budapest, 2015. október 1. 13:00

  • Közel a gyakorlatilag országos lefedettség 4G-ben: Az ország első 4G mobilinternet-hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége már 95%-os.
  • „Best in Test”: A független P3 Communications tanácsadó cég mérései alapján a Telekom 4G mobilinternet-hálózata a hazai mobilszolgáltatók közül és nemzetközi viszonylatban is a legjobb összesített eredményt érte el a hang- és az adatszolgáltatások terén.
  • Az Ookla Speedtest mobilnetes mérései, valamint az NMHH saját mérési eredményei szerint is első helyen van a Telekom 4G mobilinternet-hálózata az utóbbi hónapokban.

A MagyarTelekom intenzív mobilhálózati fejlesztésének eredményeként országszerte mára több mint 2400 településen vált elérhetővé a legkorszerűbb 4G mobilinternet szolgáltatás, és országos lakossági kültéri lefedettsége már 95%-os, ami a tervek szerint az év végéig gyakorlatilag teljesre, 97%-osra bővül.

A dinamikus lefedettség-növekedés mellett utóbbi hónapokban a Telekom szélessávú mobilinternet-hálózata érte el a legjobb teszteredményeket a független nemzetközi és hazai mérések és tesztek során.

A független P3 Communications 1 múlt hónapban az interneten ( www.p3-certificates.com) is közzétett tanúsítványa igazolja, hogy a Magyar Telekom „Best in Test“ minősítést ért el a Mobile Benchmark Hungary 06/2015 felmérésen, a maximális 1000-ből megszerzett 895 pontos eredményével. A P3 Communications átfogó, a jelenlegi mobilhálózatok széles szolgáltatási spektrumát (például a le- és feltöltési sebességet, a hívássikerességet vagy a beszédminőséget) felölelő mérést folytatott azzal a céllal, hogy az ügyfél szemszögéből felmérje a Deutsche Telekom Csoport vállalatai és versenytársaik mobilhálózatainak minőségét. A szolgáltatók 2G, 3G és 4G hálózatait mind beszéd-, mind adathasználat szempontjából mérték. A Magyar Telekom a beszédcélú és az adatátviteli mobilszolgáltatások terén nemzetközi viszonylatban is az első helyen végzett az összesített eredményben. A P3 tanúsítványa tartalmazza a júniusban elvégzett mérések helyszíneit, valamint a három hazai mobilszolgáltató mért eredményeit is.

Egy további független teszt, az Ookla­­ 2 Speedtest szélessávú hálózatmérés eredményei alapján a Telekom mobilhálózatának adatsebessége folyamatosan jobb az utóbbi hónapokban, mint a másik két hazai piaci szereplőé, mégpedig az előfizetők mérései alapján, ugyanis a felhasználók maguk végzik a méréseket, és generálják a feltöltött adatokat.

Az NMHH által 2015. augusztusban elindított országos internetsebesség-mérő weboldalon ( www.szelessav.net) közzétett mérőautós, 90 napi aggregált sebességmérések eredménye szerint a hazai szolgáltatók közül a Telekom mobilhálózata érte el a legnagyobb 3G és 4G feltöltési és letöltési sebességet, valamint a legrövidebb 4G válaszidőt (ping).

A 4G lefedettség mellett az ügyfélszám is gyors ütemben növekszik: a 4G mobilszolgáltatás 2012. januári indítása óta több mint 740 ezerre nőtt a Telekom 4G hálózatát használók száma. A 4G adatforgalom folyamatos és stabil növekedést mutat az indulástól kezdve, és 2015. július óta már meghaladja a 10 éve működő 3G szélessávú hálózat adatforgalmát. Mindezt az is elősegíti, hogy a Telekom kínálatában 70 féle 4G-képes okos eszköz közül választhatnak az ügyfelek. A 4G-képes készülékek érzékelik az összes 4G-frekvenciát, aminek köszönhetően az ügyfél teljes mértékben kihasználhatja a 4G lefedettség kínálta lehetőségeket és szolgáltatásminőséget. A legjobb 4G élményt a 4G-képes készülék és a Telekom 4G-hálózata mellett a megfelelő díjcsomag választása teheti teljessé.

A 4G/LTE technológiát Magyarországon elsőként a Telekom tesztelte 2009-ben. A Telekom kereskedelmi 4G mobilszolgáltatásának bevezetésére, szintén elsőként a hazai piacon, 2012. január 1-jével került sor az ügyfelek bevonásával végzett 3 hónapos hálózati tesztet követően.

1) A P3 nemzetközi menedzsment tanácsadó, támogató és ipari megoldásszállító cég évek óta végez benchmark méréseket világszerte számos nagy mobilszolgáltató csoport, így a DT mellett a Vodafone és az Orange számára, ésmobilhálózati tesztjei iparági szabvánnyá váltak Németországban, Ausztriában és Svájcban is.

2) Az Ookla ( www.ookla.com) globális piacvezető szolgáltatóa szélessávú tesztelés és a webalapú hálózatdiagnosztikai alkalmazások területén.