Sajtóközlemények

Telekom a Digitális Nyíregyházáért: Új városrészekben folytatódnak a hálózati fejlesztések, elindult a felnőtteknek és nyugdíjasoknak szóló digitális edukáció

Budapest, 2015. október 6. 16:00

A Digitális Magyarország komplex kormányzati program megvalósításának első állomása Nyíregyháza: idén tavasszal a Magyar Telekom a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve átfogó fejlesztéseket indított a megyeszékhelyen. A hálózatfejlesztési munkák jelenleg is több városrészben folynak, a Telekom tervei szerint az év végére több mint 7.000 háztartás számára válhat elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internet. Emellett a digitális írástudás fejlesztése érdekében folytatódik a Telekom Okosdigitális program a városban: intenzív, kezdő internetezőknek szóló előadássorozat indult szeptemberben felnőttek és nyugdíjasok számára, és ősztől további iskolákba jutnak el a program önkéntesei.

A Digitális Nyíregyháza alprogram keretein belül a Magyar Telekom idén saját költségén (mintegy félmilliárd forint értékben) intenzív hálózatfejlesztést hajt végre a városban. Két helyszínen már átadásra kerültek a tavasszal elkezdett fejlesztések, július közepétől pedig városszerte több új helyszínen indultak munkálatok, és indulnak még továbbiak ősz folyamán. Ennek köszönhetően –a Telekom tervei szerint – több mint 7 ezer háztartás számára válik elérhetővé év végéig a legalább 30 Mb/s sebességű internet. A vezetékes hálózatfejlesztés mellett a nagysebességű 4G mobilhálózata kiépítését is folytatja a Telekom Nyíregyházán és a környékén. Jelenleg már 99% a 4G hálózat lakosságra vonatkoztatott kültéri lefedettsége a városban. A beltéri ellátás javítása érdekében az év második felében 9 további állomáson indítják el a 4G szolgáltatást a Telekom szakemberei.

Folytatódnak a Telekom kezdeményezései a városban a digitális kompetenciák fejlesztésére is. A Telekom Okosdigitális program keretében 2015 első félévben mintegy 750 nyíregyházi diák vett részt az internet tudatos és biztonságos használatáról szóló előadáson. A második félévben további iskolákba is eljut a program. Júniusban 2 alkalommal 2 napos internetbiztonsági képzésen vehettek részt általános iskolai és középiskolai pedagógusok. Szeptember elején öt-öt alkalomból álló, intenzív kurzusok indultak felnőtteknek és nyugdíjasoknak, ahol a kezdő internetezők megtudhatták, hogy mi is az a világháló, mire használható, hogyan tudja közelebb hozni az egymástól távol élő embereket, és hogyan, miben segíti a hétköznapok problémáit megoldani. Az ingyenes, előadásokat és gyakorlati tanácsadást is magában foglaló program Nyíregyháza Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg. A szervezett oktatásokon túl a nyíregyházi Telekom üzletekben Mobiltudósok segítik az oda látogatókat az internettel, eszközökkel, szolgáltatásokkal, újdonságokkal kapcsolatos kérdésekben.

Telekom a Digitális Magyarországért

A Digitális Magyarország komplex kormányzati program kiemelt célja, hogy minden magyar háztartás számára elérhetővé váljon a nagysebességű, szélessávú internet 2018-ig, két évvel az EU Digitális Menetrendjében kitűzött határidő előtt. Ennek megvalósítását támogatja a Telekom kapcsolódó programja a digitális infrastruktúra, a digitális szolgáltatások és a digitális kompetenciák fejlesztésével.

A Telekom idén felgyorsítja az új generációs vezetékes hálózatfejlesztését, ennek eredményeként országszerte további 440 ezer háztartás számára válik elérhetővé a nagysebességű szélessávú internet 2015 végéig, amit a vállalat több milliárd forintos beruházással segít elő. Így a Telekom nagysebességű vezetékes internet lefedettsége a jelenlegi 1,8 millió háztartásról több mint 2,2 millió háztartásra nő 2015 folyamán. Emellett folyik a Telekom 4G mobilhálózatának dinamikus bővítése is, a jelenlegi 95%-os kültéri lakossági lefedettség - a tervek szerint – 2015. év végére 97%-ra nő.

A korszerű szélessávú hálózatokon elérhető digitális szolgáltatások használatához elengedhetetlenek a megfelelő digitális kompetenciák. A Telekom Okosdigitális programja keretében járul hozzá a digitális írástudás fejlesztéséhez. A program keretében eddig már országszerte több mint 60 ezer diákot tanítottak az internet tudatos és biztonságos használatára a vállalat önkéntesei.