Sajtóközlemények

Minden tudományterület mögött informatika lesz a jövőben

Budapest, 2016. február 11. 16:00

Elstartolt a Magyar Telekom Csoport ”Legyél Te is Informatikus!” pályaorientációs programja. Az LTI program célja: Ledönteni a sztereotípiákat, kedvet ébreszteni az informatikus pályához. Jelenleg több mint 10 000 informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról.

Rendhagyó tanórán mutatta ma be Legyél Te is Informatikus! programját a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország a  budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban, ahol a Telekom vezérigazgatója rendkívüli informatika órát is tartott a diákoknak.

Egész Európában növekvő tendencia az informatikus szakemberhiány, több százezer a betöltetlen álláshelyek száma, és Magyarországon is több mint 10 000 informatikus hiányzik jelenleg a munkaerőpiacról. Mindemellett a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül sem látnak elegen perspektívát ebben a szakmában. Ezen kíván változtatni a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Legyél Te is Informatikus! programja, amelynek keretében a vállalatnál dolgozó több ezer IT szakembernek önkéntes alapon lehetősége nyílik megismertetni a fiatalokkal az IT karrier perspektíváival. Bár az informatikus pálya az anyagilag is megbecsült foglalkozások egyike, mégsem tűnik elég vonzónak a fiatalok számára, akik vélhetően nincsenek tisztában a szakmai karrierlehetőségekkel. A Legyél Te is Informatikus! program legfontosabb célkitűzése, hogy a sztereotípiák és a gátak ledöntésével mind a szülők, mint a pályaválasztás előtt álló gyerekek nyitottabbá váljanak korunk egyik legfontosabb hivatására. A program pilot időszaka októberben indult el, mára már több mint 1800 diákot oktattak a Telekom önkéntesei, azóta is folyamatosak a megkeresések az ország minden pontjáról, és már az általános iskolásoknak készülő játékos anyag is hamarosan elérhetővé válik.A Legyél Te is Informatikus! szerves része a programhoz készült weboldal ( www.legyelteisinformatikus.hu) is, ahol az érdeklődők hasznos tippeket kaphatnak a szakmáról, versenyekről, gyakornoki lehetőségekről.

Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója elmondta: „A Digitális Magyarország vízió megteremtésével hazánkban Európában is az elsők között épül ki a szupergyors hálózat, de nem elég a szélessávot és az eszközöket elvinni az ország minden pontjára, a vállalatoknak felelősségük is van a digitális kompetenciák fejlesztésében. A Magyar Telekom komolyan veszi digitális felelősségét, és bízunk benne, hogy a programmal hozzájárulunk ahhoz, hogy az informatika mérnöki egyetemi képzésre jelentkezettek száma jelentősen emelkedjen a következő időszakban, és a végzettek közül minél többen helyezkedjenek el a hazai piacon.”

Az informatika kreatív nyelv, amellyel minden megvalósítható

A tanóra előtt tartott sajtótájékoztatón a Gameday bloggerei, Szirmai Gergely és Kiss Imre bemutatták „Egy napom informatika nélkül” című kisfilmjüket, amelyben egy olyan napot örökítettek meg, ahol megkísérelték egy napjukat minden informatika által vezérelt eszköz – a kamerát leszámítva – használata nélkül eltölteni.

Tapasztalataink szerint ki lehet ugyan bírni egy napot informatika nélkül, mégis az az érzetünk volt, mintha ősemberek lennénk . Rengeteg időt pazaroltunk mindennapi, egyszerű dolgok elintézésére” – mondta Kiss Imre. "Gyakorlatilag lehetetlenné teszi a napjainkat, az életünket, ha nem használhatjuk az informatika vívmányait" – tette hozzá Szirmai Gergő. A videó hosszabb változata hamarosan debütál a Gameday youtube csatornáján.

Hozzászólásában Rab Árpád, az Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont kutatója elmondta: „Az információs társadalom és a digitális kultúra változása elkerülhetetlen, mélyreható, visszafordíthatatlan folyamat, az ember alapvető igénye. Az információs társadalomban pedig új készségekre, gondolkodásmódra, különböző területek összekapcsolására van szükség.” A kutató rámutatott arra is, hogy az informatika az élet minden területén egyre inkább jelen lesz, minden tudományterület mögött informatika lesz a jövőben, csak a mértéke különbözik, ezért is fokozódik az igény megfelelő szakemberek iránt.
„Az informatika már nem külön, embertelen tudomány, hanem egy könnyen tanulható, kreatív nyelv, mely segítségével minden megvalósítható. Nem véletlen, hogy jól kereső, izgalmas munkákat kreáló iparág” – hangsúlyozta Rab Árpád.

Rendhagyó informatikai tanórára az egész országból lehet jelentkezni a program honlapján.
A tervek szerint hamarosan más iparági vállalatok részvételére is lehetőség nyílik az IVSZ koordinációján keresztül. A hosszútávú cél ugyanis az, hogy valódi társadalmi párbeszéd induljon el az informatikus szakmáról, a szektor aktív részvételével.