Sajtóközlemények

Rekordszámú látogató a 10. Fenntarthatósági Napon

Budapest, 2017. október 4. 11:00

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Telekom a Fenntarthatósági Nap elnevezésű fesztiválkonferenciáját. A szeptember 30-án az Akvárium Klubban zajló rendezvényre 9 ezren voltak kíváncsiak.

  • Összesen 9 ezer érdeklődő látogatott ki az Akvárium Klubban szeptember 30-án megrendezett Fenntarthatósági Napra és közel 1.300 fő vett részt a teltházas beszélgetéseken.
  • A 10. Fenntarthatósági Nap legjobb kiállítóiról a közönség szavazatai döntöttek. Harmadik helyen végzett a reGARDEN-újraKERT, második lett az Oszkár Telekocsi, a legjobbnak ítélt kiállító pedig idén is a Meixner Iskola lett.
  • A „Neked merre van előre?” című pályázati felhívásra közel 100 pályamű érkezett. Kreatív kategóriában Juhász Artúr „Sikoly” című munkája győzte meg leginkább a szakmai zsűrit, Film kategóriában Balla Gábor vehette át a fődíjat „A demokrácia nem egy pillanat” című videójával, Zene/slam kategóriában a Szemtanúk „MOST! Nem Mindörökre!” című dala lett az első, míg a közönségdíjat Czétényi Diána „Catflow” című kreatív munkája nyerte el.

A Fenntarthatósági Nap témája ezúttal a FLOW volt. Az egésznapos rendezvényt egy inspirációs beszélgetés nyitotta meg, D. Tóth Kriszta vezetésével. A Hello, WMN! közreműködésében szervezett ráhangolódás során ismert emberek saját példáikon keresztül mutatták be, kinek mit is jelent a flow-élmény. Ezt követően a fenntarthatóság hármas pillére mentén haladtak a beszélgetések. Elsőként a környezeti szekció szakértő vendégei számoltak be a környezetben végbemenő folyamatokról, mint például az éghajlatváltozásról, a csapadékvízgazdálkodásról, az energiaáramlásról vagy éppen az élelmiszerek áramlásáról.

A szekciót követően Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Szomolányi Katalin, Vállalati fenntarthatósági központvezető és a Fenntarthatósági Napok főszervezője átadták a 2017-es évi Fenntarthatósági Sajtódíj díjait, majd közös tortázással ünnepelték meg a látogatókkal a Fenntarthatósági Nap 10. születésnapját.

A társadalmi szekcióbeszélgetés tagjai a mindennapjainkat meghatározó folyamatokat járták körül. Az adatok és az információ áramlása, a tudásáramlás felgyorsulása és ennek hatásai, az emberek elvándorlása, illetve visszavándorlása, valamint a kontinensek közötti szakmai és kulturális értékek áramlása volt a beszélgetés középpontjában. A gazdasági szekció asztaltársasága a pénzáramlást vette nagyító alá. Volt szó a pénzáramlás irányairól és egyenlőtlenségeiről, a korrupció hatásairól, a civilek szerepéről és lehetőségeiről, valamint a gazdasági szereplők feladatairól és felelősségeiről. A szakmai programrészt záró +1 szekcióban ismét az egyéni flow került a középpontba. A beszélgetés során szó volt a flow-élmény hátterében megbújó pszichológiai és fizikai jellemzőkről, a tudatmódosító szerekről és a mesterségesen előidézett áramlásról, a tudatos flow-élményről és a közösségi flow-ról.

A szakmai programok mellett közel 50 kiállító szervezet várta a fenntarthatóság ügye iránt érdeklődőket. A kiállítói térben trendi és innovatív megoldásokkal, csúcskategóriás elektromos és hibrid autókkal, megújuló energiára épülő rendszerekkel, újrahasznosításon alapuló divattermékekkel, és interaktív gyermekprogramokkal találkozhattak az Akvárium Klubba ellátogatók. A regisztrált résztvevők szavazhattak is, hogy mely kiállítók programjai nyerték el leginkább a tetszésüket. A nap végén a Meixner Iskola, az Oszkár Telekocsi és a reGARDEN-újraKERT csapata vehette át a legjobb kiállítónak járó elismerést.

A 10. Fenntarthatósági Nap adott helyett a nyáron meghirdetett lakossági kreatív pályázat díjátadójának is. A „FLOW vagy FOLLOW – Neked merre van előre?” jelmondat sokakat megihletett, közülük szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A Kreatív kategória első helyezettje Juhász Artúr „Sikoly” című munkája lett. A Film kategória legjobbjának Balla Gábor „A demokrácia nem egy pillanat” című alkotása bizonyult. A Zene/slam kategória díjazottja a Szemtanúk zenekar „MOST! Nem Mindörökre!” című dala lett. A nap során a legtöbb látogatói szavazatot Czétényi Diána „Catflow” című kreatív alkotása gyűjtötte össze, így kapta a közönségdíjat. A nyertes pályaművek megtekinthetők a Fenntarthatósági Nap weboldalán.

A 10., jubileumi Fenntarthatósági Nap egy fergeteges Irie Maffia koncerttel zárult.

Fotók a rendezvényről elérhetők a Fenntarthatósági Nap Facebook oldalán.
Fenntarthatósági Nap mood videó