Sajtóközlemények

Rekordszámban, 84 országból és 800 hazai településről regisztráltak a szombaton startoló 33. Telekom Vivicittára

Budapest, 2018. április 11. 13:00

Idén egyedi, személyre szabott videót kaphat a futásáról minden versenyző

  • Az idei Telekom Vivicittá Városvédő Futásra eddig 800 hazai településről és a világ 84 országából regisztrált résztvevőket a szervező Budapest Sportiroda.
  • A Telekom személyre szabott videó megoldással és a helyszínen extra bázisállomással készül a rendezvényre.
  • Jótékonysági futás és adománygyűjtés az autizmussal élőkért.

2018. április 14-én, szombaton elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten. Bár az eseményt 2018-ban csak január végén hirdették meg, a képviselt nemzetek száma újabb rekordot döntött: a hazai nevezők mellett az eddig beérkezett nevezések alapján 84 országból 2100 külföldi futó is érkezik majd.

A Telekom Vivicittá összesen 28 000 résztvevőjéből a hazai nevezők az ország minden megyéjéből, összesen 800 településről érkeznek, emellett iskolai csoportokban 5000 diák is nevezett a futásra. Összesen 11 versenyszámban indulhatnak a futók, így mindenki megtalálhatja a saját edzettségének megfelelő távot. A legidősebb induló 84 éves, aki a 10 kilométeres távon indul majd. Összesen 1 500 olyan versenyző nevezett, akik az első félmaratonjukat fogják futni.  A legidősebb félmaratonon induló férfi idén 79 éves, a legidősebb félmaratoni női induló pedig 69. Az idei Vivicittá összes nevezője közül 51 százalék a nők aránya.

A Magyar Telekom és a Budapest Sportiroda (BSI) szervezésében 2018. április 14-én és 15-én megrendezendő futamok rajtja és befutója a Margitszigeten lesz. A budapesti versenyt követően az idén még további 4 vidéki helyszínen is megrendezik a városvédő futást. Győrben április 22-én, Miskolcon május 6-án, Pécsen május 12-én, Szegeden pedig május 13-án állhatnak rajthoz a futás szerelmesei.

Egyedi, személyre szabott videó készül minden futónak

A Margitszigeten a Telekom a meglévő helyszíni szupergyors 4G hálózatán felül egy extra mobil bázisállomást is üzembe helyez, hogy - számolva a megnövekedett kapacitásigénnyel - biztosítsa a magas színvonalú, zavartalan mobil hang – és adatszolgáltatást futók és nézők tízezrei részére, valamint a technológiai hátteret a szervezők által használt elektronikus időmérő rendszer számára. A Telekom megmutatja, hogyan emeli a digitalizáció új szintre a sport élményét is: a tavaly tesztelt és azóta továbbfejlesztett rendszernek köszönhetően az idén akár minden futó megkaphatja a saját futásáról készült egyedi, személyre szabott videót. A még ma is ritkaságszámba menő technológiai megoldással a futást robotkamerák és drónok rögzítik, a rajtszámhoz kapcsolt chip pedig abban segít, hogy a rendszer be tudja azonosítani a versenyzőket. Az így készült felvételekből jön létre a futók személyre szabott videója, melyet a regisztrációkor megadott email címükre kapnak meg a versenyzők. A chippel nem rendelkező futók a toltsdfelelmennyel.telekom.hu oldalon futási adataik megadásával juthatnak hozzá a saját célba érésüket rögzítő videóhoz.

Tavaly a fővárosi futásra terjedt ki a rendszer, a 10 és 21 km-es távon teljesítőket lepték meg videóval, míg idén már a vidéki versenyek és a budapesti rövidebb távú versenyszámok résztvevőiről is készül videó, amely saját célba érkezésüket rögzíti. A továbbfejlesztett technológiának köszönhetően most a hosszú távokon indulók személyre szabott kisfilmjének egyedi tartalma is gazdagabb lesz.

Az akár 40 000 videó elkészítéséhez új motorral és a tavalyihoz képest a felhőben több mint kétszer annyi, azaz 1 000 processzorral fog dolgozni a rendszer. Javult a kamerák kivágási ideje és optikája is, amely képes igazodni az időjáráshoz. Mindemellett gyors és lassított felvételeket mixelnek a videóba az izgalmasabb látvány érdekében, a befutókat pedig egy helyett két kamerával rögzítik.

Tervezz futócipőt appal!

A Telekom idei másik újdonsága a Vivicittán, hogy egy erre az alkalomra fejlesztett applikáció segítségével bárki egyedi cipőgrafikát tervezhet a http://toltsdfelelmennyel.telekom.hu oldalon. Azok között, akik a kész alkotásokat feltöltik az Instagramra és a képeket #toltsdfelelmennyel és #telekomvivicitta hashtagekkel látják el, a Telekom Alcatel Moveband okoskarkötőt sorsol ki.

Jótékonysági futás az autizmussal élőkért

A Telekom az idei Vivicittá versenyen is szervez jótékonysági futást és adománygyűjtést az autizmussal élőkért.  A kétnapos verseny első napján, április 14-én szombaton, a 2,4 km hosszú Minicittá távon áll rajthoz az a futócsapat,  amelynek tagjai többek között olyan profi sportolók, mint az FTC jégkorongcsapatának képviseletében Tóth Renátó és Kovács Viktor csatárok, Pleszkán József kapus, az FTC U10-es jégkorong csapatának játékosai, Lisztes Krisztián, 49x-es válogatott labdarúgó, az FTC utánpótlás szakmai koordinátora, Theo Schneider az FTC utánpótlás igazgatója, Bedák Pál és Kótai Mihály ökölvívók és Lőrincz Krisztina, parasportoló-sífutó.  A csapatot színesíti Gogetinho - Novák Dániel, az FTC FIFA18 e-sportoló csatlakozása is. A jótékonysági futáson indulnak a Fenntarthatósági Médiaklub tagjai is.

A csapat tagjai nemcsak a kilométereket gyűjtik, hanem ezzel párhuzamosan a Telekom a jótékonysági futócsapat tagjai és a távon induló összes futó által megtett minden kilométer után 1000 forintot adományoz az Autistic Art Alapítvány javára.