Sajtóközlemények

Nagyobb hálózati teljesítmény – Előretör az 5G

Barcelona/Bonn, 2018. február 26. 14:00

  • Úttörő lépés az 5G gazdaságban: okos energiamenedzsment Drezdában
  • Egy nyelvet beszél az 5G: 5G interoperabilitás először a világon
  • Úton az 5G felé: Edge Computing, ultra-alacsony látencia érdekében
  • LTE hálózat biztosit internetet az európai repülőgépeken
  • Technológiai innovációt vezérlő tényezők: hangasszisztens és adatszemüveg

A Deutsche Telekom jelentős előrelépéseket tesz az 5G területén. Az új kommunikációs szabvány a lehetőségek új korszakát jelzi a Deutsche Telekom hálózatában. Új tesztkörnyezet épül Drezdában az okosabb, 5G alapú energiahálózat-menedzsment vizsgálatára. Az 5G által nyújtott ultra-alacsony látenciájú kommunikáció előnyeinek kihasználása érdekében, a Deutsche Telekom még egy leányvállalatot is alapított, MobiledgeX néven. És a világon most először, az 5G Deutsche Telekom team, partnereik, a Huawei és az Intel segítségével, demonstrálni tudták, hogy a különböző gyártóktól származó műszaki komponensek 5G szabvány alapú együttműködése valóban lehetséges. A gépeknek is meg kell érteniük egymást. Az 5G és a mesterséges intelligencia alkalmazásával, a Deutsche Telekom hálózatát számos, különböző jövőbeni alkalmazás irányába vezeti. Energiahálózaton, felhőben, útvonalak mentén elhelyezkedő kis adatfeldolgozó központokban, valamint okostelefonok, adatszemüvegek és hangasszisztensek felé történő adatátvitel.

DT_5G.png


"A digitalizáláshoz infrastruktúrára van szükség. Európa-szerte építünk kiváló minőségű - vezetékes és mobil - hálózatokat, és már ma is a jövő technológiájával dolgozunk," mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős Board tagja. "Úttörők vagyunk az 5G-ben. Csak tavaly 40000 kilométernyi optikai hálózatot építettünk Németországban, ami több, a szövetségi autópálya rendszer teljes hossza. Európában elsőként,  5G antennákat építünk be a működő mobil hálózatba. Ezáltal biztosítjuk, hogy az 5G alkalmazások valósággá váljanak, például az energiamenedzsment vagy az egészségügy területén."

"Stratégiánk középpontjában a hálózatunk áll, az a hálózat, amin napi szinten dolgozunk, ami együtt növekszik az ügyfeleink jövőbeni igényeivel és ami új dimenziót nyit az 5G számára," nyilatkozta Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója. "Az általunk nyújtott konnektivitás a mának, de a jövőnek is szól. Ezt nem lehet látni, inkább megtapasztalni: amikor böngészünk a weben egy repülőgép fedélzetén, amikor drónok segítik a tűzoltóság munkáját vagy amikor az otthoni Wi-Fi ott van, ahol épp tartózkodunk."

A Deutsche Telekom európai hálózatában jelenleg mintegy 700 000 kilométer optikai szál található. 2017-ben a vállalat több mint hétmilliárd eurót fektetett be az Európai régióba. A folyamatos hálózatbővítés folyamatosan javítja a konnektivitást és így, műszaki szempontból, a lehető legjobb hálózati feltételeket biztosítja a jelenlegi, sőt, jövőbeni lehetőségek számára is.

Úton az 5G felé
“Teljes mértékben tartjuk az 5G 2020-as indulásának ütemtervét,” mondta Claudia Nemat Barcelonában. “Fontos, hogy addig is minél több tapasztalatot szerezzünk a partnereinkkel együtt. Erre példa a Drezda városával és a drezdai műszaki egyetemmel közösen végzett munkánk egy tesztrendszer létrehozására, az 5G alapú okos energiahálózat-menedzsment vizsgálata érdekében.” A drezdai Johannstadt kerületben, az 5G-t energia-mendzsmentre fogják használni. Egy új, 5G-s tesztkörnyezet kerül kiépítésre, támogatandó a mindenütt elérhető, valósidejű és hatékony 5G rendszerrel végrehajtott energiaátvitelt.

Eddig az energia elosztása többnyire csak egy irányban valósult meg. A jövőben, megtörténik az energiaelosztás decentralizálása, és ezt intelligens módon kell ellenőrizni, menedzselni. Az 5G szolgáltatja az alapot ennek megvalósításához, sokkal magasabb adatátviteli kapacitással, nagyon rövid válaszidővel és rendkívül maga szintű rendelkezésre állással. Idén, az első LTE-n végrehajtott tesztek kezdődnek el, majd a projektet kiterjesztik az 5G technológiára. Az okos energiarendszerek tesztelése 2023-ig folytatódik majd 5G-n, Drezdában. A Deutsche Telekom, a TU Dresden-nel együtt, már keresi a jövő kommunikációs szabványát az 5G:haus formájában. 

Technológiai világpremier
Technológiai szempontból a Deutsche Telekom új mérföldköveket helyez el, melyek az 5G-t közelebb hozzák a megvalósuláshoz. Partnerei, a Huawei és az Intel segítségével, a csoport a világon először demonstrálta az 5G interoperabilitást. A partnerek ellenőrizték az új, 5G New Radio szabvány szerinti sikeres adatátvitelt a Huawei kereskedelmi bázisállomása és az Intel felhasználói eszköz prototípusa között, üzemi környezetben. Az 5G előfeltétele, hogy a teljes technológiai ökoszisztéma ugyanazt a nyelvet beszélje. A műszaki ellenőrzés az 5G New Radio szabvány alapján történt. December végén, a 3GPP bejelentette az első, megvalósítható 5G NR specifikációkat, a jövő kommunikációs szabványának mobil kommunikációs komponensét.

MobiledgeX
Az Edge fontos technológiai lépés az 5G felé vezető úton. Az eszközök technológiai elemei, beleértve a processzorokat, tárhelyet és a nagyobb akkumulátorokat, bekerülnek a felhőbe. Maguk az eszközök így könnyebbek, olcsóbbak lesznek, és nem melegednek túl. A kevesebb eszközbe épülő elem miatt javulhat az egységek formai kialakítása, és növekedhet az akkumulátor üzemidő is. Az intelligencia beépül a felhőbe. Fontos, hogy a felhő és az eszköz közötti kommunikáció alacsony látenciával működjön. Ennek az a kulcsa, hogy a számítási teljesítményt nem tartjuk több száz mérföldnyire a felhasználótól. Az adatok közeli szerverekhez kerülnek elküldésre, és a válaszok is onnan érkeznek. Minél közelebb az „agy”, annál kisebb a reakcióidő.

Az edge computing képességeinek további erősítése, és valós üzleti modellekben történő alkalmazása érdekében, a Deutsche Telekom megalapította saját leányvállalatát, a MobiledgeX-et. A MobiledgeX a tervek szerint fejlesztői platformot biztosít, amelyen a fejlesztők világszerte megvalósíthatják az extrém alacsony látenciát igénylő alkalmazásokkal kapcsolatos forradalmi ötleteiket. A vállalat független cégként jön létre, lehetővé téve, hogy más hálózati szolgáltatók és iparági képviselők is bekapcsolódjanak a valósidejű alkalmazások kialakításának folyamatába. A MobiledgeX  székhelye Menlo Park, USA, és Berlin, Németország. Az Edge computing technológia elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy például az adatszemüvegek vagy a kiterjesztett és virtuális valóság terén áttörést érjenek el, mivel ezek az innovációk csak nagyon alacsony válaszidővel rendelkező hálózaton működnek.

Indulásra kész: Internet hálózat az európai repülőgépek fedélzetén
Gyorsabb szélessávú hozzáférés is szabvánnyá válik a gépeken. A Telekom Barcelonában először nyilvánosan bemutatta, hogy a European Aviation Network már használatra kész. A Telekom, partnereivel, az Inmarsattal és a Nokiával, mostanra befejezték a hálózat kiépítését: A European Aviation Network az első, integrált, műholdas és LTE hálózat Európában. Norvégiától Görögországig és Portugáliától Romániáig – körülbelül 300 bázisállomás került kialakításra 30 európai országban, nagyjából 18 hónap alatt. Az EAN műhold, melyet az Inmarsat állított pályára tavaly nyáron, 2017 szeptembere óta már teljes funkcionalitással működik. Ez a szélessávú internethasználatot 10000 méteres magasságban is lehetővé teszi.

Gyors, stabil és biztonságos hálózat áll a jövőbeni alkalmazások - úgymint a mesterséges intelligencia vagy az adatszemüvegek -  szolgálatában. "A holnap technológiája intuitívabbá válik, az adatszemüvegek lesznek a 21. század kézikönyvei, és a hangvezérlés a digitális fogyasztói piac számára azzá válik, ami a számítógépes egér volt a PC világban," mondta Claudia Nemat. "Ezért működünk együtt partnereinkkel az ügyfélproblémák gyakorlati megoldásainak kidolgozásán, ez nem csak egy trend része."

 “Hello Magenta”: Intelligens otthoni asszisztens
Elismert üzleti partnerek társaságában, a Deutsche Telekom hang interfészt fejleszt, az ügyfelek mindennapi életének támogatására. A Smart Speaker egy intelligens asszisztens, amely különböző otthoni szolgáltatásokat vezérel,  a “Hello Magenta” kulcsszavak használatával. A Deutsche Telekom, partnere, az Orange segítségével, eszközportfoliót és hang platform szolgáltatásokat fejleszt európai ügyfelei számára.

Egy európai megközelítés kialakítása nagyon ígéretes, nagy érdeklődés mutatkozik az üzleti partnerek részéről, különösen a kiskereskedelmi területen. Nehéz lesz az amerikai cégeknek megfelelni az európai adatvédelmi törvényeknek, az itteni törvénykezés szerint szigorú követelmények érvényesülnek az adatvédelemben az egészségügyi-, biztosítási- és bankszektorban, ez remek lehetőséget nyújt a Deutsche Telekom és az Orange számára.

A Deutsche Telekom okos hangszolgáltatása 2018 nyarán indul és lehetővé teszi a kapcsolódó otthoni eszközök hangvezérlését. A Deutsche Telekom ügyfelei Könnyedén irányíthatják szolgáltatásaikat, egyszerű hangparancsokkal, pl. az EntertainTV ügyfelek csatornát válthatnak, vagy lehalkíthatják a készüléket, a SmartHome ügyfelek tompíthatják a világítást vagy módosíthatják a szoba hőmérsékletét. Egy hanghívás egyszerűen indítható hangparanccsal, és a Smart Speaker közvetlenül a routerhez kapcsolódik, további berendezések használata nélkül.

Ötletek okosszemüvegekhez a ZEISS-szel
Az okosszemüvegek és a kiterjesztett valóság (AR) jövőbeni elterjedésének  elősegítése érdekében, a Deutsche Telekom intenzívebb együttműködést alakít ki a ZEISS-szel. Tooz technologies Inc. néven, a két cég elindított egy 50/50 arányban finanszírozott közös vállalkozást, amelyben összegyűjtik a fejlesztési projekteket. Az új vállalat stratégiai és operatív felelősséget vállal a ZEISS által feltalált optikai technológia és a Deutsche Telekom által biztosított konnektivitás - a piaci bevezetésre kész adatszemüvegek sikerében kritikus fontosságú elemek - további fejlesztéséért. További, több mint 40 iparági, kereskedelmi és tudományos partner részvételével, a két cég az elmúlt hónapok során már kidolgozott alkalmazási eseteket magán ill. üzleti ügyfelek számára, egy fejlesztői program keretében. A cél a technológia elérhetővé tétele licensz modellként, okosszemüveg gyártók számára.

Tekintse meg termékeinket és szolgáltatásainkat élőben az MWC-n Barcelonában, február 26. és március 1. között, a Deutsche Telekom kiállítási standján, Hall 3 csarnokban.