Technikai okok miatt a Facebook azonosítóval történő belépés átmenetileg nem lehetséges!
Kérjük, belépéshez használd hívószámodat, e-mail címedet vagy MT ügyfélazonosítódat.
Technikai okok miatt a Facebook azonosítóval történő belépés átmenetileg nem lehetséges!
Kérjük, belépéshez használd hívószámodat, e-mail címedet vagy MT ügyfélazonosítódat.

Sajtóközlemények

Új, vezeték nélküli technológiát tesztel a Telekom és a Facebook Magyarországon

2018. február 26. 14:00

A Magyar Telekom a Deutsche Telekommal (DT) és a Facebookkal (FB) együttműködésben egy új, az optikai hozzáféréssel összemérhető átviteli sebességet biztosító, vezeték nélküli technológia kísérleti tesztjeit végzi Magyarországon, ezt a szolgáltatók a barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) jelentették be.

A Facebook által „Terragraph” néven kifejlesztett új, a 60GHz-es ingyenes spektrumot használó, milliméter hullámú hálózatra épülő technológia segítségével akár 1 Gbps sávszélesség is biztosítható az ügyfeleknek. A technológia segítségével gyorsan növelhető a szélessávú lefedettség, és egyben alapot nyújt a jövőbeli internet alapú alkalmazások és később akár az 5G hálózatok elterjedéséhez.A technológiára épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás várhatóan 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba a nemzetközi piacokon.

A technológia validálására technológiai tesztek zajlottak már korábban az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban is. A Facebookkal és a Deutsche Telekommal közösen kiválasztott magyarországi helyszínenhelyszínen – valószínűleg Budapesten vagy annak vonzáskörzetében -  2018-ban lebonyolított tesztelés során a szolgáltatók arra keresik a választ, hogy a hálózat milyen mértékben tudja a helyi közösségek igényeit kiszolgálni.

A magyarországi pilot helyszínén egy 60 GHz-es lefedő hálózat kerül kialakításra, amely vezeték nélkül kapcsolja majd az épületeket, lakásokat az internetre, akár 1 Gbps sávszélességet is kínálva. A tervek szerint ez technikai teszt valós ügyfelek bevonása mellett több hónapig tart majd rövid megszakításokkal. A kiválasztandó településen vagy kerületben kb. 100-300 háztartásnak lesz lehetősége kipróbálni a szolgáltatást, a háztarásokat max. 100 darab kisméretű, könnyű, az elektromos oszlopokra, világítási oszlopokra, utcai bútorokra és épületekre felszerelendő antennával szolgálja majd ki a Magyar Telekom.