Sajtóközlemények

Sikeres tesztek a Telekom első szabványos 5g tesztállomásán, Zalaegerszegen

Budapest, 2019. május 24. 12:00

Sikeres tesztek a Telekom első szabványos 5g tesztállomásán, Zalaegerszegen

A Magyar Telekom január végén indította el Magyarország első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában. A tesztüzem első három hónapja során a hálózat megbízhatóan, stabilan működött, és a fejlesztéseknek, beállítások módosításainak köszönhetően egyre nagyobb csúcssebességek érhetők el.  A tesztelésben használt, különböző gyártóktól származó berendezések együttműködése is megfelelőnek bizonyult. Zalaegerszegen kívül Kecskeméten is teszteli az 5G technológiát a Telekom. Emellett megkezdődött a hálózatot használó üzleti megoldások fejlesztése is: egy autóipari beszállító telephelyén dedikált, vezeték nélküli, később 5G-képessé tehető hálózatot épít ki közösen a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország, a ZalaZONE tesztpályán pedig hétfőn 5G hálózaton kommunikáló önvezető autókkal mutattak be manővereket.

A Magyar Telekom év elején kezdte meg az 5. generációs mobiltechnológia élő hálózaton való tesztelését a Zalaegerszeg belvárosában működő mobilállomásán. A valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat kereskedelmi bevezetésre érett 5G hálózati eszközöket használ. A tesztek az 5G-re szabványosított 3.6-3.7GHz-es sávban folynak. A teszthálózat már a 2018. év végi NSA (Non-Standalone) szabvány szerint működik. Az NSA működés azt jelenti, hogy a kommunikációhoz tartozó jelzésforgalom 4G-n, míg az adatforgalom az új 5G hálózaton keresztül folyik. A teszteléshez több beszállító eszközeit használja a Telekom, így ezek együttműködését is tesztelni tudja valós hálózati körülmények között. Az első hónapok tapasztalatai alapján az eszközök együttműködése megfelel a az 5G fejlődés jelenlegi szintjének, a teszt abban segíti a szakembereket, hogy a még szükséges finomhangolásokat megtehessék. A tesztelés eddigi időszakában a zalaegerszegi állomás valós környezetében már közel 1 Gbps-os csúcssebességet mértek a hálózaton a Telekom szakemberei.

„Célunk a tesztüzemmel, hogy megismerjük az 5G technológia meglévő hálózatokkal való együttműködésének kihívásait és feladatait. Az első hónapok eredményei tanulságosak és biztatóak. A tesztelés következő időszakában a fenti tényezőkön túl a válaszidő (latency) és a lefedettség alakulását is vizsgáljuk. A zalaegerszegi két helyszín mellett Kecskemét városában több mobilállomás bevonásával végzünk tesztelést, ami egy újabb mérföldkő az 5G hálózat majdani elindítására való sikeres felkészülésben” – mondta Dr. Tremmel János, a Magyar Telekom hálózattechnológia igazgatója.

sajtotaj_0524_b.png

 

A városközponti bázisállomás mellett a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország a kormányzattal, Zalaegerszeg városával, valamint az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás keretében a ZalaZONE járműipari tesztpályán is 5G-képessé alakította a meglévő adótornyát, melynek célja, hogy a tesztpálya a hagyományos járművek mellett a hálózatba kapcsolt önvezető járművek fejlesztésére, tesztelésére is alkalmassá váljon.

„Büszkék vagyunk, hogy Zalaegerszeg lehet az 5G hazai tesztvárosa. Hisszük, hogy nemcsak a város, de az egész megye számára is komoly lehetőségeket és igazi versenyelőnyt jelent majd ez az elsőség” – mondta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

„A zalaegerszegi 5G fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kezdeményező szerepet vállal az ipari forradalom negyedik szakaszában. Hazánk felkészült a világban zajló digitalizációs versenyre. Magyarországon az embereknek és a vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors és megfizethető 5G hálózatra van szüksége. Ezekben a napokban Magyarországon új infokommunikációs es új digitális fejlesztési korszak kezdődik. Az 5G Koalíció keretében partnereinkkel arra törekszünk, hogy hazánk az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon, és régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a hozzá kapcsolódó ipari megoldások fejlesztésében, tesztelésében” – mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A hálózaton túl a valós üzleti megoldások fejlesztésén is dolgozik párhuzamosan a Magyar Telekom Csoport annak érdekében, hogy az elérhető hálózat mihamarabb támogatni tudja a hazai vállalatok üzleti tevékenységét. Már a zalaegerszegi tesztpályán kiépített adótorony kapacitását felhasználva mutatott be partnereivel demót a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország 5G-n kommunikáló önvezető autókkal. Egy másik fejlesztés keretében az ipari szereplők, ipari- és logisztikai parkok számára Magyarországon szigetszerűen elérhető 5G-s hálózatok előszobájának tekinthető, 4G (azaz LTE) alapú lokális kommunikációs hálózatot épít ki Magyarországon és a régióban elsőként a Magyar Telekom egy autóipari beszállító telephelyén. A Campus Network elnevezésű megoldás dedikált, vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé a gyár területén a legkülönbözőbb eszközök és berendezések között, amely biztonságosan, magas rendelkezésre állással elégíti ki a felhasználó által igényelt átviteli kapacitást és alacsony késleltetést.

A következő, ötödik generációs (5G) mobiltechnológia az eddigieknél kb. tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és jelentősen rövidülő válaszidőt, egyben a mostaninál lényegesen jobb ügyfélélményt biztosít majd. A jelenlegit jelentősen meghaladó kapacitásnak köszönhetően több tízmillió eszköz hálózatra való kapcsolódása válik lehetővé egyidőben. Az 5G új megoldásokat hoz majd számos iparágban, például az agráripar, a gépjárműipar, az energetika, a közlekedés, az egészségügy vagy az oktatás terén.