Sajtóközlemények

Az innovatív gyógyszergyártók 1000 táblagéppel és mobilinternettel támogatják a koronavírus ellen harcoló egészségügyi szakdolgozók gyermekeinek otthoni tanulását

Budapest, 2020. április 23. 17:00

Az innovatív gyógyszergyártók egyesült erővel dolgoznak a koronavírus elleni küzdelemben, és támogatják a járványügyi helyzet hatékony kezelését biztosító kormányzati és hatósági intézkedéseket. Emellett megköszönve és elismerve a frontvonalban küzdő egészségügyi szakdolgozók megfeszített munkáját, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával (MESZK) együttműködésben – a Magyar Telekom és a SAMSUNG Magyarország támogató közreműködésével – 1000 darab prémium táblagéppel, valamint mobilinternet hozzáféréssel segíti a szakdolgozók gyermekeinek otthoni tanulását.

Az innovatív gyógyszergyártók teljes mellszélességgel támogatják a járványügyi helyzet hatékony, sikeres és egységes kezelése érdekében bevezetésre került kormányzati intézkedéseket, és a szakterület felügyeletéért felelős hatóságok járványügyi tevékenységét. Kutatásvezérelt gyógyszergyártókként pedig minden rendelkezésre álló eszközzel, egyesült erővel dolgoznak a koronavírus (COVID-19) elleni küzdelemben.

Dr. Kókai-Nagy Ákos, az AIPM elnöke a járvány kapcsán tett konkrét lépésekről elmondta: „ Az iparág szereplői minden erejükkel azért dolgoznak, hogy a kihívásokkal teli körülmények ellenére gördülékeny és folyamatos legyen minden magyar beteg gyógyszerellátása. Aktívan részt veszünk a koronavírus ellen használható új vakcinák, diagnosztikumok és kezelések összehangolt kutatásában és fejlesztésében, kiaknázzuk világelső tudományos eredményeinket, rendelkezésre bocsátjuk emberi és egyéb erőforrásainkat az új terápiák kifejlesztésére irányuló minden korábbinál szélesebb körű tudományos együttműködés elősegítése érdekében .”

Szorosan együttműködünk és közvetlenül támogatjuk a frontvonalban küzdő egészségügyi szakembereket és szervezeteket. Az AIPM a most induló adományozási program keretében praktikus segítséget nyújt a járvány következményeinek enyhítésében. ” – tette hozzá Dr. Holchacker Péter, AIPM igazgatója a kezdeményezés kapcsán. A fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatokat Magyarországon tömörítő szervezetként az AIPM elismeri és köszöni az egészségügyi szakdolgozók megfeszített munkáját, akik a lakosság biztonsága érdekében, sok kockázatot vállalva látják el feladataikat . „ Ők azok közé tartoznak, akiknek az életét a leginkább befolyásolja a járvány elleni küzdelem, miközben sokszor éppen nekik a legnehezebb megoldani a jelenleg felmerülő, legegyszerűbbnek tűnő gyakorlati kihívásokat, mint a gyermekeik otthoni tanulása. Éppen ezért az innovatív gyógyszergyártók nevében az AIPM 1000 darab prémium táblagéppel, valamint 80 perc lebeszélhetőséget és 10 GB adatforgalmat tartalmazó SIM kártyákkal járul hozzá ezer egészségügyi szakdolgozó gyermekének korszerű és kényelmes online tanulásához, hogy amíg szüleik mindannyiunkért dolgoznak, legalább gyermekeik tanulása miatt ne kelljen aggódniuk.

Kutas István, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója hozzátette: „ A járványügyi veszélyhelyzetben a Magyar Telekom az első pillanattól szolgáltatásaival segíti ügyfeleit és most örömmel állt az AIPM kezdeményezése mellé, hiszen így 10GB mobilinternettel, valamint oktatási tartalmakhoz való ingyenes hozzáféréssel tudja segíteni azokat, akik a frontvonalban küzdenek .”

Nem tudunk elégszer köszönetet mondani azoknak, akik most az életünkért, az egészségünkért harcolnak. Mi magunk azzal tudunk segíteni, hogy otthon maradunk, miközben folyamatos kapcsolatban vagyunk okoseszközökeink segítségével, legyen szó a szeretteinkről, a tanulásról vagy a munkáról. Nagyon örömömre szolgál, hogy az AIPM kezdeményezésével 1000 rászoruló család számára nyílik új út a digitális oktatásban ” – mondta el Kunos Balázs a Samsung Electronics Magyar Zrt. alelnöke.

Annak érdekében, hogy a Magyar Telekommal és a SAMSUNG Magyarországgal együttműködésben megvalósuló közvetlen támogatás valóban a leginkább arra rászorulókat segítse az otthoni oktatásban, az 1000 darab táblagép összehangolt és hatékony elosztásáról a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) gondoskodik.

Az innovatív gyógyszeripar szereplői mindenütt jelentős közvetlen támogatásokat és egyéb természetbeni adományokat nyújtanak a frontvonalon küzdő szervezetek részére, és Magyarországon is komoly lépéseket tettek az AIPM tagvállalatai: az összesen százmillió forintos nagyságrendben nyújtott közvetlen pénzügyi és tárgyi adományokon túl, az innovatív gyógyszergyártók támogatják és lehetővé teszik, hogy egészségügyi végzettséggel rendelkező munkavállalóik – önkéntes vállalásuk alapján – közvetlenül is részt vegyenek a járványügyi ellátásban .

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéről (AIPM)
Az 1992-ben alapított Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek értékben a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységükkel pedig a GDP közel 1 százalékához járulnak hozzá. Tagvállalatai a gazdaság és az egészségügy jelentős befektetői a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok révén. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tagjaként az AIPM egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél több magyar ember férjen hozzá a modern felfedezéseken alapuló gyógyászati megoldásokhoz. ( www.aipm.hu)

Az innovatív gyógyszerekről és gyógyszergyártókról
Az innovatív vagy originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák. Az innovatív gyógyszergyártók korábban gyógyíthatatlannak tekintett betegségek kezelésére kínálnak hatékony, a legmodernebb orvostudományi eszköztár felhasználásával kifejlesztett készítményeket. Gyógyszerfejlesztési munkájuk eredményeként az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai betegségek, AIDS) vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé. Egy innovatív gyógyszer kifejlesztési költsége ma már meghaladja a kétmilliárd eurót, és legkevesebb 10 évig tart. A népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú betegségek jelentős része innovatív gyógyszerek nélkül nem kezelhető hatásosan és költséghatékonyan.
A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, és ezek évente közel 100 milliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak. Az innovatív gyógyszeripari vállalatok árbevételük átlagosan 15,1 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre.