Sajtóközlemények

Mazzag Izabella nyerte a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivált és a Telekom reklámszerződését

Budapest, 2020. június 17. 16:00

Június 17-én tartották meg ünnepélyes keretek közt a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivál díjátadóját. A fesztivál, melynek megálmodója Prof. Karl Bardosh filmrendező és egyetemi tanár, az idei évben a Magyar Telekom támogatásával valósult meg. Közel 180 alkotás közül választotta ki a rangos szakmai zsűri azt a 11 alkotást, amelyek képviselhetik idén hazánkat a Cannes-i Marché du Filmen.

Izgalmas és izzasztó hetek állnak azok háta mögött, akik az izoláció során kamerát ragadtak, hogy videós formátumban válaszoljanak a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivál felhívására. Csaknem 180 kreatív alkotó mutatta meg filmes kvalitásait és kreativitását a seregszemlén, és nagy részüket inspirálta a kiemelt téma is: hogyan telik az élet a négy fal között, miképp élik meg a koronavírus-helyzetet. A maximum háromperces kisfilmeket mobiltelefonos kamerákkal rögzítették a nevezők, a beérkezett munkák pedig jól bizonyítják, milyen értékteremtő potenciállal rendelkezik okostelefonunk, és milyen sokszínű, minőségi alkotásokat lehet készíteni egy ilyen hétköznapi eszközzel is. A rendezvényhez idén a Magyar Telekom csatlakozott főtámogatóként, aki nem csak az inspirációról és az ismeretterjesztő tartalmakról gondoskodott , de mindezek mellett egyedülálló lehetőségeket is felajánlott nyereményként a legjobb alkotások készítői számára. „Az elmúlt hónapokban a négy fal közé szorultunk, és ebben az időszakban még jobban tudatosult bennünk, mekkora korlátlanságot is adnak nekünk az okoseszközök. Szívesen álltunk egy olyan kezdeményezés mellé, ahol az okostelefon kreatív digitális eszközként jelenik meg, és amellyel a fiatalok megmutathatják magukat és látásmódjukat a világnak” – mondta a zsűri társelnöke és a Magyar Telekom tartalom és marketing kommunikációs osztályvezetője, Kovács András Péter.

A rangos zsűri 177 videó közül választotta ki azt a tizenegyet, amely nem csak a New York Egyetemen kerül értő szemek elé, de képviselhetik hazánkat a Cannes-i Marché du Filmhez kapcsolódó Global Short Film Awards mobilfilmes kategóriájának nemzetközi versenyén is.

Az elismert filmesekből álló zsűri tagjai:

  • Zsűrielnök: Prof Karl Bardosh - egyetemi tanár, a New York Egyetem Film/TV Tanszékén a Telefonos Filmezés kurzus vezetője, az Amerikai Magyar Televízió igazgatója
  • Kalamár Tamás – producer - showrunner, Bátrak földje (RTL)
  • Kardos Sándor – Kossuth-dijas operatőr
  • dr. Kollarik Tamás – igazgató, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • dr. Muhi András - Oscar-jelölt filmproducer, CEO, FocusFox
  • Pentelényi László – igazgató, Francia Új Hullám Kiadó
  • dr. Szekfű András, PhD. - egyetemi tanár, filmtörténész, NFI Filmarchívum
  • dr. Takó Sándor - CEO, Film Hungary

A zsűri Telekom által delegált társelnöke: Kovács András Péter - marketingkommunikációs vezető

A zsűri döntése alapján az első 11 film sorrendben a következő:

(holtverseny miatt a 10 legjobb helyett a 11 legjobb alkotást emelte ki a zsűri)

A díjátadón a verseny győztesét és a különdíjasait is kihirdették. A MagentaFilm Mobilvideós Fesztivál legjobb alkotásának Mazzag Izabella Veletek c. filmjét választotta meg az elismert filmesekből álló szakmai zsűri, így a DJI OSMO csúcskategóriás kézistabilizátort és a Telekom maximum 1 000 000 Ft értékű reklámszerződését is ő vihette haza. A Telekom a MagentaKraft nevű platformján keresztül különdíjjal is jutalmazott három tehetséges alkotót: idén Csákvári Dániel, Mezei Márk és Cibulya Nikol kaphatta meg a 300, 150 és 60 ezer forintos pénzjutalmakat. „A fesztivállal az volt a célunk, hogy életre hívjuk Balázs Béla álmát: a filmnyelv ismeretét és a filmezés élményét a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk, és ezáltal egy filmet írni – olvasni tudó közönséget formáljunk. A tavalyi nyertes és most is jól szereplő fiatal, Százados Ábel hatására idén több tinédzser is mobilt ragadott, hogy megörökítse az izoláció időszakát, ezért a kiskorú filmesek számára - akik szülői engedéllyel nevezhettek be a fesztiválunkra - a jövőben egy külön ifjúsági kategóriát indítunk. Felhívásunk az országhatárokon túlra is elért, így elmondhatjuk, hogy küldetésünk várakozáson felüli sikert aratott, tömegmozgalom indult el Magyarországon és a határon túli magyarság körében is” – fűzte hozzá Prof. Karl Bardosh, a zsűri elnöke.

A 11 shortlistes alkotás, valamint a díjazott művek egyaránt a Telekom Youtube-csatornáján tekinthetők meg.

1) Live mentor videók készültek Karl Bardosh professzorral, az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendezővel , valamint Regős Ábel rendezővel. Megtekinthetőek a verseny Facebook odalán.