Gyanús linket tartalmazó SMS-t kaptál? Semmiképp NE kattints a linkre!
Olvasd el itt, hogy védekezhetsz a csalás ellen. Ha mégis letöltötted a kártékony alkalmazást, itt találsz segítséget az eltávolításához.
Gyanús linket tartalmazó SMS-t kaptál? Semmiképp NE kattints a linkre!
Olvasd el itt, hogy védekezhetsz a csalás ellen. Ha mégis letöltötted a kártékony alkalmazást, itt találsz segítséget az eltávolításához.

Sajtóközlemények

Túl a kétmilliomodik gigabites végponton a Telekom hálózata

Budapest, 2020. május 19. 13:00

  • 2015 és 2019 között 246 milliárd forintot költött Magyarországon a Magyar Telekom mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére.
  • A Telekom már 2 millió ponton épített gigabites elérést optikai és kábelhálózatán, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások 40%-a számára már gigabites sávszélességet tud kínálni.
  • A szolgáltató hosszabb távú célja, hogy az egész országban gigabites hálózati képességet biztosítson.

Ügyfelei igényeinek jobb kiszolgálása érdekében a Magyar Telekom évek óta hatalmas erőforrásokat fordít vezetékes hálózatának fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára átlépte a kétmilliót a gigabites elérések száma a hálózatán. Ez azt jelenti, hogy a Telekom a hazai otthonok és vállalkozások 40%-ának már gigabites szolgáltatást tud kínálni. A gigabites társadalom létrehozása iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a szolgáltató kifejezetten nagy figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére is: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot – és ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

Gigabites hálózatát a Telekom két különböző technológiával is fejleszti: a már meglévő kábelhálózatának modernizációjával 675.000, míg új optikai hálózat fejlesztésével összesen eddig 1.357.000 (ebből 2019-ben közel 350.000) végponton tette lehetővé a nagysebességű internetelérést.

Ezeken a területeken a Telekom ügyfeleinek extra gyors internetet kínál: optikán a 2 Gbps kínált elméleti maximum sebességű 1 otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik, a megújult kábelhálózaton pedig az 1 Gbps kínált elméleti maximum sebességű 2 csomagot is választhatják. Rengeteg TV-csatorna, HD kép- és hangminőség, valamint több képernyőn is hozzáférhető filmkölcsönzés vált elérhetővé az új hálózaton, továbbá itt is használható ezentúl az interaktív tévézés számos már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a MoziKlub és a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető, változatos online alkalmazások. A szélessávú internet kínálta előnyökből a helyi vállalkozások is profitálnak, hiszen gyorsabbá, rugalmasabbá válik működésük, javul a versenyképességük.

Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az elmúlt hetekben egyértelműen megmutatkozott, hogy mekkora szerepe van a korszerű távközlési infrastruktúrának és a digitális szolgáltatásoknak a gazdasági élet és a mindennapjaink fenntartásában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Telekom vezetékes- és mobilhálózata a veszélyhelyzet okozta rendkívüli terhelés ellenére is megbízhatóan szolgálja ki az otthoni és üzleti igényeket, ez hosszú évek elkötelezett munkájának eredménye. Idén is folytatjuk intenzív, gigabites fejlesztési programunkat, amely jelentős tényező hazánk digitális fejlettsége szempontjából is.”

A munka az idén is hasonló ütemben folytatódik: az első negyedévben már újonnan épített optikai hálózatot adtak át többek között Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen.

A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

1) A NET 2000/1000 díjcsomag esetében a kínált maximális letöltési/feltöltési sebesség 2000/1000 Mbps. A garantált letöltési/feltöltési sebesség 300/50 Mbps. A maximális letöltési sebesség több eszköz egyidejű használatával érhető el.

2) A NET 1000/25 díjcsomag esetében a kínált maximális letöltési/feltöltési sebesség 1000/25 Mbps. A garantált letöltési/feltöltési sebesség 100/4 Mbps.