Sajtóközlemények

Minden eddiginél több optikai elérést épített tavaly a Telekom - Hálózatán a gigabites elérési pontok száma közel 2,5 millió

Budapest, 2021. március 1. 14:30

  • 2020-ban is intenzíven fejlesztette gigabites hálózatát a Magyar Telekom: 377 ezer új optikai elérést épített, 117 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabit-képessé fejlesztett. Ezzel összesen közel 2,5 millióra nőtt hálózatán a gigabites elérések száma.
  • 310 településen zajlott optikai fejlesztés az elmúlt évben, és jelenleg már 888 településen érhető el az optikai hálózat.
  • 2020-ban a vezetékes adatforgalom 34%-os növekedést mutatott, és az ügyfelek havonta átlagosan közel 20%-kal beszéltek többet vezetékes telefonon, mint az azt megelőző évben.
  • 2021-ben is folytatódik a Telekom gigabites hálózatának fejlesztése, a tavalyihoz hasonló nagyságrendű új optikai elérést tervez a cég.

A pandémia ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített a vállalat egy év leforgása alatt (azt megelőzően 2019-ben 342 ezret). Emellett 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Így már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 58%-a már képes az elméleti gigabites sebességre.

Optikai fejlesztések 310 településen zajlottak az elmúlt évben: az új elérések 40%-át
5 ezer fő alatti kistelepüléseken létesítette a Telekom, de voltak fejlesztések kisvárosokban (pl. Berettyóújfalu, Mohács, Oroszlány), valamint a fővárosban és megyeszékhelyeken (pl. Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár) is. A Telekom optikai hálózata jelenleg 888 településen érhető el (a település részein vagy egészén), ebből 666 település lefedettsége legalább 60%-os.

OpticalAccess_21marc-03.jpg

 

A vezetékes internetforgalom egy világjárvány nélkül, ’normál’ körülmények között is folyamatosan növekszik, de az elmúlt hónapokban egyszerre, tömegesen otthonról dolgozó, tanuló, vagy éppen csak kommunikáló ügyfelek által generált forgalom a Telekom hálózatának stabilitását is próbára tette. A hálózat a járvány időszakában is stabilan és megbízhatóan működött, ami azt mutatja, hogy a Telekom optikai és kábelhálózata jól lett megtervezve, jó minőségben épült meg és megfelelően van karbantartva. A Telekom felkészíti a hálózatát olyan kiugró adatforgalmat okozó jelenségekre is, mint amit a játékkonzolokhoz kapcsolódóan egy-egy új vagy régen várt játék, játékfrissítés jelent. 2020-ban a vezetékes adatforgalom 34%-os növekedést mutatott, és az ügyfelek havonta átlagosan közel 20%-kal beszéltek többet vezetékes telefonon, mint az azt megelőző évben.

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „A járvány kitörése óta még jobban felértékelődött a konnektivitás. Büszke vagyok rá, hogy ebben a nehéz helyzetben sok ügyfelünknek tudunk segíteni speciális ajánlatokkal, hogy a távmunka és távoktatási feladataikat könnyebbé tegyük. A pandémiát követően pedig éppen a digitalizáció lehet a gazdaság fellendítésének egyik legfőbb motorja. Ezért mi továbbra is elkötelezettek vagyunk gigabites hálózataink fejlesztése mellett, a tavalyihoz hasonló nagyságrendben szeretnénk új optikai eléréseket építeni 2021-ben is. Örülünk, hogy egyre több ügyfelünk használja ki a gigabites hálózatunk adta lehetőségeket: az elmúlt évben 39%-kal nőtt az optikai hálózatra kapcsolódó ügyfeleink száma. Hosszabb távon célunk a rézhálózat fokozatos kiváltása. Az optika lényegesen nagyobb stabilitást és megbízhatóságot ad, mint a xDSL alapú technológiák, így minden ügyfelünket arra bíztatom, hogy váltson optikára és használja ki annak előnyeit.”