Sajtóközlemények

A Magyar Telekom bejelentése a 2022. évi eredmények után javasolt részvényesi javadalmazásról

Budapest, 2023. február 22. 17:35

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB, a továbbiakban a „Társaság”), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a 2022. évi éves beszámolók megtárgyalását követően a Társaság Igazgatósága összesen maximálisan 44,06 milliárd forint (osztalékfizetést és részvényvisszavásárlást magában foglaló) részvényesi javadalmazást javasol, amely a 2022-ben elért módosított nettó eredmény nagyságrendileg 70%-ának felel meg.

A múlt évben az Igazgatóság a 2022-2024 időszakra vonatkozó új részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntött. Az új javadalmazási politika az osztalékfizetést és részvényvisszavásárlásokat magában foglaló éves részvényesi javadalmazás növekedésével számol, valamint azzal, hogy az éves részvényesi javadalmazás összesen a Csoport megelőző pénzügyi évében elért, konszolidált “A Társaság részvényeseire jutó eredmény” módosított értékének (azaz a módosított nettó eredménynek) 60% és 80%-a között lesz.

Az Igazgatóság áttekintette a Társaság 2022. évi pénzügyi eredményeit és figyelembevéve a javuló eredményeket, a jelenlegi működési környezetet és a kilátásokat, valamint a részvényesi javadalmazási politikát, úgy látja, hogy indokolt a teljes részvényesi javadalmazás éves szintű emelése. Így az Igazgatóság maximálisan 44,06 milliárd forint (osztalékfizetést és részvényvisszavásárlást magában foglaló) éves részvényesi javadalmazást javasol, ami a 2022. évi konszolidált “A Társaság részvényeseire jutó eredmény” módosított értéke (módosított nettó eredmény), azaz 62,97 milliárd forint nagyságrendileg 70%-a. 

Ennek megfelelően a Magyar Telekom Igazgatósága a 2022. üzleti év után összesen 29,46 milliárd forint osztalékot javasol elfogadásra a Társaság Éves Rendes Közgyűlésének („Közgyűlés”). Az Igazgatóság továbbá maximum 14,60 milliárd forint értékű részvény visszavásárlásával számol. A részvényvisszavásárlás végrehajtásának előfeltétele a Közgyűlés által adott felhatalmazás.

A Magyar Telekom várhatóan 2023. április 19-én tartja Éves Rendes Közgyűlését. Az Igazgatóság azt javasolja, hogy az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2023. május 10., az osztalék kifizetésének első napja pedig 2023. május 19. legyen. Az osztalék részvényenként 30,60 forintos összegnek felel meg a kibocsátott részvények (saját részvények nélküli) mai állományát figyelembe véve. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján osztalékra jogosult részvényeseknek fizetendő osztalék mértéke a Társaság Alapszabályának megfelelően kerül kiszámításra és kifizetésre, azaz a Társaság a saját  részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között a tulajdonosi megfeleltetés napja szerinti állapotnak megfelelően. A kibocsátott összes részvény száma és a saját részvények száma 2023. január 31-i állapot szerint itt tekinthető meg.