Sajtóközlemények

Közös Nyilatkozattal erősítette meg együttműködését a Kormány és a Magyar Telekom Magyarország digitális átalakítása érdekében

Budapest, 2023. szeptember 15. 12:10

Közös Nyilatkozatot írt alá Magyarország Kormánya és a Magyar Telekom, melyben megerősítették, hogy folytatják hosszútávú együttműködésüket Magyarország digitális átalakítása érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szeptember 15-én a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. A találkozón a felek nyilatkozatban erősítették meg, hogy Magyarország digitális átalakítása közös cél, melynek érdekében továbbra is együttműködésben dolgoznak.

A nyilatkozat alapján a Magyar Telekom megerősíti, hogy szándéka a hosszútávon fenntartható vezetékes és mobil infrastruktúra fejlesztésének és a ráépülő szolgáltatások elterjedésének előmozdítása, hozzájárulva az EU digitális évtized programjához, a 2030-as célkitűzések megvalósításhoz, összhangban a Nemzeti Digitalizációs Stratégiával. Ennek érdekében kulcsfontosságú az ország lakossága és vállalkozásai számára a gigabites hozzáférés biztosítása. Az elmúlt évek intenzív fejlesztéseinek köszönhetően a Magyar Telekom ma már több, mint 3,5 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet, valamint mobilhálózat-modernizációs programjának keretében 60%-ra növelte lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. Ezt a munkát folytatva, a digitális elköteleződés mentén a Magyar Telekom vállalja, hogy további 1 millió háztartást lefedő gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot építi ki 4 év alatt és ezzel 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon, illetve vállalkozás számára teszi elérhetővé a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát. Továbbá felgyorsítja az 5G lefedettség kiépítését, melynek eredményeként 2026-ra a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettséget közel 99%-ra növeli.

BVC_2889.jpg

    
Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója kiemelte: „ A Magyar Telekom fontos szerepet vállal Magyarország digitális fejlesztésében annak érdekében, hogy a lakosság, a vállalkozások és a nagyvállalatok számára elérhetővé tegye a digitális világ nyújtotta előnyöket és lehetőségeket. Legfontosabb célunk, hogy a digitális világba való belépés lehetőségét megteremtsük Magyarország lakosai és a hazai gazdaság szereplői számára, melyet befektetésekkel, hálózatépítéssel és edukációval támogatunk. Ez a cél összhangban van a Magyar Kormány szándékával, ezen az úton haladunk tovább egy erős, hosszútávú partnerségben .”

Magyarország digitális átalakulása érdekében a Kormány megerősítette szándékát arra vonatkozóan, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

A Magyar Kormány kiemelt célja a magyar gazdaság termelékenységének és versenyképességének növelése, ezért alapvető fontosságúnak tartjuk támogatni azokat a beruházásokat, amelyek a magyar gazdaság fejlődését szolgálják .” - erősítette meg Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója elmondta: „ Európa vezető távközlési szolgáltatójaként a Deutsche Telekom a modern társadalom minden polgárának digitális partnere. Méltányos piaci és versenyfeltételek mellett készek vagyunk növelni a befektetésünket az új generációs hálózatokba és a modern technológiai infrastruktúrába. Örömünkre szolgál, hogy ezekkel a beruházásokkal fontos szerepet tölthetünk be a magyar társadalom további digitalizációjában".

BVC_2597.jpg

    
Az infrastruktúra kiépítése mellett a Telekom a Magyar Kormánnyal együttműködve támogatja a digitális technológia integrálását, a digitális megoldások fejlesztésének és elterjedésének ösztönzését a magyar mikro-, kis- és közepes vállalatok számára.  A felek megállapodtak, hogy közös programok révén segítik a vállalkozások digitális integrálását annak érdekében, hogy a vállalkozások – a kiberbiztonsági, adatbiztonsági és adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett – kihasználják a felhő alapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, tevékenységeiket az adatalapú információk elemzésével tegyék hatékonyabbá. Emellett a Telekom elősegíti a magyar oktatási intézmények és kutatóközpontok kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységét, folytatja és kiterjeszti együttműködéseit Magyarország legkiválóbb felsőoktatási intézményeivel, valamint törekszik a kiemelt iparvállalatok 4G/5G technológián működő automatizált megoldásainak kielégítésére.