Sajtóközlemények

A MAGYAR TELEKOM 2023.NEGYEDIK NEGYEDÉVES EREDMÉNYEI

Budapest, 2024. február 22. 17:35

A Magyar Telekom ma közzétette 2023. negyedik negyedévére és egész évre vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra.

Főbb eredmények:

A teljes bevétel 15,1%-kal, 229,2 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest , elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek folyamatos növekedésének köszönhetően, ami a mögöttes üzleti növekedést, valamint a magyarországi előfizetői díjakban 2023. március 1-jétől alkalmazásra került infláció-követő díjkorrekció pozitív hatását tükrözi. Ezek a növekedések magasabb magyarországi készülékértékesítésekkel és RI/IT bevételekkel párosultak, ami bőven ellensúlyozta Észak-Macedónia alacsonyabb hozzájárulását, melyet a macedón dénár magyar forinthoz képest mutatott árfolyamgyengülése okozott.

  • A mobil bevételek éves szinten 14,8%-kal 131,7 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében , köszönhetően a szolgáltatási bevételek növekedésének és a magasabb volumenű készülékértékesítésnek.
  • A vezetékes bevételek éves összevetésben 16,0%-kal, 72,2 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében . Ez a javulás elsősorban a vezetékes szélessávú és TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének az eredménye, amely a készülékértékesítésből származó bevételek növekedésével is párosult.
  • A rendszerintegrációs és informatikai ('RI/IT') bevételek 13,9%-kal 25,3 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, a magyarországi működésben a nagy értékű projektekből származó bevételek növekedésének köszönhetően.

A közvetlen költségek éves szinten 14,2%-kal, 106,7 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, a követelések értékvesztése és egyéb közvetlen költségek növekedése miatt.

  • Az összekapcsolási díjak éves szinten 6,5%-kal, 5,8 milliárd forintra csökkentek 2023 negyedik negyedévében, tükrözve az alacsonyabb kimenő forgalom volumenét, különösen a magyarországi működésben.
  • Az RI/IT szolgáltatáshoz kapcsolódó költségek 16,4%-kal, 18,5 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, a magasabb bevételeknek megfelelően.
  • Értékvesztés miatti veszteségek és nyereségek - pénzügyi és szerződéses eszközök (követelések értékvesztése) 3,0 milliárd forinttal nőtt az előző év azonos időszakához képest, 2023 negyedik negyedévében 6,9 milliárd forintot tett ki, ami részben a magasabb bevételi bázist, valamint a magyarországi operációban, a térülési ráták romlásának megemelkedett valószínűsége miatt, a részletfizetéses értékesítéshez kapcsolódó be nem folyt követelések tekintetében megképzett további 3,5 milliárd forintos előre-mutató értékvesztést tükrözi. Ezt részben ellensúlyozta a követelések értékvesztésével kapcsolatos helyi értékvesztési ráták kedvező változása miatti csökkenés Észak-Macedóniában.
  • A távközlési adó mérsékelten alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest, 2023 negyedik negyedévében 6,4 milliárd forintot tett ki, tükrözve a visszaeső mobil hangalapú használatot.
  • Az egyéb közvetlen költségek 13,5%-kal, 69,2 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a magasabb készülékértékesítési költségek és TV-tartalom díjak miatt.

A bruttó fedezet éves szinten 15,8%-kal 122,5 milliárd forintra javult 2023 negyedik negyedévében, elsősorban a távközlési szolgáltatások magasabb hozzájárulásának köszönhetően.

A közvetett költségek éves összevetésben 15,4%-kal, 49,7 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, ami tükrözi a magasabb személyi jellegű ráfordításokat, energiaköltségeket és távközlési pótadót a magyarországi működésben.

  • A személyi jellegű ráfordítások 22,7 milliárd forintot tettek ki 2023 negyedik negyedévében, ami 17,9%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Ez a magyarországi operációban végrehajtott béremelések és Észak-Macedóniában bizonyos karbantartási funkciók visszaszervezése következtében megnövekedett költségek együttes eredménye.§2023 negyedik negyedévében 7,7 milliárd forint távközlési pótadó került elszámolásra, tükrözve az éves bevétel alakulását .
  • Az egyéb működési költségek (a közműadó és a távközlési pótadó nélkül) 6,5%-kal, 21,9 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami tükrözi a magasabb energiaköltségeket, valamint az infláció okozta költségnyomást Magyarországon. Ezeket részben ellensúlyozták a költséghatékonysági intézkedések és az észak-macedón energiaköltségek éves összehasonlításban kedvező alakulása.
  • Az egyéb működési bevételek éves összevetésben 8,4%-kal 2,6 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, tükrözve a passzív időbeli elhatárolások visszaforgatását, valamint a Társaság energiahatékonysági projektjeivel összefüggésben, az energiahatékonysági követelményrendszerből származó energiatanúsítványokkal kapcsolatos bevételeket.

Az EBITDA éves szinten 16,0%-kal 72,8 milliárd forintra nőtt és az EBITDA AL pedig éves szinten 17,4%-kal 65,4 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében a bruttó fedezet javulásának köszönhetően, amely ellensúlyozta a magasabb közvetett költségeket.

Az értékcsökkenési leírás 4,8%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, 2023 negyedik negyedévében 36,0 milliárd forintot tett ki, ami a szoftver licenszekhez és az IFRS 16 lízingkötelezettséghez kapcsolódó magasabb amortizációs költségeket tükrözi.

Az időszak eredménye az előző év azonos időszakához képest 38,7%-kal 24,3 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében a magasabb EBITDA hatására.

  • A nettó pénzügyi eredmény a 2022. negyedik negyedévi 7,2 milliárd forintos veszteségről 2023. negyedik negyedévre 8,1 milliárd forintos veszteségre romlott. A nettó kamatráfordítás csökkent egy jogi esethez kapcsolódó céltartalék feloldása és a részletfizetési tranzakciókhoz kapcsolódó alacsonyabb kamat miatt. Ugyanakkor az egyéb pénzügyi költségek éves szinten magasabbak voltak, ami elsősorban a derivatív ügyletekhez kapcsolódó kedvezőtlenebb eredményeket tükrözi, főként a vonatkozó hozamgörbék különböző elmozdulásai miatt.
  • A nyereségadó ráfordítások éves szinten 20,4%-kal, 4,5 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, tükrözve az adózás előtti eredmény éves összevetésben bekövetkezett növekedését, amelyet részben mérsékelt az elszámolt adókedvezmények növekedése.

A nem irányító részesedésekre jutó eredmény éves szinten 66,0%-kal, 1,1 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében , ami az észak-macedón leányvállalat amortizációs költségeinek éves szintű csökkenése miatt következett be.

A módosított nettó eredmény (a Társaság részvényeseire jutó módosított eredmény) 25,8 milliárd forint volt 2023 negyedik negyedévében, és 93,6 milliárd forint 2023 teljes évben. A 2023. évi nettó eredmény 14,7 milliárd forintos módosító tényezőit elsősorban a derivatívák valós értéken történő értékelésével kapcsolatos nem realizált veszteségek okozzák.

A szabad cash-flow összege 86,5 milliárd forint pénzbeáramlást tett ki 2023-ban (2022: 3,6 milliárd forint pénzbeáramlás) főként az alább említett okok következtében.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, elmondta:

 

„Örömmel számolok be arról, hogy annak ellenére, hogy 2023-ben jelentős makrogazdasági kihívásokkal néztünk szembe, megőriztük erős kereskedelmi teljesítményünket, a mobil adat és a gigabites szélessávú szolgáltatások iránt egyaránt növekvő keresletet tapasztaltunk. A stratégiai prioritásunkkal összhangban a gigabit-képes hálózat további bővítésének köszönhetően tovább haladtunk Magyarország digitális átalakítása felé. Év végére a gigabit-képes hozzáférési pontok száma meghaladta a 3,6 milliót, és országszerte ügyfeleink megközelítőleg 50%-a választotta a gigabites szélessávú csomagot. Kitartó elköteleződésünk középpontjában változatlanul az állt, hogy tökéletes kapcsolatot és ügyfeleink számára kimagasló ügyfélélményt nyújtsunk.

Az elköteleződésünket, valamint a március 1-jei hatállyal végrehajtott infláció-követő díjkorrekciót tükrözve a bevételek jelentős mértékben, 13,8%-kal nőttek 2023-ban. Annak ellenére, hogy éves szinten négyszer magasabb energiaköltségekkel kellett szembenéznünk és költségeinkre, különös tekintettel a beszállítói költségekre, inflációs nyomás nehezedett, az EBIDTA AL éves szinten 16,4%-kal nőtt.

Örömömre szolgál, hogy kiemelkedő működési teljesítményünknek köszönhetően a Csoport módosított nettó eredménye 48,7%-kal, 93,6 milliárd forintra nőtt. Ennek következtében az Igazgatóság összesen maximálisan 65,56 milliárd forint részvényesi javadalmazást javasol, ami összesen 41,56 milliárd forint a 2023. év eredménye utáni osztalékfizetést és maximálisan 24,0 milliárd forint részvény-visszavásárlást foglal magába. A javaslat a 2023-ban elért módosított nettó eredmény nagyságrendileg 70%-ának felel meg.

2024-re előre tekintve, a kihívásokkal teli gazdasági környezetből fakadó további, a nyereségességünkre nehezedő nyomásra számítunk. A kimagasló kereskedelmi eredményünknek és a korábban bejelentett, minden szerződést érintő díjkorrekciónak köszönhetően azonban 5%-10% közötti bevételnövekedést várunk. Mindemellett a közműadó 2024-ben történő megszűnését és a kedvezőbb energiaköltségeket figyelembe véve az EBITDA AL 20%-25% közötti növekedésére számítunk 2024-ben. Várakozásaink szerint a módosított nettó eredmény megközelítőleg 130 milliárd forint, a szabad cash-flow pedig várhatóan 120 milliárd forint körül alakul majd.”

 

Célkitűzések:

Főbb pénzügyi mutatók