Sajtóközlemények

A MAGYAR TELEKOM BEJELENTÉSE A 2023. ÉVI EREDMÉNYEK UTÁN JAVASOLT RÉSZVÉNYESI JAVADALMAZÁSRÓL

Budapest, 2024. február 22. 17:35

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB, a továbbiakban a „Társaság”), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a 2023. évi éves beszámolók megtárgyalását követően a Társaság Igazgatósága összesen maximálisan
65,56 milliárd forint (osztalékfizetést és részvény-visszavásárlást magában foglaló) részvényesi javadalmazást javasol, amely a 2023-ban elért módosított nettó eredmény nagyságrendileg 70%-ának felel meg.

 

2022. februárban az Igazgatóság a 2022-2024 időszakra vonatkozó részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntött. A javadalmazási politika az osztalékfizetést és részvény-visszavásárlásokat magában foglaló éves részvényesi javadalmazás növekedésével számol, valamint azzal, hogy az éves részvényesi javadalmazás összesen a Csoport megelőző pénzügyi évében elért, konszolidált “A Társaság részvényeseire jutó eredmény” módosított értékének (azaz a módosított nettó eredménynek) 60% és 80%-a között lesz.

Az Igazgatóság áttekintette a Társaság 2023. évi pénzügyi eredményeit és figyelembevéve a javuló eredményeket, a jelenlegi működési környezetet és a kilátásokat, valamint a részvényesi javadalmazási politika alapján maximálisan 65,56 milliárd forint (osztalékfizetést és a 2024-es üzleti év során végrehajtandó részvény-visszavásárlást magában foglaló) éves részvényesi javadalmazást javasol, ami a 2023. évi konszolidált “A Társaság részvényeseire jutó eredmény” módosított értékének (módosított nettó eredmény), azaz 93,6 milliárd forint nagyságrendileg 70%-a.

Ennek megfelelően a Magyar Telekom Igazgatósága a 2023. üzleti év után összesen 41,56 milliárd forint osztalékot javasol elfogadásra a Társaság Éves Rendes Közgyűlésének („Közgyűlés”). Az Igazgatóság továbbá maximum 24,0 milliárd forint értékű részvény visszavásárlásával számol. A részvény-visszavásárlás végrehajtásának előfeltétele a Közgyűlés által adott felhatalmazás.

A Magyar Telekom várhatóan 2024. április 16-án tartja Éves Rendes Közgyűlését. Az Igazgatóság azt javasolja, hogy az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2024. április 26., az osztalék kifizetésének első napja pedig 2024. május 8. legyen. Az osztalék részvényenként 44,70 forintos összegnek felel meg a kibocsátott részvények (saját részvények nélküli) mai állományát figyelembe véve. A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján osztalékra jogosult részvényeseknek fizetendő osztalék mértéke a Társaság Alapszabályának megfelelően kerül kiszámításra és kifizetésre, azaz a Társaság a saját részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között a tulajdonosi megfeleltetés napja szerinti állapotnak megfelelően. A kibocsátott összes részvény száma és a saját részvények száma 2024. január 31-i állapot szerint itt tekinthető meg.