Narrow Band-IoT

A Narrow Band-IoT egy olyan új, szabványosított mobil technológia, amely a szolgáltatók jelenleg meglevő hálózatain fog futni a dolgok internetére (Internet of Things, IoT) optimalizálva. A hálózatba kapcsolt elemek alacsony sávszélességen kommunikálnak egymással, innen a hálózat elnevezése: NarrowBand=keskeny sáv.

A technológia kulcsfontosságú előnyei, amelyek lehetővé teszik az IoT alkalmazások széles körű használatát, és alapot teremtenek számos új üzleti modell kialakításához, mindezt egy nagyon biztonságos működési környezetben:

  • alacsony költség: nagyszámú, olcsó eszköz (szenzor) csatlakoztatható hozzá
  • rendkívüli lefedettség: a jelenlegi mobilhálózati lefedettségnél 20dB-lel jobb, körülbelül 7x nagyobb lefedettség, melynek köszönhetően kiválóan használható beltéren, illetve olyan területeken, ahol nehéz használható jelerősséget biztosítani (pl. erdős területeken, vízaknában, csatornákban).
  • minimális az energiaigény: rendkívüli akkumulátor üzemidő, az NB-IoT tipikus használati jellemzői közé tartozik az akár 10 éves üzemidő két AA akkumulátorral
  • stabilitás, megbízhatóság: a kommunikáció licenszelt frekvencián történik, így más eszközök nem zavarhatják a szenzorok jeleit. 3GPP által jóváhagyott standardizáció.

Az 5G fele vezető út első szakaszaként a Deutsche Telekom az idei barcelonai Mobil Világkiállításon (Mobile World Congress) jelentette be, hogy folytatja az új, standardizált és költséghatékony NB-IoT technológiai bevezetését és kereskedelmi célú kiterjesztését egész Európában.

A Deutsche Telekom NB-IoT szolgáltatásának kereskedelmi indulása 2017 második negyedévében várható Németországban, ugyanakkor az okos mérés, az okos parkolás és eszközkövetés területén már számos pilot van folyamatban a vállalat nagy ügyfeleivel.  Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban és Szlovákiában a Deutsche Telekom a már meglévő NB-IoT lefedettséget tervezi tovább bővíteni 2017-ben.

A Magyar Telekom folyamatosan keresi az új, NB-IoT technológiára épülő úttörő megoldásokat, amelyek szenzorok kreatív felhasználásán alapulnak; működési hatékonyságban, fogyasztásban, vagy kompakt tervezésben versenyképesek; piaci potenciállal rendelkeznek, és hosszú távon is sikeresek lehetnek. Ennek érdekében a Magyar Telekom NB-IoT pályázatot hirdetett fejlesztőknek,  illetve tárgyalásokat folytat gyártókkal, beszállítókkal is.

A Magyar Telekom Budapesten már tesztel egy olyan technológiát, amely nyilvános parkolók digitalizálására alkalmas a NarrowBand IoT segítségével. Ehhez a parkolóhelyeken olyan szenzorokat kell elhelyezni, amelyek egy NB-IoT modult és áramforrást foglalnak magukba. A szenzor csak akkor ad jelet, ha egy autó beáll az adott parkolóhelyre, ekkor a szenzor állapota megváltozik. A szolgáltatás igény szerint olyan applikációval is kiegészíthető, amely az autósoknak segít megtalálni a szabad parkolóhelyeket.