Digitális készségek fejlesztése

A korszerű szélessávú hálózatokon elérhető digitális szolgáltatások használatához elengedhetetlenek a megfelelő digitális kompetenciák is. A digitális képzések eredményeként jelentősen javul a felhasználók tudatossága, ismereteik bővítése pedig hozzájárul életminőségük javításához.

Teachtoday - Telekom a tudatos internethasználatért

Felelős nagyvállalatként az is feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk az internet biztonságos használatához. Arra törekszünk, hogy minden korosztály okosan és tudatosan éljen a digitális világ lehetőségeivel és megszűnjön az ország egyes területei között fennálló digitális szakadék. 2017 novemberében a vállalatcsoport többi tagjához hasonlóan a Magyar Telekom is csatlakozott a Deutsche Telekom Teachtoday nevű kezdeményezéséhez, ezáltal lehetőséget teremtve az edukációs tartalmak online, széles körben való terjesztésére. A Teachtoday oldalon található cikkek a mindennapi élethelyzetekhez igazodnak; nyomon követik és magyarázzák a fiatalok internethasználati szokásait, figyelembe véve az eltérő igényeket és életkörülményeket. A platform gyakorlati tippeket, megoldásokat kínál szülőknek és gyermekeknek egyaránt, olyan aktuális témákban, mint pld. adatvédelem, big data, közösségi hálók, mobilhasználat vagy a népszerű alkalmazások használata. A médiahasználati szokásokat felmérő teszt mellett nyomtatható segédanyagok is letölthetők az oldalról, amik lehetővé teszik a témák alaposabb elsajátítását. A pedagógusok munkáját a Teachtoday a digitális oktatásba beépíthető modulokkal, jó gyakorlatra építő, kidolgozott példákkal segíti.

Legyél Te is Informatikus! pályaorientációs program

Egész Európában növekvő tendencia az informatikus szakemberhiány, több százezer a betöltetlen álláshelyek száma, Magyarországon is több mint tízezer informatikus hiányzik jelenleg a munkaerőpiacról. A pályaválasztás előtt álló fiatalok közül is kevesen látnak lehetőséget ebben a szakmában. Ezen kíván változtatni a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Legyél Te is Informatikus! programja, amelynek keretében a vállalatnál dolgozó szakembereknek lehetőségük nyílik önkéntes alapon megismertetni a fiatalokat az IT karrier perspektíváival. Az előadások 45 perces tanórák keretében történnek.

A Legyél Te is Informatikus! legfontosabb célkitűzése, hogy a sztereotípiák és a gátak ledöntésével, az informatikus hivatás sokszínűségét megismerve mind a szülők, mind a pályaválasztás előtt álló gyerekek nyitottabbá váljanak a szakma iránt. A program indulása óta országszerte több ezer gyereket ért el, az oktatások folyamatosak.

Digitális Híd

Felelős vállalatként a Magyar Telekom törekszik az információs és kommunikációs technológia elterjedésében rejlő negatív következmények leküzdésére, és a pozitív hatások elősegítésére. A Digitális Híd kezdeményezés célja, hogy megismertesse az információs és kommunikációs technológia eredményeit és lehetőségeit azokon a területeken, ahol a digitális különbség jelen van, és idővel szakadékká mélyülhet. A program fő fókuszpontjai a kistelepülések, ahol az információs és kommunikációs felzárkózás elősegítheti a helyi és regionális fejlődést. Célja az elmaradott, alacsony lélekszámú települések lakóinak megismertetése az internettel és az infokommunikáció kínálta, a mindennapokat segítő lehetőségekkel. A program iránt érdeklődőket Magyar Telekomos önkéntesek segítik személyre szabott tanácsadással az egyes helyszíneken.