Adathalászati kísérlet a Telekom nevében

Sajnos az adathalászat típusú támadások manapság bárkit, bármikor elérhetnek, az ilyen támadások száma nem csökken. Fokozott figyelemmel azonban ezek a próbálkozások kiszűrhetők, és adataink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Sajnos az elmúlt időszakban ismeretlenek adathalász támadást indítottak a Magyar Telekom nevében is. Az érintett e-mailben az ügyfeleket számlatartozás ürügyén egy, a Telekom weboldalát utánzó oldalra irányítják, ahol a bejelentkezési adatok megadását kérik a címzettektől.

Az adathalászati kísérlet a rendelkezésre álló információk alapján kisszámú ügyfelet érint. Azok között, akik ilyen levelet kaptak, vannak Telekom ügyfelek, de más szolgáltatók ügyfelei is kaphattak ilyen e-mailt a Telekom nevében.

A Telekom, amint észleli a támadást, azonnal megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett IP-címe(ke)t letiltja. Sajnos azonban nem zárható ki, hogy a támadást rövid időn belül más IP-cím(ek)ről megismétlik.

Emiatt a Telekom kéri ügyfeleit, hogy a hasonló e-maileket fokozott figyelemmel kezeljék. Fontos, hogy az ügyfelek hasonló levél érkezésekor - és minden más esetben is - alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt.

Hivatalos levél esetén a weboldalra mutató link mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt.

Ha a kapott levélnél ez nem így van, akkor a linket nem szabad megnyitni/rákattintani. Óvatosságra int emellett a magyartalan megfogalmazás, a nyelvtani hibák, az idegen vagy szokatlan tartalom is.

Gyanús levelet kaptam a Telekomtól. Mi a teendőm ilyenkor?