Püspökladányi kistérség

Püspökladányi kistérség

Projekt neve: Hálózati infrastruktúra létrehozása című pályázati konstrukció

A Projekt címe: „A legmodernebb technológiára épülő szélessávú hálózati infrastruktúra kiépítése a Püspökladányi kistérségben”

A Támogatási szerződés száma: GOP-3.1.1-07/1-2008-0023

A projekt megvalósításának kezdete és vége: 2008.11.01 – 2010.12.31

Az elnyert támogatás összege : 12.948.000,- Ft

A projekt leírása: A projekt keretében a Püspökladányi kistérség még szélessávú hálózattal lefedetlen településeinek - Bihartorda, Bihardancsháza, Sárrétudvari - lefedésére kerül sor. A fejlesztéssel érintett településeken a szélessávú internet szolgáltatás a helyi hálózatban szimmetrikus réz erőkábelek alkalmazásával valósul meg. A helyi hálózat kialakításánál a - jelenleg PSTN telefonszolgáltatást lehetővé tevő - meglévő rézhálózatra támaszkodva a legszükségesebb kapacitásbővítésekkel költséghatékony módon kerül kialakításra a kiírásban meghatározott 95% területi lefedettséget, és minimum 25% induló szélessávú penetrációt biztosító helyi távközlési hálózat. A rézhálózat kapacitása a fenntartási időszakban felmerülő további igények kielégítését bővítés nélkül lehetővé teszi.

A projekt megvalósítása

A projektünk a Püspökladányi kistérségben tervezett fejlesztést végrehajtani. Ennek érdekében a Támogatási Szerződés megkötéséhez szükséges elvi építési engedélyt és az NHH eljárás igazolást 2008. december hónapban megszereztük. A Támogatási Szerződés 2009. január 12-én került a Mag Zrt részéről is aláírásra.

A jogerős építési engedélyek beszerzése és a beruházáshoz szükséges alvállalkozói szerződés(ek) megkötése után a kivitelezés 2010. március 16-án kezdődött meg. Az építési engedélyek beszerzése folyamán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nagyrábé-Bihardancsháza viszonylatban régészeti próbafeltárást írt elő. Emiatt a projektet időben szükséges volt áttervezni.

A próba és megelőző feltárásra javasolt területek nyomvonalán az eredetileg tervezett nyíltárkos építés helyett átfúrással építettük meg az optikai hálózatot. A távközlő hálózat építési munkái, valamint Sárrétudvari helyi hálózat, Bihartorda helyi hálózat, Bihardancsháza helyi hálózat és Nagyrábé-Bihardancsháza optika építése megvalósultak.

A felsorolt településeken a létesítmények műszaki átadása megtörtént. Az NMHH-tól az elkészült hálózatok használatbavételi engedélyét megkértük, azok jogerőre emelkedtek. Továbbá Bihardancsháza, Bihartorda településeken a KE 01/B szekrények telepítése megtörtént, a szekrényekben az áramellátás és átviteltechnika is telepítésre került.
A teljes rendszer üzembe helyezése megtörtént.

Internet oktatás

A pályázatban vállalat ingyenes internet oktatások a Magyar Telekom Digitális Híd programja keretében 2010. december 2. és 16-a között megtartásra kerültek, méghozzá településenként külön-külön. Előzetesen a helyi önkormányzatokkal egyeztetésre kerültek az oktatások helyszínei és időpontjai, továbbá plakáton is kihirdetésre kerültek az oktatások.

Az oktatásokon az alábbi témák kerültek bemutatásra, gyakorlásra:

  • Az internet működése
  • Internetes böngészés, levél fogadás, információgyűjtés az internetről
  • Pénz és idő spórolás az internet használatával
  • Ügyintézés, csekkbefizetés interneten
  • Olcsó és gyors vásárlás az interneten keresztül
Helyszín  Időpont 
4175 Bihardancsháza, Kossuth L. u. 17. (Polgármesteri Hivatal nagyterme) 2010. december 3. - péntek
4174 Bihartorda, Kossuth u. 87. (Népház) 2010. december 9. - csütörtök
4171 Sárrétudvari, Kossuth u. 95. (Teleház) 2010. december 2. - csütörtök

Nyilvános internet hozzáférési pontok létesítése

2 helyen telepítettünk nyilvános internet hozzáférési pontokat a projektben:

  • 4174 Bihartorda, Kossuth u. 87. (Népház) – 1 db számítógép
  • 4171 Sárrétudvari, Kossuth u. 72. (Polgármesteri Hivatal épülete) – 2 db számítógép

Mindkét helyen a nyitvatartási rendnek megfelelően vehetik igénybe a helyi lakosok az szolgáltatást, melyhez a Magyar Telekom Nyrt. biztosítja ingyenesen az internetet.

Kedvezményezett

Magyar Telekom Nyrt.;
1013 Budapest,
Krisztina krt. 55.
Telefon: + 36 1 458 0000
(H-P, 8-17h)

Pályázatkiíró / Irányító Hatóság

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: 06 40 638-638
www.nfu.hu

Közreműködő szervezet

MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
Telefonos ügyfélszolgálat: 06 40 200 617
www.magzrt.hu

ujmagyarorszag_fejlesztesi_terv.jpg