Cyberbullying

Szakértő

Könyves Krisztina
Hintalovon Alapítvány

A bullying mára teljesen bevett kifejezéssé vált a magyar nyelvben, talán azért is mert nagyon szépen kifejezi azt a sokféleséget, amit a jelenség takar. Magában foglalja a megfélemlítést, terrorizálást, erőszakoskodást, elnyomást, fenyegetést, kényszerítést és a zaklatást.

Ezt történhet offline és online egyaránt, és nem is lehet szétválasztani igazán. A napközbeni, osztályteremi csúfolódást este lehet egy kifejezetten erre a célra létrehozott group chatben folytatni. A Z generáció tagjai a Facebookot inkább cikinek tartva, leginkább az Instagramot használják, ahol a kép- és videómegosztás az elsődleges funkció. Ez kifejezetten kedvező terepként szolgál a cyberbullying kialakulásának, hiszen előnytelen képet, ciki videót bárkiről lehet készíteni, amit aztán meg is lehet osztani, kommentelni, sértő emojikkal teleszórni. Ezek igazi trollmágnesként működhetnek. Kutatási adatok szerint 2018-ban Magyarországon a 10-18 éves gyerekek 23%-át érintette internetes bántalmazás, és ez a szám a valóságban valószínűleg magasabb, csak sajnos sok gyerek fel sem ismeri, hogy cyberbullying áldozat, illetve nem mer vagy nincs kitől segítséget kérnie. Szégyelli magát, magába fordul. Ezért nagyon fontos, hogy minden internetet használó fiatal és minden szülő tisztában legyen azzal, hogy mi is ez a jelenség, illetve hogyan tudja megvédeni magát és szeretteit.

Széles a paletta a megjelenési formákat illetően, de a szándékosság mindig jelen van. Ide soroljuk a netes közösségekből való kiközösítést (pl. Viber, Messenger, Facebook, Instagram csoportokban sértegető kommentek, bántó, megalázó becenevek használata) megszégyenítő e-mailek, üzenetek küldését, személyes tartalmak megosztását beleegyezés nélkül, pletykák terjesztését, megalázó tartalmak, képek/videók közzétételét. Nem is gondolnánk, hogy olyan apró funkciókkal is bánthatják egymást a leleményesebbek, mint amilyen a chat beszélgetések színének, egymás chat beceneveinek, illetve a chatben használt fő emojinak az átállítása. Apró szurkálódások, melyek a való életben is ugyanúgy fájnak, mint az online térben. Ráadásul az elkövetők sokkal nagyobb bátorsággal lépnek fel az arctalanság mögé bújva. Tudjuk mindannyian, hogy leírni sokkal könnyebb dolgokat, mint kimondani.

Fontos megemlíteni a szextinget is, amit a Z generáció tagjai aktívan végeznek - leginkább a Snapchaten, a Messenger titkos beszélgetés funkciójában, vagy Instagramon direct message-ben - és amivel szintén nagyon könnyű visszaélni. Megszokott netes szleng mára a ‘Send nudes’ vagy a DM (direck message) me. Ezért elengedhetetlen gyermekeink edukálása, felkészítése az online tér veszélyeire is. Illetve arra, hogy a csoportos nyomásnak ellenálljanak, ha fenyegetve vagy veszélyben érzik magukat forduljanak felnőtthöz.

A gyerekek nagy része ráadásul egyszerre elkövető és áldozat – gyakran keverednek a szerepek, igazi „adok-kapok” zajlik az online térben, ahol a kommentekben, chatelések során és a köz ka gyerekek nem igazán kímélik egymást. Ha valakit bántalmazás ér, az első és elengedhetetlen lépés, hogy felismerjük, hogy ez bullying és bevonjunk egy felnőttet. Nagyon fontos, hogy a fiatalok környezetében legyenek olyan bizalmi kapcsolatok, ahol a gyerekek tudnak segítséget kérni, ha szükséges. Ilyen esetekben a legjobb, amit tehetünk, ha elmentjük a bizonyítékokat egy esetleges eljárás miatt, semmiképpen nem válaszolunk a zaklatónak, tiltjuk, illetve töröljük az illetőt. Az adott oldalon is feltétlenül jelenteni kell a zaklatást, illetve fordulhatunk a Kék Vonal Internet Helpline-hoz, ahol fogadják az internetbiztonsággal kapcsolatban telefonálók kérdéseit. Legvégső esetben, illetve az ügy súlyosságától függően megtehetjük a feljelentést a rendőrségen. A gyakorlat azonban az mutatja, hogy ha zárt közösségben történik a bántalmazás (pl: iskolai osztály csoportok), hatékonyabb a szakember bevonása, a történések feldolgozása, mediálása, mint a büntető eljárás alkalmazása.

A JÖVŐ VEZETÉKES HÁLÓZATÁT ÉPÍTJÜK!

Országszerte elhozzuk az extragyors, megbízható otthoni internetet és a televíziózás új korszakát. Adj értelmet a korlátlanságnak a Tettek Hálózatán!

SEBESSÉG ÉS MINŐSÉG 4G HÁLÓZATON IS!

A 4G hálózaton nem csak a le- és feltöltési sebesség extragyors, de a hanghívások minősége is sokkal jobb!

 • Telefonálás 4G hálózaton

  4G hálózaton tudsz igazán jó minőségű hanghívásokat lebonyolítani, mobilinternet adatforgalom felhasználása nélkül.

  4G hívások előnyei
 • Már 98%-os a 4G lefedettségünk

  Nézd meg interaktív lefedettségi térképünkön, hogy elérhető-e nálad a 4G!

  4G térkép
 • Mennyi internetre lehet szükséged?

  Megmutatjuk, hogy mennyi netre lehet szükséged a legfontosabb online alkalmazások használatához, böngészéshez, e-mailezéshez.

  Részletek

5G sebesség elsőként Magyarországon!

Hazánkban elsőként indítottuk el az 5G rendszer tesztelését, amely számos új megoldást hoz majd az ipar, a közlekedés, az egészségügy, az oktatás és az élet szinte minden területén. Tudj meg még többet az új technológiáról!

Ismerd meg az 5G-t!
5G sebesség    elsőként Magyarországon