Hogyan uraljam
a képernyőt?

Szakértő

Limpár Imre
Tréner, tanácsadó szakpszichológus

A XXI. század a hajszoltság évszázada lesz. Napi szinten karakterszámok milliárdjai, internetes tartalmak tízezrei látnak napvilágot. Ha telefonunkkal online vagyunk, vagyis szinte 0-24 órában, zúdul ránk a posztok és egyéb internetes tartalmak folyama és véget nem érő sokasága. Ebben kellene kicsit rendet tennünk, itt segít a screentime management vagyis a képernyőidő-menedzsment keménynek ható kifejezése.

Felmerülnek bizonyos kérdések: „Hogyan optimalizáljam a napi görgetéssel töltött időt?”, vagy „Milyen módszerekkel tudom magamat kordában tartani?” Egy tipikusan pszichológusi válasz erre: a lehető legkevesebb időt tölteni céltalan, időpazarló böngészéssel, ez evidens módon csökkenti a görgetések összidejét. Egy lélektani határpont megválasztása napi szinten, amivel még egyről a kettőre juthatok, de a képernyőidőm mégsem válik időrablóvá. Az emberibb válasz pedig: amikor újra és újra előveszem a telefonom és autopilot módon nyitom meg legtöbbet használt alkalmazásaim, mint otthon a hűtőt öt percenként, remélve, hogy valami csoda folytán máris új dolgokat találok benne, előre határozzam meg, miért is böngészek tulajdonképp? A célzottság ugyanis elképesztően sok időt spórol majd meg nekünk. Persze van az úgy, hogy csak egyszerűen jólesik átböngészni néhány oldalt, akkor ezt is nyugodtan tegyük csak meg, de előtte használjunk kilépési időablakot.

Figyelmeztessük magunkat valamilyen alkalmazással – ma már a legtöbb telefonba beépített funkcióként van jelen a képernyőidő mérése és ehhez kapcsolódóan hasznos statisztikák készítése. Beállíthatjuk azt is, hogy előre meghatározott görgetéssel töltött idő után figyelmeztessen minket a telefon. Ha a mi készülékünk alapból nem tudja ezt, könnyedén találhatunk jobbnál jobb screentime manager alkalmazásokat. Mentálhigiéniánk megóvása olyannyira hot topic-ká kezd válni, hogy már maguk a legnépszerűbb social media felületek is önkritikát gyakorolnak. Az Instagram például idén már kibővült egy hasonló mérő és figyelmeztető funkcióval. Ezen funkciók tudatos használata bár kezdetben plusz fáradság, de sokkal jobb, mintha másfél óránként azon kapjuk magunkat: már megint belesodródtunk a végtelenségbe.

Idegrendszeri alapon is közelíthetünk. Evolúciós hozománya biológiai alapműködésünknek, hogy a „színes-szagos”, magyarán ingergazdag környezetet szeretjük. Ennek minden mai képernyő eleget tesz. Igazi csúcsingerlés ez neuropszichés működésünknek. Egyszerű fogás – a legtöbb okos kütyü ma már tudja – állítsuk át monokróm színhasználatra a képernyőt: magyarán fekete-fehérre. Meglepő mesterfogás ez, mely jobban nálunk tartja a kontrollt.

Ez az egész képernyőidő-menedzsment ugyanis a kontrollért folytatott harc. Gigászi mennyiségű adat, melyben eligazodást remélünk. Tettrekészségünk ugyanis a passzivitástól csökken, minél inkább csak befogadói leszünk a képernyő-adatok végeláthatatlan sorának, aktvitásunk apadni fog, függőségünk pedig ezzel párhuzamosan erősödik. Ezért fontos szem előtt tartanunk és célként kitűznünk, hogy mi legyünk az irányító felek. Ne a kontent használjon minket, hanem mi használjuk a kontentet. Minden haszontalan helyett fogyasszunk és/vagy csináljunk BÁRMI hasznosat online jelenlétünk során.

A JÖVŐ VEZETÉKES HÁLÓZATÁT ÉPÍTJÜK!

Országszerte elhozzuk az extragyors, megbízható otthoni internetet és a televíziózás új korszakát. Adj értelmet a korlátlanságnak a Tettek Hálózatán!

SEBESSÉG ÉS MINŐSÉG 4G HÁLÓZATON IS!

A 4G hálózaton nem csak a le- és feltöltési sebesség extragyors, de a hanghívások minősége is sokkal jobb!

 • Telefonálás 4G hálózaton

  4G hálózaton tudsz igazán jó minőségű hanghívásokat lebonyolítani, mobilinternet adatforgalom felhasználása nélkül.

  4G hívások előnyei
 • Már 98%-os a 4G lefedettségünk

  Nézd meg interaktív lefedettségi térképünkön, hogy elérhető-e nálad a 4G!

  4G térkép
 • Mennyi internetre lehet szükséged?

  Megmutatjuk, hogy mennyi netre lehet szükséged a legfontosabb online alkalmazások használatához, böngészéshez, e-mailezéshez.

  Részletek

5G sebesség elsőként Magyarországon!

Hazánkban elsőként indítottuk el az 5G rendszer tesztelését, amely számos új megoldást hoz majd az ipar, a közlekedés, az egészségügy, az oktatás és az élet szinte minden területén. Tudj meg még többet az új technológiáról!

Ismerd meg az 5G-t!
5G sebesség    elsőként Magyarországon