Lájkfüggőség

Szakértő

Dr. Demetrovics Zsolt
Addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora

Egyre gyakrabban hallani a közbeszédben „lájkfüggőség” kifejezést, ami arra utal, hogy akár extrém módon is vágyhatunk arra, hogy bejegyzéseinket, képeinket nézve és olvasva ismerőseink kattintsanak a „Like” jelre, (vagy annak valamilyen megfelelőjére a közösségi média felületeken) és bármit megtegyünk azért, hogy kiprovokáljunk egy-egy (vagy inkább sok tucat) ilyen virtuális elismerést, hátba veregetést. De miért is válna ez függőséggé, és vajon tényleg az-e? Nos, bár a szó betegség értelmében nincs szó függőségről, a jelenség mozgatórugóit érdemes végiggondolni, hiszen valóban „el tud szabadulni” a like-ok hajszolása. De miért is történne mindez?

Az ember egyik legalapvetőbb jellemzője, hogy társas lény. Ez nem egyszerűen annyit jelent, hogy csoportokban, családtagjainkat, valamint barátainkat/ismerőseinket tömörítő közösségekben élünk (az emberi evolúció során évezredekig ezek kisebb, néhány tucatnyi emberből álló, átlátható közösségek voltak), hanem azt is, hogy ezen közösségek tagjai nyújtanak támpontot számunkra önmagunk értékeléséhez. Vagyis azt, hogy szépek, okosak, kedvesek vagyunk, ügyesen végezzük a dolgunkat, mások jól érzik magukat velünk, szórakoztatóan tudunk mesélni, és egyáltalán minden tudásunkat magunkról a minket körülvevő emberektől kapott jelzésekből rakjuk össze. Ezek a jelzések tehát nagyon fontosak számunkra, és teljesen természetes, hogy vágyunk a pozitív megerősítésre, arra, hogy barátaink jelezzék, hogy klasszak vagyunk. Az is természetes, hogy ma, amikor ezek a kis közösségeink sokkal lazábbak a való életben, mint száz évvel ezelőtt, akkor ezeket a hátba veregetéseket és dicséreteket jórészt az online térben próbáljuk beszerezni. Hogy mikor van baj? Akkor, ha elszabadul ez az igény, ha túl fontossá válnak ezek a pozitív visszajelzések, és túl intenzívvé válik a like-vadászat. Aminek persze oka van. Egyrészt az, hogy az online tér szinte végtelenségig tágítja a lehetőségeinket a virtuális elismerések hajszolására. De ennél is fontosabbak az egyéni tényezők. Akinek stabil, pozitív önértékelése van, annak a néhány kedves szó a barátok, a család apróbb visszajelzései elegendőek ahhoz, hogy ez újra és újra megerősödjön. Ha azonban bizonytalan magában valaki, akkor könnyebben előfordulhat, hogy elszabadul a dicséretek kergetése.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mind a magunkról alkotott kép, mind a kapott visszajelzések értékelésében folyamatos összehasonlítással élünk. Ez a hagyományos emberi kapcsolatokban egyrészt korlátozottabb, másrészt jobban, közvetlenebbül tükrözi a valóságot. A közösségi médiában ezzel szemben minden szépíthető egy kicsit, vagy akár nagyon. A fényképek, az eredmények, minden, amit bemutatok magamról, manipulálható. Eltitkolható bármi kellemetlen és felnagyítható bármi, ami kedvező (így van ez a valóságban is, csak könnyebb „lebukni”). Ettől a tét folyamatosan emelkedik, és az összehasonlítás alapja egyre kevésbé néhány másik személy valóságos jellemzője lesz, hanem ismerősök és ismeretlenek tömegének gondosan összeállított, kiszépített profilja. Aminek megfelelni lehetetlen, a versenybe való beszállás könnyen megintcsak a lájkok hajszolásához vezethet.

A netes influencerek és Instagram celebek saját hétköznapjainkkal teljesen összeegyeztethetetlen, kitalált és tökéletes élete – amely csak az Instagramon létezik – éppen ebben az összehasonlításban jelent veszélyt. Hiszen még ha tudatosítani próbálom magamban, hogy ez egy kitalált eltúlzott világ, akkor sem tudom teljesen függetleníteni magam tőle, s könnyen a magam életét érzem sivárnak, üresnek. Ezt a problémát észlelve egyébként az egyik legnépszerűbb social media felületként működő Instagram a közelmúltban kezdte el 6 országban tesztelni a lájkok számának eltüntetését a posztolt fotók alatt. A nyomás csökkentésének céljából. Érdekes lesz ennek a kezdeményezésnek követni az utóéletét, a felhasználók online térben való viselkedésére tett hatását.

Persze a like-ok, ahogy írtuk korábban is, jól esnek. Nem véletlenül hívjuk like-olást (virtuális) dicséretnek, hátba veregetésnek vagy simogatásnak, hanem mert a kutatások azt bizonyítják, hogy a hatásuk valóban ezeknek felel meg. Nem is virtuálisan, hanem nagyon is valóságosan, az agy működésében is. A kiváltott agyi mechanizmus a dopamin felszabadulása az agy jutalmazó központjában nagyon hasonló ahhoz, ami egyéb jutalmazások esetén is történik velünk. Vagyis akkor, ha valaki valami jót tesz velünk, kedves hozzánk, ha öröm ér bennünket, de akkor is ez a rendszer aktiválódik, ha drogot, alkoholt használ valaki. Nem véletlen tehát, hogy könnyen rá lehet kapni a like-ok keresésére, de könnyű belátni, nagyobb veszély akkor van, ha valakinek amúgy az egyéb forrásokból kevesebb „simogatás” jut. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan nézzünk rá erre az online jelenségre, helyén kezeljük ezeknek a virtuális elismeréseknek a szerepét. Vegyük észre, ha valaki igazából odafigyelésre, emberi interakciókra vágyik, amelyet nem kap meg, így ezt az űrt próbálja like-okkal betömni!

A JÖVŐ VEZETÉKES HÁLÓZATÁT ÉPÍTJÜK!

Országszerte elhozzuk az extragyors, megbízható otthoni internetet és a televíziózás új korszakát. Adj értelmet a korlátlanságnak a Tettek Hálózatán!

SEBESSÉG ÉS MINŐSÉG 4G HÁLÓZATON IS!

A 4G hálózaton nem csak a le- és feltöltési sebesség extragyors, de a hanghívások minősége is sokkal jobb!

 • Telefonálás 4G hálózaton

  4G hálózaton tudsz igazán jó minőségű hanghívásokat lebonyolítani, mobilinternet adatforgalom felhasználása nélkül.

  4G hívások előnyei
 • Már 98%-os a 4G lefedettségünk

  Nézd meg interaktív lefedettségi térképünkön, hogy elérhető-e nálad a 4G!

  4G térkép
 • Mennyi internetre lehet szükséged?

  Megmutatjuk, hogy mennyi netre lehet szükséged a legfontosabb online alkalmazások használatához, böngészéshez, e-mailezéshez.

  Részletek

5G sebesség elsőként Magyarországon!

Hazánkban elsőként indítottuk el az 5G rendszer tesztelését, amely számos új megoldást hoz majd az ipar, a közlekedés, az egészségügy, az oktatás és az élet szinte minden területén. Tudj meg még többet az új technológiáról!

Ismerd meg az 5G-t!
5G sebesség    elsőként Magyarországon