Insights

Insights

A digitalizáció első építőeleme: a hálózat

⁣Hogyan lehet leegyszerűsíteni a vállalatok teljes kommunikációs rendszerét? Miként lehet naprakészen tartani az ebben használt eszközöket? Miként növelik a termelékenységet a különböző okos megoldások? A One.Connectivity nem csupán arra képes, hogy a korábban szigetszerűen működő megoldásokat egyetlen ökoszisztémába kapcsolja össze, hanem megnyitja az ajtót az Ipar4.0 egészen újszerű, de többnyire mindennapos problémákra reflektáló újdonságai előtt is. A hálózat, mint alap infrastruktúra az IT minden területéhez elengedhetetlen.

{{'2022-11-16' | formatDate}}

Szabó Péter

⁣A One.Connectivity az ipar4.0 előszobája. A dolgok internete, a big data rendszerek, valamint a felhőalapú megoldások révén összekapcsolódó rendszereken keresztül nem csupán megalapozottabb döntésekhez gyűjtünk és értékelünk adatokat: a távlati cél a tömeggyártás átalakítása az egyedi igények kiszolgálására, amelyhez a fellépő veszteséget csökkenteni, a termelékenységet növelni, a hatékonyságot javítani kell.

⁣A One.Connectivity elsősorban arról szól, hogyan lehet a legszerteágazóbb ügyféligényeket is a leginkább célirányosan, lehetőség szerint egyetlen szolgáltató révén kielégíteni. Ebben benne van egyebek közt a vállalatok teljes kommunikációs rendszerének leegyszerűsítése, hiszen az ügyfelek alapvetően azt szeretnék, hogy munkavállalóik bárhonnan dolgozva képesek legyenek egymással kommunikálni, miközben a megfelelő helyen és az elvárt biztonsággal érjék el az ehhez szükséges adatokat.

TechAround

⁣Szintén elvárás a telekommunikációs és informatikai eszközök hatékony menedzselése. Mivel a használt eszközök száma megsokszorozódott, ezek összehangolt működését manuális módszerekkel már nehéz kézben tartani, egy bizonyos méret fölött pedig egyenesen lehetetlen. Ebben nyújtanak segítséget a hálózati evolúció következő lépcsőfokát jelentő, szoftveresen vezérelt(software-defined, SD)megoldások. Ezek révén a hálózat egy internetes dashboardon keresztül érhető el, amelyen egyben látjuk az egészet. Nem csupán azt követhetjük nyomon, mi hibátlan és mi akadozik, hanem ezen a műszerfalon állíthatjuk be, hogyan működjön a hálózat: ki kivel legyen kapcsolatban, milyen biztonsági megoldások legyenek érvényben, itt adhatjuk meg és módosíthatjuk az egyéni szintű hálózati jogosultságokat.

⁣Az SD infrastruktúra egyik óriási előnye, hogy amennyiben bármilyen változás történik benne, az azonnal és a teljes hálózatra kiterjedően érvénybe lép. Így rendkívül gyorsan és célzottan lehet reagálni például egy hirtelen megjelent globális biztonsági fenyegetésre ahelyett, hogy manuálisan programoznánk át a hálózat elemeit. Az SD másik jelentős vívmánya a Zero Touch Provisioning (ZTP). Ez lehetővé teszi egy új eszköznek, hogy automatikusan, kézi beavatkozás nélkül konfigurálja és/vagy frissítse magát ott, ahol felcsatlakoztak vele a hálózatra, kézi beavatkozás nélkül.

⁣A One.Connectivity következő, a termelékenység okos megoldásokkal történő növeléséről szóló rétege már az ipar4.0-ként is emlegetett negyedik ipari forradalomhoz vezet el: a dolgok internete (Internet of Things, IoT), a big data rendszerek, valamint a felhőalapú megoldások révén összekapcsolódó rendszereken keresztül nem csupán megalapozottabb döntésekhez gyűjtünk és értékelünk adatokat:

⁣a távlati cél a tömeggyártás átalakítása az egyedi igények kiszolgálására, amelyhez a fellépő veszteséget csökkenteni, a termelékenységet növelni, a hatékonyságot javítani kell.

⁣A One.Connectivity tehát több, mint korábban szigetszerűen működő megoldások egyetlen ökoszisztémába történő összekapcsolása. Az olyan innovációkkal, mint az automatikus készletellenőrzésre alkalmas Dronify vagy a valós idejű és nagypontosságú beltéri helymeghatározó rendszer, a Tracker a Magyar Telekom segít magasabb sebességfokozatba kapcsolni az ipari digitalizációt, amivel egyebek mellett az olyan krónikus problémák is enyhíthetők, amilyen a gazdaságot sújtó munkaerőhiány. Az ügyfélnek már azt sem kell kitalálni, hogy az adott problémáját telekommunikációs vagy informatikai megoldással lehet jobban orvosolni: a One.Connectivity ezt a terhet is leveszi a válláról azzal, hogy egy kézből érkezik a valóban optimális, a lehetséges eszközöket a legjobban ötvöző megoldás.