Insights

Insights

One.Connectivity

Digitális újításokkal felszerelt épületek a megújult Városligetben

Élenjáró digitális megoldásokkal járult hozzá Európa egyik legnagyobb folyamatban lévő kulturális beruházása, a Liget Budapest Projekt fenntarthatóvá tételéhez a Magyar Telekom.

{{'2022-08-10' | formatDate}}

Szőke Péter

Iparág

Közmű és Média

Szolgáltatások

One.Connectivity

A Néprajzi Múzeumba és a Magyar Zene Házába telepített eszközök biztonságosak, nélkülözhetetlenek a költséghatékony működtetéshez, közben pedig kiemeleten megbízhatóak.

Miközben a Liget Budapest Projekt során kiemelt figyelmet kapott a hatékony üzemeltethetőség, az ökológiai lábnyom minimalizálása és a Városliget hagyományos értékeinek megőrzése, megvolt a nyitottság az újításokra. A Magyar Telekom jövőbiztos megoldásai nem csupán a biztonságos és költséghatékony működtetés szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem az üzemeltetők válláról is leveszi a terhek egy részét.

Néprajzi Múzeum

A modern épületüzemeltetés talán legfontosabb sarokpontja az információ és az ezt felépítő adat. Egy méretesebb ingatlan stabil működtetéséhez elengedhetetlen, hogy valamennyi adat egy felületen, azonnal és 7/24-ben elérhető legyen, hogy a beavatkozás lehetősége minden pillanatban fennálljon, hogy azonnal közbe lehessen lépni, ha ez indokolttá válik.

Ehhez az egész rendszernek átláthatónak, flexibilisnek és kiemelten megbízhatónak kell lennie. Hasznos, ha a rendszert alkotó komponensek között megvan az átjárhatóság, ha rugalmasan, a mindenkori igényeknek megfelelően lehet őket bővíteni, üzemeltetni. És ezeknél is megkerülhetetlenebb szerepe van a mindenre kiterjedő biztonságnak, hogy az információkhoz csak az arra illetékesek férhessenek hozzá.

Ennek a komplex elvárásrendszernek kellett megfelelnie a Magyar Telekomnak a Liget Budapest kiemelkedő és leginkább összetett épülete, a Néprajzi Múzeum esetében, amely üzemeltetői szempontból is a legkorszerűbb megoldásokat vonultatja fel. A kifinomult energia- és erőforrástakarékosság mellett a digitális újítások egyszerre teszik könnyebbé az üzemeltető munkáját és szolgálják a látogatók kényelmét.

A Néprajzi Múzeum gerincét két, fizikailag is szeparált hálózati szegmens alkotja. Az egyik az integrált felügyeleti rendszer, amelynek több mint 1000 gyengeáramú IFR végpontjához 86 km rézre és optikai kábelre volt szükség. A másik a hagyományos IT-hálózat, amelyhez a Magyar Telekom több mint 100 wifi access point-ot szerelt fel. Ezek biztosítják a közel 7000 négyzetméternyi kiállítótér, valamint a tetőszint hasonló kiterjedésű, szabadon bejárható zöldfelületén a teljeskörű lefedettségét, amihez a Magyar Telekom biztosítja az internetkapcsolatot.

A BREEAM (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method) nemzetközi épületfenntarthatósági minősítési rendszer előírásait követő épület bejárati pontjait, a kiállítások biztonságát, a belső kiszolgálóhelyiségeket, valamint az épületen belüli zónák védelmét többek között 280 IP-kamera biztosítja, a tűzjelzőhálózat pedig 160 füstérzékelőből épül fel. A teljes rendszert egy szoftverfelügyeleti modul kontrollálja: ez felelős az egész rendszer összehangolt működéséért. Az épület hálózata optikai kábelen keresztül csatlakozik a Városliget Zrt. központi infrastruktúrájához.

Miközben a Liget Budapest Projekt során kiemelt figyelmet kapott a hatékony üzemeltethetőség, az ökológiai lábnyom minimalizálása és a Városliget hagyományos értékeinek megőrzése, megvolt a nyitottság az újításokra: a jövőbiztos megoldások megvalósításában a Magyar Telekom vett részt. Mindezek nem csupán a biztonságos és költséghatékony működtetés szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem az üzemeltetők válláról is leveszi a terhek egy részét.