Játssz okosan! - Gaming tippek

Találd meg a hozzád legjobban illő játékélményt, válassz okosan platformot és kiegészítőket!

A játékoknak hihetetlen sok fajtája létezik a bújócskától a táblás játékokon át a digitális megoldásokig. Az utóbbiak terén van, akinek elég annyi, hogy néha a munkába tartva vagy onnan hazafelé a metrón öt percet játszik mobilon, de sokan vannak olyanok, akiknek mélyebb, hosszabb élményre van szükségük. Van, akiknek azért, hogy egy kicsit kikerülhessenek a mókuskerékből, másoknak azért, hogy így is összehozzák a családot a kanapén, a tévé előtt.

Kép leírása: gaming

gaming

„JÁTÉK A KANAPÉN: MIT VÁLASSZAK?"

A játékosok egyik része inkább a kényelmes megoldások híve: a kanapén kényelmesen hátradőlve, a nagyképernyős tévén játszana egy játékvezérlővel. Az ehhez szükséges játékkonzolok előnye az, hogy semmilyen bonyolult beállításra nincs szükség a használatukhoz, csak a tévét és a kontrollereket kell csatlakoztatni, majd pedig elindítani a játékot, ami a konzolon elérhető legjobb minőségben áll rendelkezésünkre.

A konzolos megközelítés leginkább azok kedvence, akik tényleg „csak" játszani szeretnének úgy, hogy egyszerűen bekapcsolják a gépet, felkattintják a tévét, besüppednek a párnák közé és máris egy másik világban találják magukat. A konzolok emellett több szempontból is családbarát eszközök. Egyrészt több vezetéknélküli kontroller csatlakoztatásával akár többen is együtt szórakozhatnak ugyanazon a kanapén, és mivel a játékkínálatban a legkisebbektől az idősebbekig, a könnyed kihívásoktól a profi szimulátorokig sokféle megtalálható, igazi családi élményközpontként tekinthetünk rájuk.

Melyik típust válaszd? A két vezető otthoni sorozatból a PlayStation 5, valamint az Xbox Series S és X között leginkább az elérhető játékkínálat jelent különbséget, utóbbi modelleknél a Series X a komolyabb hardverigényű játékokat is kompromisszummentesen futtatja, míg az S az elérhetőbb árával lehet a befutó.

Kép leírása: gaming

gaming

„MIT TEGYEK, HA A PROFIZMUS A CÉL?"

A PC-s világban itt mindenki maga válogathatja össze azt a hardveres és szoftveres környezetet, amely leginkább megfelel az általa megkívánt minőségnek, de alkalmazkodik a pénztárcájához is. A moduláris felépítésnek köszönhetően az is megoldható, hogy a játékok hardverigényének növekedéséhez nem kell feltétlenül a teljes gépet lecserélni, elég lehet akár egy memóriabővítés vagy egy új grafikus kártya.

A gamer laptopok esetében fontos fegyvertény a hordozhatóság: ma már elérhetőek olyan modellek, amelyek hardveres erőben simán hozzák az asztali gépek szintjét, de mégsem vagyunk velük helyhez kötve, és akár a legkomolyabb játékokat is elindíthatjuk, mondjuk a vonaton.

Hogyan válassz hardvert? A PC-s játékok esetében az online boltokban és a legnépszerűbb online játékmagazinokban is könnyen megtalálhatjuk a minimális és az ajánlott hardveres követelményeket.

Kép leírása: gaming

gaming

„MIRE JÓK AZ EXTRA GOMBOK ÉS A SZÍNES FÉNYEK?"

Lehet a nappaliban a legmodernebb játékkonzol, vagy az asztalon a legújabb, ultraerős PC, az élményt még így is lehet tovább fokozni a kiegészítőkkel. Ilyen például egy jól megválasztott billentyűzet és egér: a játékokhoz használható extra gombokra kitehetjük a kedvenc játékainkban használt leggyakoribb kombinációkat, míg az állítható RGB háttérvilágítás segít abban, hogy a képernyőre tapadva is gyorsan átláthassuk a legfontosabb billentyűk helyét.

Melyik típust válaszd? Ha a lehető legpontosabb irányításra van szükséged, keress mechanikus billentyűzetet, valamint olyan egeret, amelyen állítható az érzékenység. Az RGB-háttérvilágítás terén érdemes olyan eszközöket keresned, amelyeken a fények nemcsak esztétikai szinten jelennek meg, hanem te magad is beállíthatod, milyen gombok hogyan világítanak.

Kép leírása: gaming

gaming

„HIÁBA VAGYOK GYORSTÜZELŐ, MÉGSEM NYEREK, MIÉRT?"

Manapság már a legtöbb játék igényel valamilyen internetkapcsolatot. Eleve egyre kisebb a fizikai formában, DVD-n megvásárolható játékok aránya, ezért a hivatalos „online játékboltokból" tölthetjük le őket megvásárlás után, ahogy a folyamatos frissítések is így érkeznek. Emellett pedig sok olyan játék létezik, amelyben akár a világ túlfelén élőkkel is kalandozhatunk együtt, vagy küzdhetünk egymás ellen. Ebben az esetben kiemelten fontos, hogy gyors és stabil internettel rendelkezzünk: egy nagy sávszélességű kapcsolat ma már alapvetés, és az igazán profik továbbra is esküsznek arra, hogy a PC-jüket vagy konzoljukat LAN-kábellel csatlakoztassák a routerhez.

Melyik típust válaszd? Ha a sebesség mindennél fontosabb, érdemes kifejezetten gamer célokra kifejlesztett routereket keresni. Ha pedig egy nagyobb légtérben egyenetlen a Wi-Fi lefedettség, próbálkozzunk mesh rendszerekkel, amelyek a legeldugottabb sarkokban is elérhetővé teszik a vezetéknélküli kapcsolatot.

5 TECH TIPP, AMI SEGÍT A VÁLASZTÁSBAN

Ne habozz megkérdezni másokat:

nézd meg, mi vált be a hozzád hasonló érdeklődésű ismerősöknél, próbálj ki konzolokat és PC-ket, hogy lásd az egyes kategóriák előnyeit.

Gondold végig, hol és hogyan játszanál a legtöbbet:

kanapés-családos módon vagy a gép előtt ülve? Ugyanígy vedd számításba, milyen típusú játékokat kedvelsz, ez is segíthet a PC-konzol kérdés eldöntésében.

PC-s játék esetén haladhatsz fokozatosan:

első körben választhatsz egy erős számítógépet, majd amikor a költségvetésed engedi, később is felturbózhatod egy gyorsabb képfrissítésű monitorral vagy játékra tervezett perifériákkal.

Manapság könnyű bármilyen perifériára rátenni a "gamer" matricát:

vásárlás előtt mindenképp nézd meg, milyen valós előnyöket ad egy kiegészítő a játékosoknak.

Gondolkodj előre:

amikor összeállítod a PC-s konfigurációt azt is vedd figyelembe, hogy a jövőben érkező játékok nagy eséllyel komolyabb hardverigényeket támasztanak a maiaknál.

Mit adunk Neked a gigaerős játékélményhez?

Gigaerős Otthoni Net

Gigaerős Otthoni Net

Játék közben bármi megtörténhet, de a neten nem fog múlni. Nálad elérhető a Gigaerős otthoni net?

Megnézem
lefedettség

5G hálózat, ha mobilon játszanál

Legyél mobilon is szupergyors! Használd ki a Telekom 5G hálózatának az előnyeit

Megnézem
ikon_beallitas.svg

A legújabb eszközök

Nálunk minden eszközt megtalálsz a tökéletes játékélményért. Válogass az újdonságokból!

Megnézem

Nézz körül, mi kell hozzá

További okoskiegészítők ›