Ismerd meg az 5G-t!

Mi is az az 5G?

Az 5G, azaz ötödik generációs mobiltechnológia az eddigieknél kb. tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és jelentősen rövidülő válaszidőt biztosít.

A jelenlegit lényegesen meghaladó kapacitásnak köszönhetően több tízmillió eszköz hálózatra való kapcsolódása válik majd lehetővé egyidőben az 5G-vel.

Mire lesz jó az 5G?

Az 5G az élet számos területén változást hoz majd magával, legyen szó akár üzleti, akár lakossági felhasználásról: az ipari robotok alkalmazásától kezdve a távgyógyászaton át az okosotthonokig, sőt akár az okosvárosokig, az alkalmazási területek száma szinte végtelen.

De nézzünk meg pár konkrétabb példát!

m14-01-1280-5g.jpg

Az önvezető autód megelőzheti, hogy baleset történjen, ha az 5G hálózaton a többi járművet is képes lesz megfigyelni, és az sem utolsó dolog, hogy magától megtalálja majd a parkolóhelyet az úticélod közelében.

A biztonsági okoskamerák valós időben elemzik majd a felvételeket, például gazdátlan, gyanús csomagok, kőrözött személyek vagy rendszámok esetében, és rögtön jelzik, ha vészhelyzet van, vagy akár riasztják a megfelelő hatóságokat.

Egy okosgyár azonnal képes lesz alkalmazkodni, amennyiben egy beszállító járműve épp elakadt valahol, vagy ha hirtelen kevesebb megrendelés érkezik be hozzá.

m14-04-1280-5g.jpg

Egy okosotthon a különféle szenzorok és egyéb online információforrások segítségével képes lesz alkalmazkodni az időjáráshoz, ennek megfelelően szabályozva a fűtést vagy a világítást. De például az otthoni digitális asszisztensed, ha információkat kap a város közlekedését figyelő rendszerektől, akkor egy útlezárásokkal vagy balesetekkel teli reggelen korábban kelt majd fel.

A gyógyászat területén is új távaltok nyílhatnak, például távvezérléssel már egy mentőautóban is elvégezhetők lesznek a legfontosabb vizsgálatok, melyek eredményei előreküldhetőek lesznek a kórházba, ahol pedig a műtéti team már teljesen felkészülten várhatja a beteget. De ha mindenhol 5G lesz az országban, akkor egy kistelepülésen praktizáló orvos akár ugyanúgy tud majd diagnosztizálni, mint nagyvárosi kollégái.

5G Magyarországon elsőként

A Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország az 5G Koalíció alapító tagjaiként azon dolgoznak, hogy a Koalíció céljaival összhangban Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon, és akár régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a ráépülő megoldások tesztelésében.

Ezzel összhangban a Magyar Telekom 2018. januárjában elindította az első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában. A valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat szabványosított 5G rendszerrel valósul meg, és kereskedelmi bevezetésre érett 5G hálózati eszközöket használ. A tesztüzem célja, hogy a Telekom megismerje az új technológia meglevő hálózatokkal való együttműködésének kihívásait, és ezzel időben felkészüljön a majdani integrációjára.

Mikor lesz elérhető?

Az 5G előnyök egy része a közeli jövőben már általánosan kézzelfoghatóvá válik Európában, ezen belül Magyarországon is.