Mit kell tudni a mobil internetezési sebességről?

Mit kell tudni az internetezési sebességről?

Mit jelent a "becsült maximális sebesség"?

A "becsült maximális sebesség" a mobilinternet-csomaggal elérhető le- illetve feltöltési sebességek gyakorlati felső határát jelöli. A mindennapi használat során ezeknél az értékeknél alacsonyabb sebességeket tapasztalhat, mivel a "becsült maximális sebesség" jellemzően egy adott technológia gyakorlati maximum értéke.


Lefedettségi térképek

Mi határozza meg a használat során tapasztalt letöltési sebességet?

 • Mobilinternet-díjcsomag
  Az egyik legfontosabb, hogy a mobilinternet vagy adatforgalmat is tartalmazó hang díjcsomag esetén mekkora a becsült maximális le- és feltöltési sebesség. Amennyiben az internet sebessége a használat során fontos, érdemes olyan csomagot választanod, amelyben magasabbak ezek az értékek. A csomaghoz tartozó becsült maximális sebesség a maximum gyakorlati érték, ennél biztosan nem lehet nagyobb a le- vagy feltöltés sebessége.
 • Készülék
  Szintén lényeges, hogy milyen eszközt vásárolsz, legyen szó notebookhoz szükséges modemről (stick), táblagépről vagy akár mobiltelefonról. Érdemes olyan eszközt választanod, amely a lehető legnagyobb sebességre képes, így később a megfelelő díjcsomagok közötti váltással növelheti az internetezés sebességét. Ha olyan eszközt vásárolsz, amely már eleve csak alacsonyabb sávszélességre alkalmas, később, ha igényed lenne a gyorsabb netre, az eszközt is cserélned kell. Főként 2 éves, az előfizetésre vállalt hűség esetén célszerű egy jobb telefont, tabletet vagy modemet választanod, így az hosszabb távon is megfelelhet elvárásaidnak. Fontos, hogy csak a Telekomnál vásárolt készülékek esetén tudjuk garantálni a teljes 4G élményt. Amennyiben pl. olyan telefont veszel máshol, amely nem ismeri az általunk használt frekvenciák mindegyikét, az országban sok helyen nem tudod majd használni a 4G-hálózatot. Olyan helyen sem tudsz csatlakozni, ahol amúgy van 4G, csak más frekvencián, mint amit a mobilod ismer.
 • Hálózat
  A használat során a tapasztalt le- és feltöltési sebesség függ attól is, éppen melyik hálózatot használod, azaz 3G-t, 3G/HSPA-t vagy 4G/LTE-t. Amennyiben egyik szélessávú hálózat sem elérhető az adott helyen, akkor a kisebb sebességű EDGE vagy GPRS adatforgalom érhető el. A legtöbb készüléken valamilyen formában nyomon követheted a hálózat típusát, mobilkészüléken pl. a 3G, 4G felirat segíthet a tájékozódásban, és mutatja meg, ha szélessávú hálózatot használ.
 • Használat körülményei
  A le- és feltöltési sebesség függ attól is, hogy az adott helyen mennyien veszik igénybe a mobilinternetet, milyen intenzív a hálózat terhelése (pl. koncertek helyszíne), vannak-e zavaró tényezők, pl. vastag betonfalak vagy pincehelyiség, mennyire ingadozik a térerő. Számos olyan körülmény lehet, amely adott időszakban vagy helyen akár csak átmenetileg is befolyásolja a szolgáltatás minőségét (pl. időjárás).

A fenti tényezők együttesen határozzák meg az adott helyszínen és időben, az adott készülékkel és díjcsomaggal tapasztalt le- és feltöltési sebességet.