Ha be szeretnél lépni az online fiókodba, itt teheted meg!
Ha be szeretnél lépni az online fiókodba, itt teheted meg!

Sávszélességek összehasonlítása

Mobilinternet csomagok sebessége

Ismerd meg mobiltelefonokhoz, táblagépekhez és laptopokhoz ajánlott díjcsomagjaink le- és feltöltési sebességét!

bg_spedo_300_v2_nyilas.png

Letöltés

Becsült maximális letöltési sebesség belföldön.

300Mbit/s

bg_spedo_50.png

Feltöltés

Becsült maximális feltöltési sebesség belföldön

50Mbit/s

Mit kell tudni az internetezési sebességről?

Mit jelent a "becsült maximális sebesség"?

A "becsült maximális sebesség" a mobilinternet-csomaggal elérhető le- illetve feltöltési sebességek gyakorlati felső határát jelöli. A mindennapi használat során ezeknél az értékeknél alacsonyabb sebességeket tapasztalhat, mivel a "becsült maximális sebesség" jellemzően egy adott technológia gyakorlati maximum értéke.


Lefedettségi térképek

Mi határozza meg a használat során tapasztalt letöltési sebességet?

 • Mobilinternet-díjcsomag
  Az egyik legfontosabb, hogy a mobilinternet vagy adatforgalmat is tartalmazó hang díjcsomag esetén mekkora a becsült maximális le- és feltöltési sebesség. Amennyiben az internet sebessége a használat során fontos, érdemes olyan csomagot választanod, amelyben magasabbak ezek az értékek. A csomaghoz tartozó becsült maximális sebesség a maximum gyakorlati érték, ennél biztosan nem lehet nagyobb a le- vagy feltöltés sebessége.
 • Készülék
  Szintén lényeges, hogy milyen eszközt vásárolsz, legyen szó notebookhoz szükséges modemről (stick), táblagépről vagy akár mobiltelefonról. Érdemes olyan eszközt választanod, amely a lehető legnagyobb sebességre képes, így később a megfelelő díjcsomagok közötti váltással növelheti az internetezés sebességét. Ha olyan eszközt vásárolsz, amely már eleve csak alacsonyabb sávszélességre alkalmas, később, ha igényed lenne a gyorsabb netre, az eszközt is cserélned kell. Főként 2 éves, az előfizetésre vállalt hűség esetén célszerű egy jobb telefont, tabletet vagy modemet választanod, így az hosszabb távon is megfelelhet elvárásaidnak. Fontos, hogy csak a Telekomnál vásárolt készülékek esetén tudjuk garantálni a teljes 4G élményt. Amennyiben pl. olyan telefont veszel máshol, amely nem ismeri az általunk használt frekvenciák mindegyikét, az országban sok helyen nem tudod majd használni a 4G-hálózatot. Olyan helyen sem tudsz csatlakozni, ahol amúgy van 4G, csak más frekvencián, mint amit a mobilod ismer.
 • Hálózat
  A használat során a tapasztalt le- és feltöltési sebesség függ attól is, éppen melyik hálózatot használod, azaz 3G-t, 3G/HSPA-t vagy 4G/LTE-t. Amennyiben egyik szélessávú hálózat sem elérhető az adott helyen, akkor a kisebb sebességű EDGE vagy GPRS adatforgalom érhető el. A legtöbb készüléken valamilyen formában nyomon követheted a hálózat típusát, mobilkészüléken pl. a 3G, 4G felirat segíthet a tájékozódásban, és mutatja meg, ha szélessávú hálózatot használ.
 • Használat körülményei
  A le- és feltöltési sebesség függ attól is, hogy az adott helyen mennyien veszik igénybe a mobilinternetet, milyen intenzív a hálózat terhelése (pl. koncertek helyszíne), vannak-e zavaró tényezők, pl. vastag betonfalak vagy pincehelyiség, mennyire ingadozik a térerő. Számos olyan körülmény lehet, amely adott időszakban vagy helyen akár csak átmenetileg is befolyásolja a szolgáltatás minőségét (pl. időjárás).

A fenti tényezők együttesen határozzák meg az adott helyszínen és időben, az adott készülékkel és díjcsomaggal tapasztalt le- és feltöltési sebességet.