Ha be szeretnél lépni az online fiókodba, itt teheted meg!
Ha be szeretnél lépni az online fiókodba, itt teheted meg!

A Telekom nullás díjszabású opciókkal kapcsolatos tájékoztatása

A Gazdasági Versenyhivatal a Telekom nullás díjszabású opciókkal - korlátlan tematikus opciók (közösségi média, chat, navigáció, zene) - kapcsolatos kommunikációját nem találta megfelelőnek, az opciók megnevezéséből a "korlátlan" jelző kikerül, új elnevezésük "az adatkeretet saját tartalmukkal nem csökkentő alkalmazások".

Fontos információk az alkalmazások használatáról

A díjmentes adatforgalom nem foglalja magában:

  • a beágyazott video- és hangfájlok megjelenítését, lejátszását és letöltését, kimutató linkelt tartalom megnyitását,
  • az alkalmazáson belül bonyolított telefonálást és videotelefonálást,
  • az alkalmazások letöltését és frissítését,
  • a harmadik felek által biztosított alkalmazáson kívüli tartalmakat és funkciókat (pl. regisztráció, alkalmazás-letöltés, frissítés, beágyazott videó stb.). Arra vonatkozóan, hogy a tartalom  harmadik fél által biztosított, az alkalmazás figyelmeztethet, de ennek a figyelmeztető funkciónak a működtetése a tartalomszolgáltató saját hatáskörébe, kompetenciájába tartozik.
  • Például:
Facebook és Instagram

Közösségi oldalak, alkalmazások

Facebook és Instagram esetén csökkenteni fogja az adatkeretedet pl. a hírfolyamban lévő videók lejátszása, az ott megosztott külső hivatkozások (pl. cikkekre, weboldalakra, videómegosztókra mutató linkek) megnyitása és a hirdetések megnyitása.

Messenger és WhatsApp

Chat alkalmazások

Messenger és WhatsApp esetén csökkenteni fogja adatkeretedet pl. a kapott és küldött videók és hangüzenetek meghallgatása, letöltése, a beszélgetés során megosztott külső hivatkozások (pl. cikkek, weboldalak, videómegosztókra mutató linkek) megnyitása, vagy a hang- és video hívás.

Waze

Navigációs alkalmazások

Waze esetén csökkenteni fogja adatkeretedet pl. a hirdetések megnyitása vagy az alkalmazás letöltése és frissítése.

Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer

Zenei streaming alkalmazások

Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer esetén lehetnek olyan hang alapú (pl. podcast-ben elérhető) tartalmak, melyek lejátszása csökkentheti az adatmennyiséget. Szintén csökkenteni fogják az adatkeretedet a hangtartalmak közben megjelenő vizualizációk (videók, albumborítók, előadók fényképei, grafikái), a dalszövegek és a hirdetések is.

TV Go és  HBO Go

Video streaming alkalmazások

Magenta 1 ügyfélként az adatmennyiséged csökkenése nélkül élvezheted a Telekom TV GO és az HBO Max saját tartalmait is. Azonban csökkenteni fogja az adatkeretedet pl. a hirdetések megnyitása, vagy az alkalmazás letöltése, frissítése, a filmplakátok megtekintése, valamint az applikáción belüli lépkedés és navigálás is.

Fontos tudnod, hogy ha elfogy a Net csomagodban foglalt interneted, akkor az internet semlegességre vonatkozó EU szabályozás értelmében nem tudsz tovább netezni és ez a korlátozás érvényes a tematikus tartalmak használatára is. Tehát a Facebookot, Instagramot és a többi alkalmazást sem fogod tudni használni. Azaz a net nem csak lelassul, hanem már nem használható a következő fordulónapig.

Lényeges, hogy az adatkeretet saját tartalmukkal nem csökkentő alkalmazások működését, a felhasznált adatmennyisége befolyásolhatják a készülékeden választott beállítások (pl. iPhone készülékek esetén 15.0 szoftver verzió felett az Apple Privát Átjátszó funkció bekapcsolása, stb.), illetve a készüléken alkalmazott, az internethasználatot érintő szoftverek és szolgáltatások is. Az erre vonatkozó információkról a készülékgyártók oldalán valamint a készülékek használati útmutatójából tájékozódhatsz.