Technikai okok miatt egyes önkiszolgáló funkciók-bizonyos esetekben-korlátozottan érhetők el. Köszönjük türelmedet és az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk!
Technikai okok miatt egyes önkiszolgáló funkciók-bizonyos esetekben-korlátozottan érhetők el. Köszönjük türelmedet és az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Milyen a jó hálózat?

 

Az otthonodban elérhető hálózat típusától és az internet használatodtól függ, milyen sebességű csomagot érdemes választanod.

Le-és feltöltési sebesség

Egy adott hálózat típusa (pl. VDSL, koax, optika) nagymértékben meghatározza, hogy azon milyen sebességű internetcsomagokat lehet igénybe venni.

A hálózat általában adottság, a szolgáltató biztosítja, de az azon elérhető, különböző maximális le-és feltöltési sebességgel rendelkező díjcsomagok közül a legtöbb esetben van lehetőséged választani.

Mi alapján lehet eldönteni, hogy milyen díjcsomagra van szükséged?

  • 50 Mbit/s
  • 1000 Mbit/s

Azt kell eldöntened, hogy mennyit és mire használjátok a netet. Más-más sebességre lehet szükséged, ha

  • cikkeket olvasol az interneten,
  • online videót nézel,
  • tanulsz,
  • dolgozol,
  • streaming szolgáltatót nézel az okosTV-n.


Nem mindegy, hogy egyszerre a család hány tagja netezik, és hogy összesen hány készülék kapcsolódik egyszerre az internetre. Hiába használjátok a legmodernebb eszközöket, ha a díjcsomagban foglalt sebesség nem elegendő.

Nethasználat
Feltöltési sebesség

Bár még mindig a letöltési sebesség a meghatározó, egyre több olyan dologra használjuk az internetet, ami nagy feltöltési sebességet is igényel, legyen szó pl. online gamingről, nagy mennyiségű képek/videók és egyéb tartalmak felhőbe való feltöltéséről, videó streamingeléséről vagy nagy felbontású fájlok megosztásáról.

Összességében ahhoz, hogy az otthoni netezés kompromisszum-mentes legyen, célszerű az elérhető legjobb technológiát és azon belül minél magasabb sávszélességű csomagot választanotok!
Ha bővebben érdekelnek a technológiai részletek, kattints ide.

Elérhető már nálad?

Folyamatosan fejlesztjük gigaerős otthoni internet hálózatunkat! Add meg a címedet, és megmondjuk, nálad ott van-e már!

INTERNETEZÉSI KISOKOS

1. Mi az a sávszélesség és mit jelent a le- és feltöltési sebesség?

A sávszélesség az adott idő alatt elküldhető vagy fogadható adatok maximális mennyisége. Vagyis megmutatja, hogy egy másodperc alatt mekkora adatmennyiség vihető át. Egy hálózat esetében két tényezője van: a letöltési és a feltöltési sebesség. Ez gyakran eltérő.

Az internet-csatlakozásod sebességét megmérheted a szelessav.net oldalon, ami csak hozzávetőleges eredményt ad a pillanatnyi állapot alapján, amit számos körülmény (pl. a mérésre használt eszköz) befolyásolhat. A mérés eredményét Mbit/s vagy kbit/s egységben kapjuk.

2. Mi a kínált sebesség?

Kínált sebességnek nevezzük az adott előfizetéssel az előfizetői hozzáférési ponton elérhető maximális adatátviteli sebességet. Ez általában az alkalmazott technológia vagy a hálózati infrastruktúra által meghatározott felső korlát, amelyet ideális feltételek esetén érhető csak el pl. a hálózat kevésbé leterhelt állapotában.

3. Mi a garantált sebesség?

A garantált sebesség a szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban vállalt legkisebb adatátviteli sebesség. A garantált sebességet a szolgáltatónak még a legkedvezőtlenebb feltételek között, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítania kell.

4. Mi a különbség a kínált és a garantált sebesség között?

Az általad tapasztalt sebesség rendszerint a garantált és a kínált sebesség közé esik, amelynek mértéke függ az adott időben tapasztalt netforgalomtól, és az eszközödön futó online alkalmazásoktól is. A tapasztalt sebességet külső és helyi körülmények is döntően befolyásolhatják:

Külső körülmények lehetnek például
a szolgáltató hálózatának műszaki jellemzői és állapota (pl. esetleges kábelhibák, szerverek működése, stb.), és az adott hálózati szakaszt egy időben használó előfizetők száma;
a letöltendő internetes tartalmat biztosító tárhely kiszolgálási képessége, és az arra egy időben csatlakozó felhasználók száma. Egy külföldi vagy népszerű website adott esetben lassabb lehet, mint egy kevésbé látogatott. A külföldi oldalak betöltési sebességét a nemzetközi irányok terheltsége is befolyásolja.

Helyi körülmények lehetnek például
az otthoni hálózat kialakítása és beállításai;
több eszköz egyidejű csatlakozása az otthoni hálózathoz (ekkor a szolgáltató által biztosított sebesség – beállításoktól függően – az eszközök igényeihez mérten oszlik szét)
az otthoni számítógépen futó alkalmazások, illetve egyéb hálózati forgalom;
az otthoni hálózatra csatlakozó eszközök műszaki lehetőségei
vezeték nélküli hálózatok esetén az alkalmazott Wi-Fi technológia. Nem mindegy, hogy közelről, vagy távolabbról, falakon, ajtókon át csatlakozol a Wi-Fi-re. Ilyen helyeken csökken a net sebessége.

5. Milyen típusai vannak a vezetékes otthoni internetnek?

A leggyakoribb vezetékes szélessávú internet technológiák Magyarországon:

Az ADSL/VDSL technológia a régebbi telefonhálózat rézkábelein keresztül biztosítja az internet-elérést, amelynek sebessége erősen limitált.
A kábeltévé hálózatok koax kábelein keresztül stabil szélessávú szolgáltatást érhetsz el.
Az optikai elérés biztosítja a legnagyobb sávszélességet. A maximális letöltési sebesség elérheti a 2 Gbit/s-ot, a maximális feltöltési sebesség pedig meghaladhatja az 1 Gbit/s-os értéket.

6. Hogyan működik az otthoni hálózat?

Az otthoni előfizetéseknél általában háromféle eszközt használunk. A modem (kábel/xDSL/optikai), a router és a hálózatra csatlakoztatott felhasználói eszközök (pl. számítógép, notebook, okostévé, okostelefon). A modem biztosítja a szükséges jelátalakítást az otthoni és a szolgáltatói hálózat között. Otthoni hálózatokban gyakran alkalmaznak olyan kombinált eszközöket (home gateway), amelyek egy dobozon belül tartalmazzák a modemet, a routert és a több eszköz csatlakozását lehetővé tévő adatátviteli kapcsolót (switchet) és a Wi-Fi routert. Ez a kompakt, többfunkciós eszköz önmagában képes kiszolgálni egy otthoni helyi hálózatot.

7. Késleltetés, mit jelent?

Miután egy adatcsomag elküldésre került, a számítógép visszaigazolást vár attól a géptől, amelyikre az adat küldve lett, ezt az időszakot nevezzük késleltetésnek (angol szóval latency). A túl nagy késleltetés problémákat okozhat egyes szolgáltatások igénybevétele során, például, ha élő beszélgetést szeretnénk folytatni az interneten, vagy online játékot szeretnénk játszani.

8. Wi-Fi-s fogalomtár

SSID: Az SSID a Wi-Fi hálózat neve, ami lehet az eszköz által meghatározott, de Te is beállíthatod.

Frekvencia: A Wi-Fi rádiójelei szabvány szerint meghatározott frekvencia-tartományokban leggyakrabban a 2,4 és az 5 GHz-en terjednek. A 2,4 GHz-es tartomány rendkívül telített, az 5 GHz-es stabil és akár kétszer olyan gyors is lehet. A mai routerek többsége mindkét tartományt képes kezelni. 2,4 Ghz-en nagyobb lefedettség érhető el alacsonyabb sebesség mellett, míg 5 GHz-en kisebb lefedettség, de nagyobb sebességgel.

Titkosítás: Ha egy Wi-Fi hálózatra csatlakozni szeretnél, általában meg kell adnod egy jelszót. A Wi-Fi technológiák kódolva továbbítják az adatokat az eszközök között. Erre amiatt van szükség, mert egyébként rendkívül egyszerű lenne a hálózaton sugárzott adatokat “elfogni” és értelmezni. Az évek alatt több titkosítási megoldást alkalmaztak:

WPA3: a jelenleg használt legbiztonságosabb titkosítási technológia a Wi-Fi eszközökhöz
WPA2: sok jelenlegi készülékben elérhető, biztonságos titkosítási technológia
WPA: a WPA2 elődje, átmeneti megoldásként szolgált
WEP: elavult titkosítási forma, a régi eszközök gyakran csak ezt támogatják. Ma már nem használjuk, mivel sebezhető, könnyen feltörhető, a legtöbb eszközben nincs is engedélyezve.

WPS: A WPS egy megoldás, amely segítségével a felhasználók egyszerűbben csatlakoztathatják készülékeit a hálózathoz, gyakran egyszerűen egy gomb lenyomásával.