Technikai okok miatt egyes önkiszolgáló funkciók-bizonyos esetekben-korlátozottan érhetők el. Köszönjük türelmedet és az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk!
Technikai okok miatt egyes önkiszolgáló funkciók-bizonyos esetekben-korlátozottan érhetők el. Köszönjük türelmedet és az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Milyen a jó készülék?

 

Sokféle készülékkel lehet csatlakozni az internethez, amelyek a homegateway-el/digitális elosztóval vagy routerrel létesítenek vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatot.

Kombinált eszközök

A szolgáltatók általában olyan kombinált eszközöket adnak a net előfizetéshez (home gateway/digitális elosztó), amelyek egy dobozon belül tartalmazzák a modemet (az otthoni és szolgáltatói hálózat közti jelátalakító), a routert, a több eszköz csatlakozását lehetővé tévő adatátviteli kapcsolót (switchet) és a WiFi routert.

Internet díjcsomagjainkhoz mi is a technológiának és a választott sebességnek megfelelő, kombinált digitális elosztó eszközöket biztosítunk, melyek beállításaival, tudásával kapcsolatban részletesebb tájékoztatás az alábbi oldalon található.
Ha emellett saját tulajdonú routert is használsz, érdemes ellenőrizni, hogy milyen szabványokat képes kezelni és milyen csatlakozói vannak.

Kombinált digitális elosztó eszközök beállítása
Minőségi problémák

Gyakran azonban az internetezés során tapasztalt minőségi problémák oka (lassulás, akadozás, stb.) nem a szolgáltatásban vagy a digitális elosztóban / routerben, hanem a netre csatlakozó készülékeinkben keresendő.

Ha lecserélnéd..

Széles, folyamatosan frissülő készülékajánlatainkkal, részletfizetési lehetőséggel és vonzó készülékkedvezményekkel biztosítjuk, hogy az otthoni tanulás, munka vagy szórakozás minősége ne laptopod, mobilod vagy tableted tudásán múljon.

Tudtad, hogy eszközönként eltérhet a maximális sebesség?

INTERNETEZÉSI KISOKOS

1. Mi az a sávszélesség és mit jelent a le- és feltöltési sebesség?

A sávszélesség az adott idő alatt elküldhető vagy fogadható adatok maximális mennyisége. Vagyis megmutatja, hogy egy másodperc alatt mekkora adatmennyiség vihető át. Egy hálózat esetében két tényezője van: a letöltési és a feltöltési sebesség. Ez gyakran eltérő.

Az internet-csatlakozásod sebességét megmérheted a szelessav.net oldalon, ami csak hozzávetőleges eredményt ad a pillanatnyi állapot alapján, amit számos körülmény (pl. a mérésre használt eszköz) befolyásolhat. A mérés eredményét Mbit/s vagy kbit/s egységben kapjuk.

2. Mi a kínált sebesség?

Kínált sebességnek nevezzük az adott előfizetéssel az előfizetői hozzáférési ponton elérhető maximális adatátviteli sebességet. Ez általában az alkalmazott technológia vagy a hálózati infrastruktúra által meghatározott felső korlát, amelyet ideális feltételek esetén érhető csak el pl. a hálózat kevésbé leterhelt állapotában.

3. Mi a garantált sebesség?

A garantált sebesség a szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban vállalt legkisebb adatátviteli sebesség. A garantált sebességet a szolgáltatónak még a legkedvezőtlenebb feltételek között, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítania kell.

4. Mi a különbség a kínált és a garantált sebesség között?

Az általad tapasztalt sebesség rendszerint a garantált és a kínált sebesség közé esik, amelynek mértéke függ az adott időben tapasztalt netforgalomtól, és az eszközödön futó online alkalmazásoktól is. A tapasztalt sebességet külső és helyi körülmények is döntően befolyásolhatják:

Külső körülmények lehetnek például
a szolgáltató hálózatának műszaki jellemzői és állapota (pl. esetleges kábelhibák, szerverek működése, stb.), és az adott hálózati szakaszt egy időben használó előfizetők száma;
a letöltendő internetes tartalmat biztosító tárhely kiszolgálási képessége, és az arra egy időben csatlakozó felhasználók száma. Egy külföldi vagy népszerű website adott esetben lassabb lehet, mint egy kevésbé látogatott. A külföldi oldalak betöltési sebességét a nemzetközi irányok terheltsége is befolyásolja.

Helyi körülmények lehetnek például
az otthoni hálózat kialakítása és beállításai;
több eszköz egyidejű csatlakozása az otthoni hálózathoz (ekkor a szolgáltató által biztosított sebesség – beállításoktól függően – az eszközök igényeihez mérten oszlik szét)
az otthoni számítógépen futó alkalmazások, illetve egyéb hálózati forgalom;
az otthoni hálózatra csatlakozó eszközök műszaki lehetőségei
vezeték nélküli hálózatok esetén az alkalmazott Wi-Fi technológia. Nem mindegy, hogy közelről, vagy távolabbról, falakon, ajtókon át csatlakozol a Wi-Fi-re. Ilyen helyeken csökken a net sebessége.

5. Milyen típusai vannak a vezetékes otthoni internetnek?

A leggyakoribb vezetékes szélessávú internet technológiák Magyarországon:

Az ADSL/VDSL technológia a régebbi telefonhálózat rézkábelein keresztül biztosítja az internet-elérést, amelynek sebessége erősen limitált.
A kábeltévé hálózatok koax kábelein keresztül stabil szélessávú szolgáltatást érhetsz el.
Az optikai elérés biztosítja a legnagyobb sávszélességet. A maximális letöltési sebesség elérheti a 2 Gbit/s-ot, a maximális feltöltési sebesség pedig meghaladhatja az 1 Gbit/s-os értéket.

6. Hogyan működik az otthoni hálózat?

Az otthoni előfizetéseknél általában háromféle eszközt használunk. A modem (kábel/xDSL/optikai), a router és a hálózatra csatlakoztatott felhasználói eszközök (pl. számítógép, notebook, okostévé, okostelefon). A modem biztosítja a szükséges jelátalakítást az otthoni és a szolgáltatói hálózat között. Otthoni hálózatokban gyakran alkalmaznak olyan kombinált eszközöket (home gateway), amelyek egy dobozon belül tartalmazzák a modemet, a routert és a több eszköz csatlakozását lehetővé tévő adatátviteli kapcsolót (switchet) és a Wi-Fi routert. Ez a kompakt, többfunkciós eszköz önmagában képes kiszolgálni egy otthoni helyi hálózatot.

7. Késleltetés, mit jelent?

Miután egy adatcsomag elküldésre került, a számítógép visszaigazolást vár attól a géptől, amelyikre az adat küldve lett, ezt az időszakot nevezzük késleltetésnek (angol szóval latency). A túl nagy késleltetés problémákat okozhat egyes szolgáltatások igénybevétele során, például, ha élő beszélgetést szeretnénk folytatni az interneten, vagy online játékot szeretnénk játszani.

8. Wi-Fi-s fogalomtár

SSID: Az SSID a Wi-Fi hálózat neve, ami lehet az eszköz által meghatározott, de Te is beállíthatod.

Frekvencia: A Wi-Fi rádiójelei szabvány szerint meghatározott frekvencia-tartományokban leggyakrabban a 2,4 és az 5 GHz-en terjednek. A 2,4 GHz-es tartomány rendkívül telített, az 5 GHz-es stabil és akár kétszer olyan gyors is lehet. A mai routerek többsége mindkét tartományt képes kezelni. 2,4 Ghz-en nagyobb lefedettség érhető el alacsonyabb sebesség mellett, míg 5 GHz-en kisebb lefedettség, de nagyobb sebességgel.

Titkosítás: Ha egy Wi-Fi hálózatra csatlakozni szeretnél, általában meg kell adnod egy jelszót. A Wi-Fi technológiák kódolva továbbítják az adatokat az eszközök között. Erre amiatt van szükség, mert egyébként rendkívül egyszerű lenne a hálózaton sugárzott adatokat “elfogni” és értelmezni. Az évek alatt több titkosítási megoldást alkalmaztak:

WPA3: a jelenleg használt legbiztonságosabb titkosítási technológia a Wi-Fi eszközökhöz
WPA2: sok jelenlegi készülékben elérhető, biztonságos titkosítási technológia
WPA: a WPA2 elődje, átmeneti megoldásként szolgált
WEP: elavult titkosítási forma, a régi eszközök gyakran csak ezt támogatják. Ma már nem használjuk, mivel sebezhető, könnyen feltörhető, a legtöbb eszközben nincs is engedélyezve.

WPS: A WPS egy megoldás, amely segítségével a felhasználók egyszerűbben csatlakoztathatják készülékeit a hálózathoz, gyakran egyszerűen egy gomb lenyomásával.