Sajtóközlemények

Elismerés a Magyar Telekomnak: top 1%-ban a vállalat fenntarthatósági gyakorlata

Budapest, 2019. augusztus 16. 09:00

A FTSE Russell (FTSE International Limited and Frank Russell Company) megerősítette, hogy a Magyar Telekom a FTSE4Good kritériumai alapján történt független elemzés során megfelelt azoknak a követelményeknek, melyek mentén továbbra is FTSE4Good indexcsalád tagja lehet.

A londoni székhelyű FTSE4Good indexek – amelyeket a FTSE Russell hozott létre más globális indexek mellett – azon vállalatok tevékenységét mérik, amelyek környezeti-, társadalmi- és vállalatirányítási (ESG) területen kiemelkedően teljesítenek. Ezeket az indexeket a piaci szereplők széles köre használja felelős befektetési alapok és egyéb termékek létrehozása és értékelése során.

A Magyar Telekom Csoport az ESG értékelésen (környezet, társadalom, vállalatirányítás) a maximálisan elérhető összesített 5 pontból 4,9 pontot ért el. Ez alapján a vállalat a globális telekommunikációs szektor felső 1%-ában foglal helyet.

A Magyar Telekom 2016 óta, az index indulásától kezdve tagja az FTSE4Good Emerging Indexnek, ami a feltörekvő országok vállalatainak fenntarthatósági teljesítményét vizsgálja, és jelenleg 539 vállalatra terjed ki. A FTSE4Good indexcsalád mellett a vállalat a kezdetektől tagja még a bécsi értéktőzsdén jegyzett CEERIUS (Central and Eastern European Responsible Investment Universe) közép- és kelet-európai felelős befektetői indexnek is. Ezeken felül a német ISS-Oekom 2018-as értékelésében a telekommunikációs szektor legjobbjaként említi a Magyar Telekomot, valamint az amerikai MSCI is az átlag feletti AA kategóriába minősítette a vállalatot. Ezeket az értékeléseket a Magyar Telekom kitűntetett figyelemmel kíséri, hiszen szabad részvényeinek 27,8%-a felelős befektetői kézben* van.

A vállalat további felelős befektetői értékeléseiről információ ezen a linken, a vállalatcsoport legfrissebb, 2018-as évről szóló fenntarthatósági jelentése pedig ezen a linken érhető el.

*2018. októberi adat szerint