Tedd / ne tedd

Tedd!

Vedd a kezedbe jeszavaid menedzselését!

Ma már több weboldalon gyorsan és egyszerűen is ellenőrizheted, hogy rossz kezekbe került-e valamely e-mail-fiókodhoz tartozó jelszó. Azt tudni érdemes, hogy ezek az oldalak sem adhatnak vissza biztos információt minden esetben, mert ha már rossz kezekbe került az adatunk, de még az nem jutott el az ellenőrző adatbázisokba, akkor továbbra is megnyugtató, nemleges választ kapunk vissza.

Találj ki másoknak nehéz, számodra könnyű jelszavakat!

Találj ki másoknak nehéz, számodra könnyű jelszavakat!

A biztonságos jelszó és jelszókezelés receptje:

  • Legalább 8 kevert (kis- és nagybetű, szám, egyéb) karakter (12-15 a biztos)
  • Cseréld a jelszavaid legalább 60-90 naponta!
  • Egy jelszót csak egy helyen használj!
  • Ne legyen „egyértelmű”, személyes adataidból könnyen kitalálható (pl. születési dátum stb.), legyen inkább a kedvenc idézeted, versrészlet stb.
  • A sok jelszót nehéz fejben tartani, használj jelszó kezelő applikációt! Keresd a számodra legjobb megoldást a megbízható alkalmazás áruházakban!
  • Bonyolult rövid jelszó helyett, ahol lehet, használj hosszabb jelmondatot: pl. egy számodra kedves vers részletét. Ezt könnyebben meg tudod jegyezni és a 15-20 karakter feltörése sokkal nehezebb feladat, mint egy nyolc karakteres bonyolult jelszóé.
  • Ahol lehetőség van már kétfaktoros/kétlépcsős bejelentkezésre, ne habozz használni!

Használj jelszó menedzser alkalmazást, így nem kell mindent fejben tartanod és lehetőséged nyílik a különböző helyeken egyedi jelszavak használatára.

Ellenőrizd, hogy biztonságban vannak-e a jelszavaid!

Ne tedd!

Nyeremény ígéretének ne dőlj be!

Személyazonosító adataidat, bankkártya adataidat, jelszavaidat, Telekom és egyéb fiókokhoz tartozó belépési adataidat sose add meg sem beérkező telefonhívásban, sem e-mailben!

Ismeretlen személytől érkezett hívás alapján ne adj meg adatokat, ne küldj el számsorokat!

Ne engedd, hogy idegenek kísérjenek az ATM automatához segítségüket felajánlva.

Telefonon történő megkeresés során mindig győződj meg róla, hogy ténylegesen ki hívott, ajánlj visszahívást.

Ne hívj vissza ismeretlen külföldi számot, előbb gondold át, reális-e hogy az adott országból hívnak, van-e ott ismerősöd, vársz-e onnan megkeresést. Ha tényleg fontos, hogy elérjen, majd újrahív vagy hagy üzenetet.

Kicsalt jelszót többé soha, sehol ne használj és ahol alkalmaztad, ott azonnal módosítsd!

Soha ne reagálj gyanús idegen nyelvű vagy hibás magyar nyelvhelyességgel írt levélre, amely ismeretlen linket, hivatkozást tartalmaz és – kéréssel vagy fenyegetéssel – kattintásra szólít fel!

A szolgáltatóval való ügyintézéshez az e-mail tartalmára való kattintás helyett inkább közvetlenül böngészőből nyisd meg a belépési felületet, begépelve annak URL címét!